גראמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גראמן איירקראפט אנג'ינירינג קורפוריישן
Grumman Aircraft Engineering Corporation
נתונים כלליים
מייסדים לירוי גראמן, ג'ייק סווירבול, ויליאם שוונדלר
תקופת הפעילות 1929–1994[1] (כ־65 שנים)
מיקום המטה ביית'פייג', ניו יורק, ארצות הברית
ענפי תעשייה תעשייה אווירית ומוצרי חלל.
מוצרי איתור, חיפוש וניווט.
שלדות אוטובוסים ומשאיות.
ציוד אלקטרוני.
מוצרים עיקריים מטוסים
עובדים 23,000 (1986)

גראמן איירקראפט אנג'ינירינג קורפוריישןאנגלית: Grumman Aircraft Engineering Corporation,‏ תרגום לעברית: תאגיד לייצור מטוסים גראמן) הייתה יצרנית אמריקנית מובילה של כלי טיס צבאיים ואזרחיים במאה ה-20. במהלך השנים שונה שם התאגיד לגראמן איירוספייס קורפורשיין (באנגלית: Grumman Aerospace Corporation,‏ תרגום לעברית: תאגיד האוויר והחלל גראמן).

התאגיד נוסד ב-1929 על ידי לירוי גראמן עם ג'ייק סווירבול. קיומה העצמאי הסתיים ב-1994, אז התאחדה עם נורת'רופ קורפורשיין לחברת נורת'רופ גראמן.

היסטוריה

לירוי גראמן ואחרים עבדו עבור לואנינג איירקראפט אינג'ינירינג בשנות ה-20 של המאה ה-20, אך כאשר זו נרכשה על ידי קיסטון איירקראפט ופעילותה עברה מניו יורק לפנסלווניה, הקימו גראמן ושותפיו (אדמונד ווארד פור, ויליאם שוונדלר, ג'ייק סווירבול וקלינט טואל) חברה משלהם במפעל ישן של קוקס-קלמין איירקראפט, בבולדווין, לונג איילנד, ניו יורק.

החברה נרשמה כעסק ב-5 בדצמבר 1929, ופתחה את שעריה ב-2 בינואר 1930. בתחילת דרכה עסקה בריתוך צינורות אלומיניום עבור שלדי משאיות, ובניסיון לזכות במכרזים של הצי האמריקני. גראמן תכננה את המטוס האמפיבי הפרקטי הראשון עם כן נסע מתקפל עבור הצי, דבר שהכניס את גראמן לתוך שוק התעופה. כלי הטיס הראשון של גראמן נבנה גם הוא עבור הצי, ה-FF-1, מטוס דו-כנפי עם כן-נסע מתקפל. בהמשך פיתחה מספר עיצובי מטוסים מוצלחים אחרים. כשהחברה גדלה, היא עברה לוואלי סטרים, ובהמשך לפארמינגדל, ולבסוף ביית'פייג', כולן ממוקמות בלונג איילנד. מוצריה של גראמן נחשבו לכה אמינים עד שהחברה כונתה לעיתים "גראמן איירון וורקס" ("Grumman Iron Works") ("גראמן חרושת ברזל").

במהלך מלחמת העולם השנייה, זכתה החברה להכרה על מטוסי הקרב F4F ויילדקט ו-F6F הלקט, ובשל מפציץ הטורפדו TBF אוונג'ר. מטוס הסילון הראשון של גראמן, ה-F9F פאנת'ר, הפך למבצעי ב-1949, אך ההצלחה הגדולה של החברה לאחר המלחמה הגיעה בשנות השישים עם ה-A-6 אינטרודר ובשנות השבעים עם ה-F-14 טומקט.

גראמן הייתה גם הקבלנית הראשית של מודול הירח של חללית אפולו שהנחיתה אדם על הירח במסגרת תוכנית אפולו. הם זכו במכרז ב-7 בנובמבר 1962, ובנו בסך-הכל 13 מודולי ירח. כשהתקרבה תוכנית אפולו לקיצה, הייתה גראמן אחת המתחרות העיקריות במכרז לתכנון ובנייה של מעבורת החלל, אך הפסידה לרוקוול.

ב-1969, שינתה החברה את שמה ל"גראמן איירוספייס קורפוריישן", וב-1978 מכרה את חטיבת גראמן-אמריקן לגאלפסטרים איירוספייס. סיומה של המלחמה הקרה בתחילת שנות התשעים והצורך הפוחת בהוצאות ביטחון שבא בעקבותיו, הובילו לגל של מיזוגים של חברות תעופה וחלל. ב-1994 התמזגה החברה עם נורת'רופ ליצירת נורת'רופ גראמן.

מטוסי אוונג'ר מתוצרת החברה

מוצרי החברה

מטוסי F-11 טייגר מתוצרת החברה

מטוסים צבאיים

מטוסים אזרחיים

מטוסים ימיים

חלל

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גראמן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ מיזוג עם נורת'רופ
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

גראמן38868172Q463261