תה ירוק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תה ירוק
סוג תה
הכנת תה מאצ'ה כחלק מטקס התה היפני.

תה ירוק הוא תה שעבר חימצון מינימלי בתהליך העיבוד, בשונה מתה שחור שעובר חימצון מלא. כדי למנוע מהתה להתחמצן מעבירים את העלים תהליכים שעוצרים ומונעים המשך התחמצנות. תה ירוק נפוץ במיוחד בסין וביפן ונהיה פופולרי גם במערב, בו שותים בעיקר תה שחור.

סוגי תה ירוק סיני

בסין נהוג לעצור את תהליך החימצון של תה באמצעות חימום עז בווק גדולה לפני יבוש העלים. תהליך זה מעניק לתה טעם יותר "אדמתי" מלתה יפני.

  • לונְג גִ'ינְג (בסינית: 龙井, בפין-יין: lóngjǐng, מילולית "באר הדרקון") הוא תה מפורסם מאתר סמוך לאגם המערבי ליד האנגג'ואו במחוז ג'ג'יאנג. הלונגג'ינג מחולק לשבע דרגות: משובח (קיקיאנג), מיוחד (קוושה) ולאחר מכן מ-1 עד 5.
  • מאו פנג (פסגת מאו) הוא תה מפורסם מהר חואנגשאן.
  • אבקת שרפה הוא תה ירוק בסיסי ממחוז אנהוי. שם התה לקוח מעלי התה המגולגלים בצבע ירוק-אפור.
  • צ'ון מי (סינית: 珍眉, מילולית: גבות יקרות) הוא התה הכי נפוץ בסין ונקרא על שם צורת עלי התה. [דרוש מקור]
  • תה יסמין.
  • היסון הוא תה שנקטף מוקדם ועליו מקורזלים וארוכים.

סוגי תה ירוק יפני

אף כי היום ביפן ניתן להשיג את כל סוגי התה, בעבר היפנים היו שותים ומגדלים רק תה ירוק ופיתחו צורת עיבוד מיוחדת הייחודית ליפן. גם היום לתה הירוק מעמד גבוה יותר מלשאר סוגי התה, ורק תה ירוק יפני המכונה "ניהוׂנצ'ה" (מילולית: תה יפני) או "אוצ'ה" (מילולית: תה מכובד) משמש לטקס תה היפני. סוגי התה מדורגים לפי איכותם ולפי החלק בצמח בו משתמשים להכנת התה.

בניגוד לשאר מדינות מזרח אסיה, בהן נהוג לעצור את תהליך החימצון באמצעות קליה על ווק, ביפן משתמשים באידוי. תהליך זה מעניק לתה טעם "צמחי" ו"עצי" שאופייני לתה ירוק יפני. משקאות אלו גם מתאפיינים בטעם אומאמי.

תה גנמאיצ'ה, תה עם פצפוצי אורז.
  • מאצ'ה (תה מלוטש): היא אבקה המופקת מתה ירוק באיכות הגבוהה ביותר (גיוקורו). התה מוצל שלושה שבועות לפני הקטיף ולכן טעמו מתוק וכן הוא מכיל חומצות אמינו. העלים נטחנים לאחר מכן לאבקה דקה. את האבקה נהוג להוסיף למים בטמפרטורה של 65–70 מעלות ולהקציף באמצעות מקצף במבוק מסורתי או מקצפת חלב חשמלית. תה זה משמש לגרסה הגבוהה והמעודנת ביותר של טקס התה היפני.
  • גיוֹקוּרוֹ (תכשיט הטל): תה מוצל מהאיכות הגבוהה ביותר בדומה למאצ'ה, אך בניגוד אליו אינו נטחן ומומס במים, אלא נחלט בעלים שלמים כתה רגיל.
  • סֶנצָ'ה (תה מאודה): הוא סוג התה הנפוץ ביותר ביפן ומהווה 80% מהתה הנמכר ביפן. הוא מיוצר מהעלים הצעירים (שלושת הקטיפים הראשונים בעונה) של הצמחים הלא מכוסים[1].
  • שינצ'ה (תה חדש): הוא תה סנצ'ה מאודה שזה עתה נקטף. הוא מאוד ריחני אך מתכלה מהר מאוד (תוך 3 חודשים).
  • גֶנְמַאיצ'ה (תה אורז ירוק): הוא תה סנצ'ה מעורבב עם פיצפוצי אורז.
  • באנצ'ה (תה מספר): דומה לסנצ'ה, אך מהקטיף הרביעי בעונה. הוא עדין, זול ומכיל פחות קפאין מהסוגים האחרים.
  • הוֹג'יצ'ה (תה קלוי): מוכן על ידי קליית עלי הבאנצ'ה.
  • קוּקיצ'ה (תה גבעול): מיוצר מענפי צמח תה במקום מעליו. נחשב זול ודל בקפאין.

