ג'ורדן פיטרסון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ג'ורדן פיטרסון
מדינה קנדהקנדה קנדה
תפקיד פרופסור לפסיכולוגיה, פסיכולוג קליני, מרצה באוניברסיטה

ג'ורדן ברנט פיטרסוןאנגלית: Jordan Bernt Peterson; נולד ב-12 ביוני 1962) הוא פסיכולוג קליני קנדי, מבקר תרבות, אינטלקטואל, הוגה ופרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת טורונטו. תחומי המחקר העיקריים שלו הם פסיכולוגיה אישית וחברתית. הוא מחברו של הספר "12 כללים לחיים", שיצא לאור ב־2018, והגיע לראש רשימת רבי המכר בקנדה. לערוץ היוטיוב האישי שלו ישנם כ-3 מיליון מנויים.

ביוגרפיה

פיטרסון גדל באלברטה, הבכור מבין שלושה ילדים. אביו היה מורה בבית ספר ואמו ספרנית. שמו האמצעי הוא ברנט (bɛərnt / BAIRNT) על שם הסבא רבא הנורווגי שלו.

כשהיה בן 13, נחשף לכתביהם של ג'ורג' אורוול, אלדוס האקסלי, אלכסנדר סולז'ניצין ואיין ראנד. הוא עבד גם במפלגה הדמוקרטית החדשה (NDP) לאורך כל שנות העשרה שלו, אך נטש את המפלגה בגיל 18. לימים אמר שהוא ראה במפלגה כ"אינטלקטואלים סוציאליסטים מהמעמד הבינוני שלא אהבו את העניים, אלא פשוט שנאו את העשירים".

לאחר סיום התיכון בשנת 1979, החל פיטרסון ללמוד בקולג' האזורי מדע המדינה וספרות אנגלית. מאוחר יותר עבר לאוניברסיטת אלברטה, וסיים את התואר הראשון ב-1982. לאחר מכן ערך ביקור של שנה באירופה, שם פיתח עניין בפסיכולוגיה של המלחמה הקרה, בטוטליטריות האירופית של המאה ה-20, ובהסלמה של מרוץ החימוש הגרעיני. בעקבות השפעות אלה העמיק ביצירותיהם של ניטשה, יונג, אלכסנדר סולז'ניצין ודוסטויבסקי. לאחר מכן חזר לאוניברסיטת אלברטה וקיבל תואר בפסיכולוגיה בשנת 1984. ב-1985 עבר למונטריאול ולמד באוניברסיטת מקגיל, שם קיבל את הדוקטורט שלו בפסיכולוגיה קלינית בשנת 1991, ונשאר כפוסט-דוקטורנט בבית החולים דאגלס שליד האוניברסיטה עד יוני 1993.

בשנים 1993–1998, שימש פיטרסון פרופסור חבר במחלקה לפסיכולוגיה של אוניברסיטת הרווארד. ב-1998 חזר לקנדה וקיבל משרה כפרופסור מן המניין באוניברסיטת טורונטו.

תחומי הלימוד והמחקר שלו הם הפסיכופרמקולוגיה, פסיכולוגיה א-נורמלית, נוירולוגית, קלינית, אישיותית, חברתית, תעשייתית וארגונית, דתית, אידאולוגית, פוליטית ופסיכולוגיה יצירתית. פיטרסון חיבר יותר ממאה מאמרים אקדמיים. עד 2017 שימש כפסיכולוג קליני ופגש כעשרים מטופלים בשבוע.

