גרטה טונברי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גרטה טונברי
Greta Thunberg
שם לידה גְּרֵטָה טינטין אלאונורה ארנמן טוּנְבַּרִי
מדינה שוודיהשוודיה שוודיה
כינויים נוספים גרטה תונברג
תקופת הפעילות מ-2018
עיסוק תלמידה, אקטיביסטית למען הסביבה, חלק מהתנועה החברתית לשביתת בתי הספר למען האקלים

גְּרֵטָה טינטין אלאונורה ארנמן טוּנְבַּרִישוודית: Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg; נהגה:[ˈɡrêːta ˈtʉ̂ːnbærj] (מידעעזרה); נולדה ב-3 בינואר 2003; שמה נכתב בכלי התקשורת בעברית פעמים רבות כגרטה תונברג או טונברג) היא אקטיביסטית שוודית אנרכיסטית ואנטישמית הפועלת למען עצירת ההתחממות העולמית ושינויי האקלים. בעקבות פעולותיה למען הסביבה הוענקו לה פרסים והוקרות רבים, ביניהם פרס כבוד של החברה הגאוגרפית המלכותית של סקוטלנד ואשת השנה של המגזין "טיים" לשנת 2019, והיא נכללה ברשימת מאה הנשים המשפיעות במגזין "פורבס"[1]. טונברי היא אוטיסטית בתפקוד גבוה[2].

ביוגרפיה

גרטה טונברי נולדה ב-3 בינואר 2003 בסטוקהולם, למאלנה ארנמן, זמרת אופרה שוודית, נציגת שוודיה באירוויזיון 2009, ולסוונטה טונברי, שחקן. סבה היה השחקן והבמאי אולוף טונברי.

היא מספרת ששמעה לראשונה על ההתחממות הגלובלית בשנת 2011, כשהייתה בת שמונה, ולא הצליחה להבין מדוע נעשה כל כך מעט בנושא. בעקבות זאת פיתחה תסמינים של דיכאון, הפסיקה לדבר ולאכול, ואיבדה כעשרה קילוגרמים ממשקלה בחודשיים. לבסוף אובחנה עם תסמונת אספרגר, הפרעה טורדנית כפייתית ואילמות סלקטיבית. באחד מנאומיה הראשונים, בדרישה לנקוט צעדים נגד שינויי האקלים, תיארה טונברי שהיא "מדברת רק כאשר נדרש", ובכך הדגישה את חשיבותו של המאבק בהתחממות העולמית.

טונברי התמודדה עם דיכאון במשך שלוש–ארבע שנים לפני שהתחילה למחות על חוסר היחס הבין־לאומי למשבר האקלים העולמי. כאשר התחילה להפגין לא תמכו הוריה בהיעדרותה מבית הספר, אך תמכו ברצונה להביע עמדה ולמחות בנושא שחשוב לה. במשך כשנתיים שכנעה טונברי את הוריה להפחית את טביעת הרגל הפחמנית של משפחתם, לעבור לאורח חיים טבעוני ולוותר על טיסות. בעקבות הוויתור על הטיסות נדרשה אימה לוויתורים בקריירה הבין־לאומית שלה כזמרת אופרה. טונברי רואה חשיבות רבה בשינוי ההרגלים של הוריה, והדבר מפיח בה תקווה ורצון להמשיך במאבקה. בריאיון לרשת BBC בדצמבר 2019 סיפר אביה של גרטה על החלטתה של אשתו להפסיק לטוס: "בכנות, היא לא עשתה זאת למען הסביבה. היא עשתה זאת כדי להציל את ילדתה לאחר שראתה כמה זה חשוב לה, ואז, כשעשתה זאת, היא ראתה כמה [גרטה] התפתחה מזה וכמה אנרגיה היא קיבלה מזה".

טונברי ידועה בזכות גילה הצעיר ודיבורה הישיר והענייני, כשהיא מבקרת בפומבי מנהיגים בכל רחבי העולם על כישלונם בנקיטת צעדים משמעותיים בעקבות משבר האקלים. עלייתה המיידית לבמת העולם הפכה היא אותה למנהיגה חברתית, אך גם למטרה מצידם של מבקרים. את השפעתה על הבמה העולמית כינו הגרדיאן ועיתונים מפורסמים ומגזינים נוספים "the Greta effect".

