גינון גרילה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
גינון גרילה בחיפה, פברואר 2011

גינון גרילה הוא גינון על שטח ציבורי מוזנח שאינו שייך לגנן, ללא אישור או הרשאה מבעליו החוקיים של השטח.

ישנן סיבות רבות מדוע בוחרים בכך. החל מהגנן החובב שפולש לשטח של שכנו, ועד פעיל פוליטית המבקש לערוך פרובוקציה באמצעות פעולה ישירה. השטח בו מתבצע גינון הגרילה הוא בדרך כלל שטח שננטש או הוזנח על ידי הבעלים החוקי, וגנני הגרילה משתלטים עליו ומגדלים בו צמחים שונים. גנני גרילה מאמינים בחשיבה מחדש בכל הנוגע לבעלות על אדמה, כדי לתבוע מחדש שטח מבעלים שהזניחו אותו או השתמשו בו לרעה, וכדי לעשות בו שימוש חדש.

חלק מגנני הגרילה פועלים בלילה ובסודיות יחסית, ואחרים עושים את הפעולה בשעות היום, כדי ליצור נראות בקרב הקהילה.

מטרות בגינון גרילה

גינון גרילה נעשה מתוך מגוון רחב של מטרות ומניעים, ולכל גנן גרילה יש דרך פעולה עצמאית. רבים בוחרים בגינון גרילה על מנת להחזיר שטחים ציבוריים פתוחים, אשר מוזנחים על ידי הרשויות, לידי הציבור. קבוצות אשר עוסקות בגינון גרילה מסיבות אלה מתמקדות בגידול של צמחי נוי ברחובות הראשיים, וכן בגידול של צמחי מאכל למען כלל התושבים. חלק מרכזי נוסף בפעילות של גנני רגילה היא שיתוף ידע, כולל הדרכות מעשיות כיצד לגדל צמחי מאכל במרפסות, מרזבים, וחצרות של בתים משותפים.

מספר גנני גרילה עצמאיים וקבוצות קטנות מגדלים גני מריחואנה בפארקים לאומיים, וישנם אתרים רבים המספקים טיפים וחולקים מניסיונם כיצד להבטיח את גני המריחואנה מפני הרשויות. פורומים באינטרנט מהווים את מקור הידע העיקרי, מאחר שהם מאפשרים למשתתפים לדון בנושאים מגוונים, תוך שמירה על אנונימיות. נושאי הדיון העיקריים הם שמירה על הגנים, וכיצד לא להשאיר עקבות. בדרך כלל אנשים הפועלים בסוג זה של גינון גרילה עושים זאת לשם רווח אישי, ולא מתוך מניעים פוליטיים, סביבתיים או אסתטיים. בשל המניע הכלכלי, גינון גרילה של מריחואנה בדרך כלל אינו מקושר לתנועת הגינון גרילה העולמית, אף על פי שדרכי הפעולה דומות בדרכים רבות.

קבוצה נוספת של גנני גורילה היא "דאמפסטרים", אנשים המלקטים מזון מתוך פחי זבל. בנוסף להם, גם לקטים שמבקשים לחיות בצורה עצמאית ולא להיות תלויים בחקלאות התעשייתית עוסקים בגינון גרילה. אוכלוסיות עירוניות תלויות לחלוטין בשינוע מוצרי מזון ממרחקים גדולים, ושינוע זה תלוי כיום במוצרי נפט. גנני הגרילה רואים בגננות גרילה, לצד דאמפסטינג, דרך בת קיימא ועצמאית לקיום ואמצעי להימנע מתלות בשרשרת המזון המתועשת.

היסטוריה

התיעוד המוקדם ביותר של גינון גרילה היה בשנת 1973, כאשר ליז כריסטי יחד עם קבוצת גנני גרילה פעלה בניו יורק. הם הפכו מגרש חניה מוזנח לגן שעדיין מטופח על ידי מתנדבים. כיום הגן נמצא תחת הגנה של רשות הפארקים העירונית. שני גנני גרילה ידועים שפעלו לפני הטבעת המונח, הם ג'רארד וינסטנסלי מקבוצת החופרים האנגלית בשנת 1649, וג'והני "אפלסיד" צ'פמן באוהיו, ארצות הברית, בשנת 1801.

גינון גרילה בישראל

גינה קהילתית נווה צדק. נוסדה בשנת 1983 בקרן הרחובות שטיין ושלוש

הגינה המחתרתית הראשונה בישראל הוקמה בנווה צדק בשנת 1983, בקרן הרחובות שלוש ושטיין, ביזמת דוד הירש, תושב השכונה דאז. הגינה הוקמה על שטח של כמחצית הדונם שהיה שייך בחלקו לעיריית תל אביב, ובחלקו למינהל מקרקעי ישראל. השטח שימש עד אותה עת כאתר מאולתר לשפיכת פסולת והקמת הגינה נועדה, בין היתר, להסיר מפגע סביבתי זה. מטרה נוספת הייתה לספק לתושבי השכונה, שהייתה דלה מאוד בצמחייה, ריאה ירוקה ומקום מפגש והתכנסות. העובדה שהקמת הגינה נעשתה ללא תאום עם הרשויות גרמה לחשש מתמשך להמשך קיומה. חשש זה הוסר לאחר שבשנת 1993 הכירה עיריית תל אביב בגינה כגן ציבורי ומאז העירייה היא שמתחזקת אותה.

