מזון מקומי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מזון מקומי או תנועת המזון המקומי היא "מאמץ משותף לבנות כלכלת מזון יותר מקומית ויותר עצמאית, בה ייצור, עיבוד, הפצה וקנייה של מזון מחוברים באותו אזור, במטרה להגביר את הבריאות הסביבתית והכלכלית של האזור"[1]. המושג נחשב חלק מאג'נדת הקיימות הכללית ומהקריאה לחזור למודל של כלכלה מקומית, כתחליף לכלכלת הגלובליזציה המערבית. תומכי השיטה טוענים כי היא מאפשרת לחסוך את המשאבים וזיהום הסביבה הנגרמים מתעבורה ושינוע של חומרי גלם ומוצרים למרחקים גדולים.

המילה האנגלית Locavore, שפירושה "אדם שאוכל רק מזון מקומי"[2], נבחרה כמילת השנה לשנת 2007 על ידי מילון אוקספורד.

מערכות מזון מקומי

מערכות מזון מקומי מהוות אלטרנטיבה למודל הגלובלי־תעשייתי, בו הלקוח והיצרן מופרדים על ידי שרשרת ארוכה של מעבדים, יצרנים, חברות משלוח וקמעונאים. השרשרת הארוכה מונעת מהלקוח לפקח על איכות המזון ומשאירה את הבקרה בידי אנשי הביניים. מערכת של מזון מקומי מחזירה את השליטה על בקרת איכות המוצר ותהליך הייצור לידי הלקוח, העומד ישירות מול היצרן[3]. נמצא כי השפעתה של מערכת מזון מקומי היא לא רק סביבתית, אלא גם חברתית־כלכלית. בניית מערכות יחסים מקומיות בין יצרנים ללקוחות, מגבירה את האחראיות והנגישות של היצרן מול הלקוח[4].

ראו גם


קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ # ^ Feenstra, G. (2002) Creating space for sustainable food systems: lessons from the field. Agriculture and Human Values. 19(2). 99-106.
  2. ^ http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1200783,00.html
  3. ^ Sonnino, R. & Marsden, T. (2006) Beyond the Divide: rethinking relationships between alternative and conventional food networks in Europe. Economic Journal of Geography. pp. 181-199.
  4. ^ http://www.alternet.org/environment/60670/?page=2
ערך זה הוא קצרמר בנושא מזון. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

20535192מזון מקומי