פועלה

שביתת בתי הספר למען האקלים

ערך מורחב – שביתת בתי הספר למען האקלים

באוגוסט 2018 התרחשו בשוודיה גלי חום רבים וכמה שריפות. בעקבותיהן החליטה טונברי (כשהייתה תלמידה בכיתה ט') לשבות מלימודיה כאות מחאה. היא הפגינה ליד בניין הריקסדאג מ-20 באוגוסט עד 9 בספטמבר, יום הבחירות הכלליות בשוודיה. טונברי דרשה שממשלת שוודיה תפחית את פליטת הפחמן החד־חמצני שהיא מפרישה לאטמוספירה בהתאם להסכם פריז, ותבעה נקיטת צעדים משמעותיים במשבר האקלים. על השלט שהחזיקה נכתב "Skolstrejk för klimatet" (שביתת בתי הספר למען האקלים). זמן לא רב אחר כך הצטרפו למאבקים דומים תלמידים נוספים בכל רחבי העולם. יחד הם הקימו את התנועה Fridays for Future, שמטרתה לארגן הפגנות של תלמידים בכל רחבי העולם, כדי לשכנע ממשלות לנקוט צעדים נגד משבר האקלים, בכל יום במהלך שעות הלימודים. טונברי התפרסמה וקיבלה חשיפה עולמית, ונאמה בוועידת האו"ם לשינויי האקלים של שנת 2018.

פעילותה ברשתות החברתיות

טונברי פרסמה תמונה של יום המחאה הראשון שלה לצד בניין הפרלמנט השוודי באינסטגרם ובטוויטר. המחאה צברה תאוצה במהרה, וביום השני לה הצטרפו אליה פעילים נוספים. פרסומיה של טונברי ברשתות החברתיות משכו כתבים מקומיים, ובמעט יותר משבוע הם פרסמו כתבות שזכו לסיקור עולמי נרחב. הארגון השוודי "We Don't Have Time" (WDHT), שפועל נגד שינויי האקלים, טען שמחאותיה של טונברי זכו להתעניינות בזכות פרסום תמונתה ברשתות החברתיות של הארגון. את התצלום צילם הארגון, ובו מופיעה טונברי באחת מהפגנותיה מחוץ לפרלמנט השוודי. מייסד הארגון אינגמר רנטזהוג הציע לגרטה להתנדב בארגון כיועצת לענייני צעירים. לאחר מכן השתמש בשמה ובתמונתה ללא ידיעתה, כדי לגייס מיליונים לחברת קש שפתח, ששמה דומה לזה של הארגון. טונברי לא קיבלה תשלום מהארגון, והיא פרשה ממנו לאחר שהבינה כי משתמשים בשמה כדי להרוויח כסף.

לאחר אוקטובר 2018 נסק מספר העוקבים אחר טונברי ברשתות החברתיות, והיא המשיכה במחאותיה.

פעילות לאחר סיום מחאות תלמידים

טונברי נתנה השראה לתלמידי בתי ספר ברחבי העולם, שהפגינו נגד ההתחממות העולמית. בדצמבר 2018 השתתפו יותר מעשרים אלף תלמידים במחאות ביותר מ־270 ערים בכל רחבי העולם; בשנת 2019 השתתפו בהפגנות יותר מ-11 מיליון תלמידים.

גם לאחר סיומה של שביתת התלמידים למען האקלים הוסיפה טונברי להשתתף בפעילויות מגוונות להעלאת המודעות להתחממות העולמית ולשינויי האקלים. בין השאר השתתפה בהפגנה נגד ההתחממות הגלובלית ליד בניין הפרלמנט האירופי בבריסל. באוקטובר 2018 נסעה עם משפחתה במכונית חשמלית ללונדון, ושם הפגינה מול בית הנבחרים הבריטי.

