מונסנטו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.

תבנית חברה מסחרית ריקה חברת מונסנטואנגלית: Monsanto Company) הייתה תאגיד רב-לאומי לביוטכנולוגיה חקלאית שבסיסו בסנט לואיס שבארצות הברית. עיקר הכנסותיה של מונסנטו נובע ממכירה של זרעי מכלוא וזרעים מהונדסים גנטית. החברה החזיקה ב-100%-70% מנתח השוק לגידולים מסוימים. תחום עיקרי נוסף היה ייצור חומרי הדברה ובראשם קוטל העשבים גלייפוסט, המכונה בשם המסחרי "ראונדאפ".

זרעים שסיפקה מונסנטו נזרעו בשטחים רבים מכלל השטח החקלאי בעולם בו גדלים אורגניזמים מהונדסים גנטית (GMO). שליטתה של מונסנטו בשוק הזרעים המהונדסים גנטית והורמוני הגדילה לבקר, השיווק הנמרץ למוצריה והלובי הפוליטי החזק שהיא הפעילה, הפכו אותה לשנויה במחלוקת ומטרה עיקרית ללחציהם של מתנגדי הגלובליזציה ופעילי איכות הסביבה.

בספטמבר 2016 הגיעה החברה להסכמה על רכישתה בידי החברה הגרמנית באייר תמורת 66 מיליארד דולר[1] וביוני 2018 הרכישה הושלמה.

לחברה היו מעל 18,800 עובדים ופדיון שנתי מדווח ל-2007 של 8.563 מיליארד דולר.

היסטוריה

מונסנטו התחילה כחברה צבאית המפתחת נשק כימי לצבא ארצות הברית, בין השאר הייתה אחת מהחברות המייצרות את ה-די-די-טי שנעשה בו שימוש במלחמת וייטנאם. ב-1972 אחרי חרם עולמי נאסר השימוש בחומר הזה ומאוחר יותר באופן רשמי אף הוצא מהחוק.

מונסנטו נאלצה להחליף את מוצר הדגל, והחלה לייצר ולהפיץ מוצר כימי אחר - הסכרין, תחליף כימי לסוכר, אותו הפיצה לתעשיית המזון ובפרט, לחברת קוקה-קולה, שהייתה הלקוח העיקרי שלה. במשך שנות השישים, נחקר הסכרין והועלו חששות שהחומר הוא מסרטן, אך לא נמצאו לכך ראיות.

כשנחתמה אמנת סטוקהולם (אנ') ב-2001, רבים מהמוצרים שיוצרו והופצו על ידי מונסנטו נאסרו, לאחר שהואשמו בגרימת נזק חמור לבריאות האדם כגון PCBs, ואייג'נט אורנג' [דרוש מקור]. מוצר נוסף שלהם, סומטוטרופין (Bovine somatotropin הורמון סינתטי המופק בטכנולוגיה של הנדסה גנטית) נאסר לשימוש בקנדה, האיחוד האירופי, יפן, אוסטרליה, ארגנטינה וניו זילנד, וגם בישראל [דרוש מקור]. זה לאחר שנקבע שהשימוש בו גרם לכאב חמור ומיותר, סבל ומצוקה לפרות שטופלו בחומר המזיק, והוכח קשר ישיר [דרוש מקור] להתפתחות דלקות רציניות בשד ובעיות פוריות אבל ההורמון עדיין מותר להפצה בארצות הברית כך שבאוקטובר 2008, מונסנטו מכרה את העסק הזה, במלואו, לחברת אלי לילי (Eli Lilly and Company), עבור 300 מיליון דולרים והחלה בפיתוח והפצה של זרעים מהונדסים גנטית[דרוש מקור].

החברה הייתה מעורבת בפרויקטים ביטחוניים של מערכת הביטחון האמריקאית. בין הפרויקטים היה ייצור של קוטל העשבים אייג'נט אורנג' המכיל דיאוקסין במטרה לפגוע ביערות המסתור של לוחמי הוייטקונג בזמן מלחמת וייטנאם. על מעורבותה זו נתבעה ב-2005 על ידי וייטנאמים בעלי מומים מולדים בטענה כי המומים נובעים מחדירת החומר לשרשרת המזון. פרויקט נוסף בו הייתה מעורבת הוא פרויקט מנהטן לפיתוח נשק גרעיני.

במסגרת אירועי המחאה שליוו את ועידת האו"ם לשינוי האקלים (2009) (ועידת קופנהגן) "זכתה" החברה ב"פרס" בת הים הכועסת כחברה המזהמת ביותר בעולם[2].

גם בישראל יש לחברה נציגות הכוללת רכישה של חברת BEEOLOGIC[3], השקעה כספית בחברת אבוג'ן ושיתוף פעולה מסחרי עמה[4] ובעלות על חברת א.ב. זרעים[5].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מונסנטו בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מונסנטו32633077Q207983