בסוף שנת 2010 הוקמה קבוצת גינון גרילה בתל אביב, כיוזמה של ספי מיור במסגרת מיני קורס שיזם עם קהילת האקדמיה לגיבורי על. לאחר מספר מפגשי היכרות והדרכה, אייל אנגלמאיר מקהילת עץבעיר, ביחד עם גיא ברנשטיין, המשיכו את פעילות הקבוצה והתקיימו ברחבי העיר מספר מפגשים, אשר במסגרתם נשתלו צמחי נוי ברחוב המלך ג'ורג', צמחי מאכל בגן מאיר ופרחים בשכונת פלורנטין. בתחילת שנת 2011 הוקמה קבוצת גינון גרילה בחיפה, כיוזמה של שחף מרגלית ודאפי דביר, מקימות "עץבעיר" בחיפה. במסגרת פעילות קבוצה זו הוכנו מנבטות לשתילה עצמאית, נשתלו צמחי נוי ברחובות הדר הכרמל, וגינת ירק בגן נתן.

דוגמאות

סיוע ירוק

סיוע ירוק הוא ארגון שהוקם על ידי דניאל פיליפס וקים קרלסרוד, ופועל בלוס אנג'לס החל משנת 2010. הארגון הופך מכונות פינבול ישנות למכונות להכנת "פצצות חרס", שהן תערובת זרעים מקומיים וקומפוסט, מצופה בחרס. לאחר הכנתן, פצצות החרס משוחררות בכל מקום שיכול להרוויח מפרחי בר או צמחי מאכל, לטובת הכלל. סיוע ירוק חובר לעסקים מקומיים ולאזרחים, כדי להפיץ מכונות פצצות זרעים בקהילות ברחבי העולם, ובאמצעות זרעים המותאמים למקום, מטרת הארגון היא לייפות את האזור בלי להפיץ מינים פולשים.

האחד במאי 2000

באחד במאי בשנת 2000, ארגון חוזרים לרחוב ארגן גינון גרילה המוני בכיכר הפרלמנט בלונדון. לאחר מסיבה של להקת סמבה ומסה קריטית (אופניים) של רוכבי אופניים מאזור הייד פארק, הגיעו אלפי גנני גרילה לכיכר ושתלו צמחים וירקות. במקום הוצב פסל מעץ, והפעילים רקדו סביבו, וכן נתלו כרזות כמו "תנו ללונדון לפרוח", "כדור הארץ הוא אזור משותף לכולנו", ועוד. במקום נפתח מרכז של אינדימדיה, והפסל של וינסטון צ'רצ'יל זכה לתספורת ירוקה. הפעיל שארגן את האירוע, חייל בריטי לשעבר, נקנס על השחתת פסלו של צ'רצ'יל.

GuerrillaGardening.org

זהו אתר אינטרנט המוקדש לגינון גרילה והוקם באוקטובר 2004 על ידי ריצ'רד ריינולדס כבלוג המתעד את פעילות גינון הגרילה אותה ביצע בבית מועצה מוזנח בלונדון. תחילה, פעילותו נבעה מתוך רצון לייפות את השכונה, אך האתר משך את תשומת הלב של גנני גרילה בלונדון ובסביבתה, כמו גם של התקשורת העולמית. הוא עובד בשיתוף פעולה עם גורמים נוספים, מקומיים כמו גם תיירים המגיעים במיוחד כדי להצטרף לפעילות גינון גרילה. כיום הוא עוסק בגינון גרילה גם בלוב, ברלין ומונטריאול, והאתר הוא עדיין בלוג אך כולל גם טיפים, קישורים ולוח מודעות פעיל המאפשר לגנני גרילה בכל העולם למצוא תומכים במקום מגוריהם.

ספרים העוסקים בגינון גרילה

  • ספרו של ריצ'רד ריינולדס, "על גינון גרילה", סוקר ומתאר את הפעילות בשלושים מדינות, פורסם על ידי הוצאת בלומבסברי בארצות הברית ואנגליה במאי 2008.
  • "גינון גרילה: מדריך" נכתב על ידי דייוויד טרייסי מתעד מנהיגים ואנשי ציבור בתחום הגינות הקהילתיות
  • "גינון גרילה: כיצד ליצור גנים יפים בחינם", נכתב על ידי ברברה פאלנברג, הוא מדריך פרקטי על "כל מה שרציתם לדעת על גינון אבל פחדתם לשאול".

גינון גרילה באוסטרליה

ברחבי מלבורן ניתן למצוא גינון גרילה ברובע הצפוני, וישנם גני ירקות קהילתיים רבים. מסילת הרכבת עברה שימור וטיפול, וכיום יש בה צמחייה מקומית. גנני הגורילה במלבורן נחלקים לשתי קבוצות עיקריות. הראשונה מבקשת לשמר את הצמחייה המקומית, ואילו הקבוצה השנייה עוסקת בגידול אוכל לצריכה מקומית. עם זאת, שתי הקבוצות משתפות פעולה ועובדת ביחד.

ברחבי אוסטרליה ישנן קבוצות קטנות של פעילים, הנפגשות בצורה סדירה כדי לתכנן ולהוציא לפועל גני ירקות עירוניים, כדי ללמד את התושבים כיצד לגדל בכוחות עצמם את מזונם כהכנה לתקופה שבה מחירי המזון יהיו גבוהים.

תוכנית טלוויזיה אוסטרלית תיעדה כיצד גנני גרילה פעלו בשטחים ציבוריים, בלא ידיעת העירייה.

ראו גם


קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גינון גרילה בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34152682גינון גרילה