ב-24 בנובמבר 2018 נשאה דברים בוועידת TED בסטוקהולם. בין השאר סיפרה שכבר בגיל שמונה תהתה למה לא מתייחסים לשינויי האקלים בשידורי החדשות כאל נושא חשוב כמו מלחמת עולם. כמו כן אמרה: "אם ילדיי ונכדיי ישאלו אותי - מדוע לא עשיתם דבר בשנת 2018 כשעדיין היה זמן? אני אגיד להם: אי אפשר לשנות את העולם כאשר משחקים לפי הכללים, צריך לשנות את הכללים".

בדצמבר נאמה בפסגת האו"ם בנושא שינוי אקלים. בינואר 2019 הוזמנה לשוחח עם משתתפי הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס[3]. היא הגיעה לשם ברכבת. בדאבוס אמרה טונברי: "אני מזהירה את מנהיגי העולם שהבית שלנו עולה באש! אני רוצה שתיבהלו, אני רוצה שתרגישו את הפחד שאני מרגישה בכל יום. אנחנו חייבים את זה לצעירים, חייבים לתת להם תקווה".

ב-21 בפברואר 2019 השתתפה טונברי בדיוני הנציבות האירופית ודרשה לצמצם את פליטות הפחמן הדו־חמצני לפחות ב-80% עד שנת 2030, כדי לעמוד ביעדי האקלים של האיחוד האירופי.

ב-23 באפריל 2019 נאמה טונברי בפרלמנט הבריטי[4].

ב-20 בספטמבר 2019 נאמה בפני מאות אלפי מפגינים בניו יורק, באחד האירועים המרכזיים בגל שביתות עולמי שהתקיים באותו השבוע ברחבי העולם למען האקלים, ברקע התכנסותה של ועידת האקלים של האו"ם בהמשך אותו השבוע.

ב-23 בספטמבר 2019 נאמה בפתיחת ועידת האקלים של האו"ם. כצעד להגברת המודעות לשינויי האקלים, חצתה את האוקיינוס האטלנטי לארצות הברית בכלי שיט המופעל באמצעות אנרגיה סולארית, במטרה להפחית את טביעת הרגל הפחמנית שלה. בנאומה אמרה: ”אנשים סובלים. אנשים מתים. המערכות האקולוגיות שלנו מתמוטטות. אנו בפתחה של הכחדה המונית, וכל מה שאתם מסוגלים לדבר עליו הוא כסף, ואגדות על צמיחה כלכלית נצחית. איך אתם מעזים?”.

ב-23 במרץ 2020 פרסמה טונברי שלה ולאביה יש תסמינים של מחלת נגיף קורונה. היא השתמשה בהודעה כדי לעודד צעירים להישאר בבית, גם אם אינם חשים סימפטומים של המחלה, כדי להגן על קבוצות אחרות הנמצאות בסיכון[5]. ב-5 בנובמבר 2021 ערכה מחאה ומתחה ביקורת חריפה על כינוס ועידת האקלים הבין־לאומית בגלאזגו. לדבריה, "אי אפשר לפתור את המשבר באותן שיטות שהכניסו אותנו אליו מלכתחילה", ומלבד הצהרות אין פעילות דרסטית בנושא[6].

תמיכה בפלסטינים

בעקבות מתקפת הפתע על ישראל ב-7 באוקטובר 2023 ותגובת ישראל למתקפה, הביעה טונברי תמיכה חד-צדדית בפלסטינים, וקראה ל"הפסקת אש וצדק וחירות עבור הפלסטינים"[7]. בתגובה הודיע משרד החינוך הישראלי כי יוציא את טונברי מספרי הלימוד.[8] לאחר מכן, הבהירה שהיא מתנגדת לטבח אך תומכת בהפסקת אש מיידית.[דרוש מקור] ב-27 באוקטובר 2023 התייצבה טונברי להפגנה מול הפרלמנט השבדי עם פעילי אקלים נוספים ובידם שלטי 'שחררו את פלסטין' ו'צדק לעזה'.[9] ב־12 בנובמבר 2023, בעצרת באמסטרדם, קשרה בין צדק אקלימי לקהילות מדוכאות.[10] הסניף הגרמני של שביתת בתי הספר למען האקלים, התנועה שהקימה טונברי, גינה את תמיכתה בפלסטינים מבלי להזכיר את ההרוגים הישראליים.[11] מאוחר יותר באותו החודש, צולמה בעצרת פרו-פלסטנית בסטוקלהום בה קראה "לרסק את הציונות".[12]

ספרים

  • 2021 : הבית שלנו בוער: מבחר נאומים. הוצאת בבל[13].
  • 2021: תמונות משפחה: הספר נכתב על ידי כל המשפחה. ההורים מלנה ארנמן סוונטה טונברג ובנותיהם ביאטה וגרטה[14][15].

