דונרט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןדונרט
דונרט פס-פנים
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
תת־מחלקה: כיסאים
סדרה: טורפי כיס
משפחה: נמיות כיס
תת־משפחה: דונרטים
סוג: דונרט
מינים

21

שם מדעי
Sminthopsis

דונרט (שם מדעי: Sminthopsis - אטימולוגית: "בעל מראה עכברי") הוא סוג של טורף כיס קטנטן דמוי עכבר ממשפחת נמיות הכיס, הכולל 21 מינים החיים ברחבי יבשת אוסטרליה ובדרום גינאה החדשה. הדונרט הוא הסוג עם מספר המינים הגדול ביותר בסדרת טורפי הכיס, והוא תואר מדעית לראשונה בשנת 1844 על ידי הזואולוג הבריטי ג'ון גולד אשר סיווג אותו בתחילה בתוך הסוג פסקוגל ושנה לאחר מכן בתור סוג בפני עצמו הקרוי Podabrus (= "רגל עדינה"); ב-1887 הוענק לו שמו המדעי הנוכחי על ידי הזואולוג אולדפילד תומאס. מקור השם דונרט (dunnart) הוא בשפת נונגאר של הילידים האבוריג'ינים באוסטרליה המערבית ומשמעותו היא "דמוי עכבר".

מאפיינים

הדונרט הוא טורף כיס קטנטן למדי: אורכו נע בין 7 ל-12 ס"מ ומשקלו 10 עד 30 גרם (משתנה בין המינים). הפרווה של הדונרט צפופה ורכה, וצבעה משתנה מעט בין המינים. בפלג הגוף העליון צבעה חום, אפרפר, חולי או צהבהב, ובגחון, בסנטר ובמפשעה היא בצבע לבנבן או קרם; למרבית הדונרטים יש סימונים שחרחרים דהויים על הפנים. מבנה הגוף שלו צר וגמיש, ועל אף שהוא דומה לעכבר במבט שטחי, יש ביניהם מספר הבדלים מורפולוגיים ברורים: הדונרט בעל ראש צר וחרטום מחודד באופן בולט, יש לו אוזניים משולשות וגדולות יחסית לראש, מערכת שיניים כשל טורפים, וזנב רחב ושעיר יותר המסתיים בציצה שחורה דקיקה. זנבו של הדונרט אשר אורכו כאורך גופו, מתפקד לעיתים כמאגר שומן לעתות בצורת - בפרט אצל מינים החיים באזורים צחיחים; כאשר יש שפע במזון, הזנב אצל מינים אלו מתרחב ומתעבה ועשוי לקבל צורה של גזר (רחב בעוקץ וצר בקצה). גפיו של הדונרט דקיקות, ובכפות הרגליים נעדרות לרוב הרפידות הבולטות האופייניות לטורפי כיס אחרים. הכיס של נקבת הדונרט מפותח היטב בדומה לקנגוראים.

אקולוגיה

הדונרטים מצויים בכל סוגי בתי הגידול של יבשת אוסטרליה, מיערות טרופיים, דרך סוואנות ושפלות עשב וכלה במדבריות; כ-8 מינים מצויים בעיקר בבתי גידול מדבריים, 4 אנדמיים לבתי גידול טרופיים, 6 מוגבלים לבתי גידול עשבוניים לאורך החופים ו-3 נוספים מצויים בעיקר בערבות עשב. הדונרט הוא יונק קרקעי מובהק, אך טפריו החדים מאפשרים לו לטפס על עצים, גבעולים וענפים במידת הצורך. הוא בעל חיים פעיל לילה אשר תר אחר מזונו לאחר רדת החשיכה, בעוד שאת שעות היום הוא יבלה בנמנום ובשינה בסדקים, מערות, בורות וקינים. הדונרט חי בסביבת מחיה קבועה, אך הוא אינו מפגין התנהגות טריטוריאלית; שטחי המחיה הקבועים של מספר דונרטים עשויים לחפוף זה לזה. לעומת טורפי כיס אחרים שחיים בבדידות, הדונרטים יוצרים לעיתים קבוצות קטנות הפעילות יחדיו לתקופה קצרה עם מבנה חברתי רופף. הדונרט ניזון בעיקר מחרקים, אך גם מלטאות, חסרי חוליות נוספים ועכברים.

הכיס המפותח של הדונרטית מכיל 8 עד 10 פטמות. לאחר תקופת הריון קצרצרה של 11 ימים, היא ממליטה שגר של 7–8 וולדות זעירים. את 40 הימים הראשונים לחייהם הם מבלים בתוך הכיס, ולאחר מכן הם מכבידים עליה והיא מעבירה אותם לקן עשבוני שבנתה; לאחר 20 ימים נוספים בקן, הדונרטים הצעירים הופכים לעצמאיים, והם מגיעים לבגרות בגיל חצי שנה. תוחלת החיים הממוצעת של מיני הדונרטים היא כ-18 חודשים. האיום העיקרי הנשקף לדונרטים הוא מפני מינים פולשים כחתול הבית והשועל האדום, וכן אובדן בית הגידול בדמות שריפות לא מבוקרות של צמחייה.

מינים

המינים בסוג דונרט מתחלקים למספר קבוצות של ענפי קלייד על בסיס קרבה גנטית, אך לא ברמה של סוג נפרד. אחדים מהם בעלי קרבה גנטית מסוימת לסוגים אחרים של טורפי כיס זעירים.

איור של דונרטים מהמין דונרט דק-זנב.
דונרט עב-זנב.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דונרט בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25182856דונרט