מגמה ירוקה
מגמה ירוקה הוא ארגון שטח אקטיביסטי, התנדבותי ולא מפלגתי, הפועל לקידום נושאי איכות הסביבה בישראל. הארגון הוקם בשנת 1997 ביוזמת ערן בן ימיני, לאחריו ניהלו אותו יעל כהן-פארן, שי גולוב וגיל יעקב. מאז יוני 2011 מנכ"ל הארגון הוא מור גלבוע. כיום הארגון פעיל בכ-10 קמפוסי אוניברסיטאות ומכללות ברחבי הארץ, ומונה מאות פעילים. בשנים האחרונות פונה הארגון גם לקהילות אזרחיות שאינן סטודנטיאליות.
פעילות
ב-1997 החליטה החברה להגנת הטבע להקים ארגון סטודנטים שמטרתו פעילות למען הסביבה, ובראשו הוצב בן ימיני. המאבק הראשון שניהל הארגון היה נגד כביש 6, ובסיומו התנתק מהחברה להגנת הטבע. הארגון שם לו למטרה לפתח את נושא הצדק הסביבתי, ולהשפיע על העלאת המודעות לנושא בקרב האוכלוסייה בכלל והסטודנטים בפרט. בשנת 1998 הובילו פעילי מגמה ירוקה מהטכניון בחיפה פרויקט לפריצה, הכשרה וסימון שבילי טיול במספר נחלים בכרמל, כחלק מניסיון להגברת המודעות לשמירה על הריאות הירוקות בעיר.
לארגון מספר דרכי פעולה. הוא יוזם חקיקה בנושאי סביבה ועוסק בפעילות שדלנית בכנסת וברשויות המקומיות, במטרה להעלות על סדר היום הציבורי נושאים סביבתיים. הארגון היה שותף בפורום לקידום חוק אוויר נקי, הישג עליו הוא זכה בפרס הגלובוס הירוק לשנת 2009. הארגון יוזם גם עצומות, הפגנות ופעולות הסברה, וכן פועל באמצעים משפטיים. הפעילות מאופיינת באוטונומיה רבה הניתנת לתאים השונים באוניברסיטאות.
בהיותו ארגון סטודנטים, פועלים התאים השונים גם בתוך האוניברסיטאות, במטרה להפכן לידידותיות יותר לסביבה בכל הנוגע למיחזור, שימוש חוזר, תחבורה, תכנון ועוד, וכן יוזמים ימי עיון, הרצאות ופתיחת קורסים שעניינם איכות הסביבה.
מזה מספר שנים מנהל סניף הארגון באוניברסיטת חיפה מאבק כנגד תוכניות הבנייה בנחל נדר מצפונו של פארק הכרמל ליד האוניברסיטה.
ארגון מגמה ירוקה הצטרף למחאת האוהלים בקיץ 2011 ופעיליו לקחו חלק בהפגנות במטרה להכניס סדר יום אקולוגי למחאה החברתית. במסגרת המחאה הוביל הארגון את המאבק כנגד חוק הוד"לים והרפורמה המתוכננת בחוק התכנון והבניה. הארגון יזם מחאה כנגד ועדת טרכטנברג לאחר שיו"ר הוועדה, פרופ' מנואל טרכטנברג, הודיע כי דו"ח הוועדה לא יעסוק בנושא התחבורה הציבורית. בעקבות מחאה זו שינה טרכטנברג את דעתו והוועדה הכניסה לדו"ח המלצות לגבי שיפור התחבורה הציבורית בישראל[1].
בנוסף הארגון היה שותף בין השנים 2008–2011, למאבק על הפסקת השאיבה של מעיין עין זהב בקריית שמונה והזרמת מים לנחל. מי המעיין נתפסו על ידי חברת נביעות. בעקבות הזרמת מי המעיין לנחל שוקם הנחל הזורם בחלקו הגדול בפארק הזהב בעיר שהוא פארק טבע עירוני.
פרסים והוקרה
בשנת 2009 קיבל הארגון את אות הנשיא למתנדב על ידי נשיא המדינה שמעון פרס. בנימוקים לזכיית מגמה ירוקה באות הנשיא למתנדב צויין כי הארגון, הפועל מזה 12 שנה, מפעיל אלפי סטודנטים מתנדבים במטרה להביא את נושא איכות הסביבה למודעות הציבור ולמקבלי ההחלטות על מנת לקדם פתרונות סביבתיים. בין הישגי העמותה: חקיקת חוק אוויר נקי, מניעת תוכנית ספדי בירושלים, פתיחת חופים בכנרת לציבור, מניעת הבנייה בחוף ניצנים, יירוק עשרות קמפוסים ברחבי הארץ ועוד[2]. בשנת 2001 קיבל הארגון את "מגן השר להגנת הסביבה"[3].
הארגון נסקר על ידי ארגון הדירוג מידות וקיבל את תו מידות לאפקטיביות[4]. מגמה ירוקה זכתה במקום הראשון (ביחד עם ארגונים נוספים) בקטגורית המערערים של 100 המשפיעים של מגזין דה מרקר לשנת 2013 על השתתפותה במאבק הגז בישראל[5].
בשנת 2016 קיבל הארגון את פרס הגלובוס הירוק יחד עם ארגוני הסביבה החיפאים על חלקו בקמפיין הצלת מפרץ חיפה מזיהום סביבתי ותחלואת זיהום.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של מגמה ירוקה
- מגמה ירוקה, ברשת החברתית פייסבוק
- מגמה ירוקה, ברשת החברתית אקס (טוויטר)
- מגמה ירוקה, סרטונים בערוץ היוטיוב
- עמוד הארגון באתר גיידסטאר
- איך הכל התחיל? מאת ערן בן ימיני באתר הארגון
שגיאות פרמטריות בתבנית:הארץ
פרמטרי חובה [ 4 ] חסרים צפריר רינת, יש סטודנטים שמעדיפים לשכב מול טרקטורים במקום על הדשא בקמפוס, באתר הארץ
הערות שוליים
- ^ ראיון עם מנכ"ל מגמה ירוקה, אתר אקטואלי, 05 בינואר 2012
- ^ מתוך אתר המשרד להגנת הסביבה
- ^ מתוך אתר הארגון
- ^ באתר מידות
- ^ העתק הכתבה
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] מגמה ירוקה24780067