פרסים, תארים והוקרה

גרטה טונברי זכתה במספר רב של פרסים, תארים והוקרה על פעילות:

  • במאי 2018 ניתן לה פרס מטעם העיתון Svenska Dagbladet על מאמר שפרסמה. באותה שנה היא הייתה מועמדת לפרס מטעם חברת החשמל בשוודיה, אך ויתרה על מועמדותה לאחר שנדרש ממנה לטוס לסטוקהולם.
  • בדצמבר 2018 הכתיר אותה השבועון "טיים" כאחת מ-25 בני הנוער המשפיעים ביותר בעולם לשנת 2018[16].
  • לרגל יום האישה הבין־לאומי, הכתיר אותה איגוד הנשים השוודי לחינוך האישה החשובה ביותר בשוודיה לשנת 2019[17].
  • במרץ 2019 זכתה בפרס מיוחד בטקס פרסי הסרט והטלוויזיה של גולדן קמה (גרמניה). את הפרס הקדישה טונברי לפעילים שפעלו למניעת הרס יער המבך, בנורדריין-וסטפאליה[18].
  • ניתן לה פרס רייצ'ל קרסון על פעילותה הייחודית למען הסביבה ברמה הבין־לאומית[19].
  • באפריל 2019 קיבלה את פרס פריט אורד (Fritt Ord Award) לחופש הביטוי, לצד ארגון הנוער הנורווגי Nature and Youth. טונברי תרמה את כספי הפרס שקבלה למימון תביעה נגד ממשלת נורווגיה להפסקת ייצור הנפט באזור הארקטי[20].
  • במאי 2019 העניקה לה האוניברסיטה של מונס תואר דוקטור של כבוד על תרומתה להעלאת המודעות לפיתוח בר קיימא[21].
  • ביוני 2019 זכתה בפרס שגריר המצפון של אמנסטי אינטרנשיונל[22].
  • ביולי 2019 קיבלה מדליה מאת החברה הגאוגרפית הסקוטית המלכותית, על תרומה לשימור ולהגנה על הסביבה הטבעית ולפיתוח בר קיימא[23].
  • בספטמבר 2019 הוענק לה פרס הקיום הנכון, שנחשב פרס נובל האלטרנטיבי של שוודיה[24].
  • לקראת סופה של שנת 2019 בחר בה המגזין טיים לאשת השנה. היא הייתה לאישה הצעירה ביותר שזכתה בתואר[25].
  • פורבס בחר בה לאחת ממאה הנשים המשפיעות בעולם[6].
  • בעקבות עשייתה הציבורית שהובילה להפגנות בכל רחבי העולם, הוזכר שמה בתקשורת כמועמדת אפשרית לפרס נובל לשלום לשנת 2019[26].
  • בפברואר 2020 הודיעו אולפני ה-BBC שהם מפיקים סדרת טלוויזיה סביב פועלה[27].
  • בספטמבר 2020 יצא לאור סרטו התיעודי של נת'ן גרוסמן, אני, גרטה (אנ')[28].