בהרצאה מצולמת שנשא בשנת 2017 הביע מחאה נגד התקינות הפוליטית ובעיקר נגד חוק שכונה "C-16" האוסר על שימוש בכינויי גוף המנוגדים למגדר שבו מזדהה האדם, והופך זאת לעבירה פלילית. הוא תיאר את החוק, שעבר בפרלמנט הקנדי, כמסוכן לחופש הביטוי, כמנוסח בצורה מבולבלת ומעורפלת, וכחסר ביסוס מדעי[1]. בשנת 2018 סרטון שבו התראיין לכתבת ערוץ 4, קת'י ניומן, הפך לוויראלי והביא לפרסומו[2]. בראיון הסביר את הסתייגויותיו מהתנועה הפמיניסטית הרדיקלית ומרעיונות פוסט-מודרניים, ואת הנזקים שלדעתו הם מחוללים בעולם האקדמי ומעבר לו. פיטרסון הוא מהמבקרים הבולטים של המרקסיזם והנאו-מרקסיזם, שלדעתו עלול להוביל לדיקטטורה.

פיטרסון תומך בשוויון בין שני המינים, אך לא רואה צורך לעודד נשים כי ייטלו על עצמן לתפקידים "גבריים" רק למען השוויון. לדבריו, ככל שדוחפים לשוויון שכזה, כך ההבדלים בין נשים לגברים מתחדדים עוד יותר. הוא סבור שנשים וגברים שונים מטבעם, והנטייה הטבעית של כל אחד מהם בבחירת מקצוע שמתאים לו היא הכרחית[3].

בשנת 2018, בעקבות הצלחת ספרו "12 כללים לחיים", הפסיק פיטרסון לקבל מטופלים בקליניקה שלו והפסיק את פעילותו באוניברסיטה.

באפריל 2019 נערך דיבייט שלו מול הפילוסוף סלבוי ז'יז'ק, בדיון ניסה פיטרסון להצביע על הכשלים והסכנות שבמדינות קומוניסטיות כמו ברית המועצות וסין העממית. הדיון עורר הדים בכלי התקשורת. בספטמבר 2019 יצא סרט תיעודי בשם "עלייתו של ג'ורדן פיטרסון"[4].

בספטמבר 2019 אושפז פיטרסון במצב קשה ברוסיה בעקבות התמכרות לקלונאזפאם. הוא הורדם ומצבו השתפר[5]. ביוני 2020 הופיע בפודקאסט של ביתו מיכאלה, ותיאר כיצד החלים כמעט לגמרי לאחר שמצבו היה אנוש.

ספריו

12 כללים לחיים

ערך מורחב – 12 כללים לחיים

הספר 12 כללים לחיים: נוגדן לכאוס יצא על ידי פיטרסון בשנת 2018. הספר מספק עצות מעשיות על בסיס עקרונות אתיים מופשטים המוצגים בתחומים כמו פסיכולוגיה, מיתולוגיות, דתות וספרות.

הספר הגיע לראש רשימות רבי המכר בקנדה, בארצות הברית ובבריטניה, ונמכרו ממנו כשני מיליון עותקים. פיטרסון יצא למסע הופעות בינלאומי כדי לקדם את הרעיונות שבספר, שכלל ריאיון בתוכנית בריטית שמשך תשומת לב רבה.

12 כללים נוספים לחיים

בשנים האחרונות עסק פיטרסון בכתיבת ספר ההמשך, מעבר לסדר: 12 כללים נוספים לחיים (Beyond Order). הספר יצא לאור בתחילת מרץ 2021.

ספרים שלא תורגמו לעברית

  • Peterson, Jordan B. (1999). Maps of Meaning: The Architecture of Belief. Routledge. ISBN 0415922224.

מאמריו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אתר למנויים בלבד עירית לינור, ‏הפרופסור שמוביל את המאבק בתקינות הפוליטית, בעיתון מקור ראשון, 22 בנובמבר 2018.
  2. ^ הסרטון באתר יוטיוב
  3. ^ Jordan Peterson, Differences Between Men and Women, Full Interview - YouTube, ‏3/11/2018
  4. ^ באתר יוטיוב
  5. ^ Jordan Peterson’s year of ‘absolute hell’: Professor forced to retreat from public life because of addiction, באתר "National Post", ‏7 בפברואר 2020 (באנגלית).
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32128963ג'ורדן פיטרסון