יש הבדלים במחיר ובאיכות גם בתוך סוגי התה השונים. כמו כן, יש סוגי תה מיוחדים אחרים. נאמר שהתה הטוב ביותר מגיע ממחוז אוג'י בקיוטו. [דרוש מקור]

שימושים רפואיים

המרכז הארצי לבריאות משלימה ואינטגרטיבית (NCCIH) של המכונים הלאומיים לבריאות בארצות הברית סיכם את האפקטיביות הרפואית של תה ירוק[2]. נכון לשנת 2021, העדויות המחקריות היחידות לתועלת של תה ירוק הן בשימוש של משחה המבוססת על תמצית התה כטיפול ביבלות גניטליות[2]. קיימים ממצאים לא עקביים לגבי הקשר בין צריכת תה ירוק לבין סרטן[2]. קיים מספר קטן של מחקרים שמעיד על יתרונות של תה ירוק ושחור ללחץ דם גבוה ולכולסטרול, אך בשל מגבלות מחקריות, ממצאים אלה לא תורגמו להמלצות מעשיות[2]. לא נמצא שתמציות תה ירוק מסייעות להפחתת משקל או שמירה על משקל[2].

למרות הביסוס המדעי החלש[2], בעיתונות התפרסמו מספר כתבות הטוענות כי [3] התה הירוק יכול לשפר את תפקוד הלב וזרימת הדם בגוף ולסייע בהפחתה במשקל, בכולסטרול ובסיכון לשבץ מוחי[4]. כמו כן פורסם שבמחקר שנערך בשנת 2019 על ידי חוקרים מהאוניברסיטה הלאומית של סינגפור נמצאו עדויות לתרומה החיובית של שתיית תה ירוק, תה שחור ותה אולונג (אין במחקר זה עדיפות לתה ירוק), לתפקוד המוח[5].

התניות ותופעות לוואי

צריכה של עד 8 כוסות תה ירוק ביום נחשבת לבטוחה[2]. במהלך תקופת ההריון וההנקה נראה שצריכה של עד 6 כוסות ביום היא בטוחה (לא יותר מ-300 מ"ג קפאין)[2]. צריכה גבוהה יותר בתקופת ההריון עלולה להיות מסוכנת[2]. בתקופת ההריון, תה ירוק עלול להגביר את הסיכון למומים מולדים הקשורים במחסור בחומצה פולית[2]. בתקופת ההנקה, קפאין מהתה עובר לחלב האם ויכול להשפיע על התינוק[2].

דווחו מספר מקרים של בעיות בכבד בקרב אנשים שצרכו מוצרי תה ירוק, בעיקר כדורים של תמציות תה[2]. תופעות דומות דווחו גם בקרב אנשים שלקחו מוצרים להפחתת משקל שכללו תה ירוק[2]. במינונים גבוהים, תה ירוק יכול לפגוע באפקטיביות של נדולול, תרופה מקבוצת חוסמי-בטא המשמשת לטיפול ביתר לחץ דם ובבעיות לב[2]. תה ירוק עלול גם ליצור אינטראקציות עם תרופות נוספות[2].

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תה ירוק בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Mary Lou Heiss, Robert J. Heiss (23 Mar 2011). The Story of Tea: A Cultural History and Drinking Guide. Random House LLC. p. 182.
  2. ^ 2.00 2.01 2.02 2.03 2.04 2.05 2.06 2.07 2.08 2.09 2.10 2.11 2.12 2.13 2.14 Green Tea, NCCIH (באנגלית)
  3. ^ תה ירוק: סגולות בריאותיות וסוגי התה השונים- VitaPlus, באתר ויטה פלוס, ‏2020-05-06
  4. ^ יעקב הנקין, תה ירוק-המשקה שיגן עליכם מפני מחלות, הארץ, 28 פברואר 2013
  5. ^ גלי סגל, מחקר: שתיית תה משפרת את תפקוד המוח, מעריב, 18 בספטמבר 2019
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35984115תה ירוק