ביקורות ותגובות

  • ביולי 2019 התלונן המזכיר הכללי של אופ"ק, מוחמד ברקינדו, על מה שכינה ההתקפות ה"לא מדעיות" על תעשיית הנפט מצד פעילי אקלים. הוא טען שהפעילים הם אולי האיום הגדול ביותר על עתידה של תעשיית הנפט, וכיוון בדבריו לגל השביתות בבתי הספר בהשראת טונברי[29]. טונברי ופעילי אקלים נוספים ראו בדבריו של ברקינדו מחמאה גדולה[30].
  • הוגה הדעות והסופר השמרן דינש ד'סוזה השווה את דבריה של טונברי לתעמולה הנאצית. סבסטיאן גורקה, ששימש סגן עוזר לנשיא טראמפ, צייץ: "המבוגרים שעשו שטיפת מוח לילדה האוטיסטית הזו צריכים לעמוד לדין"[31].
  • ב-23 בספטמבר 2019 יצא פרשן רשת "פוקס" מייקל נואלס במתקפה חריפה על טונברי, וכינה אותה "ילדה שוודית חולת נפש". רשת פוקס התנצלה על דבריו. לאורה אינגראהם, מנחת טלוויזיה שדרנית רדיו שמרנית, השוותה את טונברי ופעילי אקלים צעירים נוספים לדמויות בסיפור האימה של סטיבן קינג, ילדי התירס[32].
  • באירוע הקיימות שערכה קבוצת LVMH בסוף ספטמבר 2019 אמר יושב ראש הקבוצה, ברנאר ארנו: ”אני מוצא שהשקפותיה מייאשות אנשים צעירים. ... היא ילדה צעירה דינמית, אבל היא נכנעת לגמרי לקטסטרופה”[33].
  • באותה תקופה הגיב לדברים נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, וכתב בטוויטר: ”היא נראית כמו נערה צעירה ומאושרת מאוד שמצפה לה עתיד מזהיר ונפלא. כל כך נחמד לראות את זה”[34][35]. על בחירתה לאשת השנה של טיים לשנת 2019 הגיב טראמפ: ”זה כל כך מגוחך. גרטה חייבת לעבוד על שליטה בכעסים שלה, ואז ללכת לסרט ישן וטוב עם חברה! תירגעי, גרטה, תירגעי”[36].

ראו גם

לקריאה נוספת

  • ולנטינה קמריני, גרטה: סיפורה של הילדה שרצתה להציל את כדור הארץ, הוצאת תכלת, 2019.
  • ולנטינה ג'יאנלה, קוראים לי גרטה וביחד נציל את העולם, הוצאת אגם, 2020. תרגום: ניצן לפידות

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ World's Most Powerful Women, 2019, Forbes (באנגלית)
  2. ^ Simon Hattenstone, Greta Thunberg: ‘I really see the value of friendship. Apart from the climate, almost nothing else matters’, the Guardian, ‏Sat 25 Sep 2021 (באנגלית)
  3. ^ נורית רובין-ווילסון, ‏גרטה יוצאת להציל את העולם: כל מה שרציתם לדעת על מובילת מחאת האקלים, באתר גלובס, 24 בספטמבר 2019
  4. ^ הנאום של גרטה תונברג נערה בת 16 משבדיה בפני הפרלמנט הבריטי, 23 באפריל 2019
  5. ^ Sengupta, Somini (2020-03-24). "Greta Thunberg Says It's 'Extremely Likely' That She Had Coronavirus". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2020-03-25.
  6. ^ 6.0 6.1 מערכת ישראל היום, ‏גרטה טונברג: "ועידת האקלים - כישלון", באתר ישראל היום, 6 בנובמבר 2021
  7. ^ גרטה טונברג מתעלמת ממתקפת הטרור על ישראל: "עומדת לצד עזה", באתר ynet, 20 באוקטובר 2023
  8. ^ סתיו נמר, ‏לאחר שתמכה בחמאס: הפעילה החברתית המוכרת תוצא מחומרי הלימוד בישראל, באתר מעריב אונליין, 22 באוקטובר 2023.
  9. ^ ynet, גרטה טונברג שוב במחאה אנטי-ישראלית: "צדק לעזה", באתר ynet, 27 באוקטובר 2023.
  10. ^ קוריאל, אילנה; הידיעות, סוכנויות (2023-11-12). "גרטה טונברג עם כאפייה ונגד ישראל: "אין צדק אקלימי על אדמה כבושה"". Ynet. נבדק ב-2023-11-13.
  11. ^ Niranjan, Ajit (2023-10-23). "Controversy over European climate activists' criticism of Israel". The Guardian (באנגלית בריטית). ISSN 0261-3077. נבדק ב-2023-11-24.
  12. ^ Ynet, גרטה טונברג בהפגנה בשוודיה: "לרסק את הציונות", באתר Ynet, ‏25/11/23
  13. ^ אתר למנויים בלבד צפריר רינת, "הבית שלנו בוער": הצצה לעולמה הפנימי של גרטה תונברג, באתר הארץ, 8 ביולי 2021
  14. ^ דף הספר באתר הספרייה הלאומית
  15. ^ ב"תמונות משפחה" מסופר שאביה סוונטה הוא קרוב משפחה של סוונטה ארניוס, מגלה אפקט החממה וחתן פרס נובל וקרוי על שמו
  16. ^ TIME's 25 Most Influential Teens of 2018, Time, ‏DECEMBER 10, 2018
  17. ^ Årets Svenska Kvinna 2019, Årets Svenska Kvinna (ÅSK), ‏2019-03-30 (ב־)
  18. ^ Deutsche Welle (www.dw.com), Greta Thunberg wins German Golden Camera award | DW | 31.03.2019, DW.COM (באנגלית)
  19. ^ Torgersen, Hilde (22 במרץ 2019). "Greta Thunberg is honored with an environmental award". NRK (TV/Radio/Internet) News Agency. נבדק ב-9 בינואר 2020. {{cite news}}: (עזרה)
  20. ^ Swedish Climate Activist Will Use Prize Money from Norway to Sue Norway, The Nordic Page, ‏2019-04-24 (באנגלית)
  21. ^ Belgian university will honour young climate-activist Greta Thunberg, The Brussels Times, ‏2019-05-16 (באנגלית)
  22. ^ Climate activists Greta Thunberg and the Fridays for Future movement honoured with top Amnesty International award, www.amnesty.org, ‏7 June 2019 (באנגלית)
  23. ^ Greta Thunberg wins prestigious Scottish award, HeraldScotland, ‏12th July 2019 (באנגלית)
  24. ^ "Climate activist Greta Thunberg wins 'alternative Nobel Prize'". Reuters (באנגלית). 2019-09-25. נבדק ב-2020-08-10.
  25. ^ González, Emma, "Greta Thunberg", Time, ארכיון מ-17 באפריל 2019, נבדק ב-18 באפריל 2019 {{citation}}: (עזרה)
  26. ^ האם גרטה תעשה היסטוריה ותהיה הזוכה הצעירה ביותר בפרס נובל לשלום?, באתר ‏מאקו
  27. ^ ynet, המחאה מגיעה לטלוויזיה: BBC תצלם סדרה על גרטה טונברג, באתר ynet, 10 בפברואר 2020
  28. ^ שני אשכנזי, ‏הנערה שסחפה את העולם: לאן נעלמה גרטה טונברג?, באתר גלובס, 3 בדצמבר 2020
  29. ^ Climate campaigners 'greatest threat' to oil sector: OPEC | AFP.com, web.archive.org, ‏2019-07-05 (באנגלית)
  30. ^ Watts, Jonathan (2019-07-05). "'Biggest compliment yet': Greta Thunberg welcomes oil chief's 'greatest threat' label". The Guardian (באנגלית בריטית). ISSN 0261-3077. נבדק ב-2019-09-28.
  31. ^ Kerry Flynn, CNN Business, Fox News apologizes to Greta Thunberg for 'mentally ill' comment by network guest, CNN (באנגלית)
  32. ^ Gabbatt, Adam (2019-09-24). "Fox News apologises to Greta Thunberg for pundit's 'disgraceful' remark". The Guardian (באנגלית בריטית). ISSN 0261-3077. נבדק ב-2019-09-28.
  33. ^ David Dawkins, Billionaire LVMH Chief Bernard Arnault Calls Out Greta Thunberg For ‘Demoralizing’ Young People, Forbes (באנגלית)
  34. ^ Trump appears to mock Thunberg in tweet: 'Seems like a very happy young girl', The Hill, ‏2019-09-24 (באנגלית)
  35. ^ Trump mocks teenage climate activist Greta Thunberg, CNN, ‏2019-09-25 (באנגלית)
  36. ^ רויטרס‏, טראמפ לעג לגרטה על הזכיה באשת השנה של טיים. התגובה שלה שברה את הרשת, באתר וואלה!‏, 12 בדצמבר 2019
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

גרטה טונברי37549148