ג'בל הארון
מידע כללי | |
---|---|
גובה | 1396 |
מיקום | עקבה, ירדן |
קואורדינטות | 30°19′01″N 35°24′25″E / 30.31694°N 35.40694°E |
גַּ'בֶּל הָארוּן (ערבית جبل نبي هارون - ג'בל נבּי הָארוּן - "הר אהרון הנביא") הוא הר בדרום-מערב ירדן הסמוך לעיר ולאתר הקדום פטרה, על-פי מסורות שונות בהר זה נקבר אהרון הכהן. ההר מתנשא לגובה של 1,350 מטרים מעל פני הים ופסגתו מהווה תצפית מצוינת על סביבתו.
ההר תלול וסלעי בתחתיתו, כשבהמשכו כלפי מעלה מתגלה מישור מסוים ובאמצעו מזדקר גוש סלעי ענק. מבנהו הכולל הקנה לו את הכינוי הור ההר, שמזוהה עם דפוסים טופוגרפיים דומים בסביבותיה של ארץ ישראל.
קבר אהרון הכהן
ג'בל הארון זוהה כמקום קבורתו של אהרן הכהן כבר בעת העתיקה. הזיהוי זה נזכר לראשונה בספר קדמוניות היהודים (ד, ד) ולאחר מכן באונומסטיקון של אוסביוס (עמ' 176).[1] וכך הוא היה מקובל במהלך השנים, בין אצל היהודים, ובין להבדיל אצל הנוצרים והערבים. במקום נבנתה מצבה ומבנה מקורה שבראשו כיפה בפסגתו של ההר[2]. בצד המבנה מדרגות המגיעות אל הגג, שמשמש נקודת תצפית על הסביבה. בתוך המבנה אף נמצא ספר מבקרים שבו יכולים פוקדי המקום לכתוב את רשמיהם. ג'בל הארון מושך אליו מטיילים ישראלים ואחרים הבאים להתפלל ולתייר במקום.
בדצמבר 2019 חודשה הגישה ליהודים לקבר.[3]
הגישה להר ולקבר
בשל מיקומו וגובהו הלא נוחים של ההר לא קיימת אליו גישה בכלי רכב, וזו מתבצעת באמצעות חמורים היוצאים מאתר הסלע האדום (פטרה) כשכל כיוון אורך כשעתיים וחצי. בחלקו העליון של ההר, הסמוך לקבר, עולים רגלית במאות מדרגות החצובות בסלע עד ההגעה אל אתר הקבר עצמו.
הסתייגויות
יש המבקרים את ההנחה כי ג'בל הארון הוא אכן מקום קבורתו של אהרון הכהן, שני קווי הביקורת המרכזיים הם:
- חישוב מיקום שגוי: הטיעון המרכזי הוא כי לפי תיאורי התנ"ך על מסעות בני ישראל אין כל אסמכתא כי ג'בל הארון הוא הור-ההר; כמו כן יש אף הטוענים כי מיקומו של ג'בל הארון סותר לגמרי את תוואי מסעם של בני ישראל.
- זיהוי מבני לא מספק: הטיעון המרכזי הוא כי אין די במבנהו הצורני של ההר כדי להוכיח את זיהויו כהור ההר, המחזיקים בדעה זו טוענים כי קיימים מבנים טופוגרפיים דומים במקומות נוספים ועל כן יש להטיל ספק בקביעה אודות מהימנות זיהויו של ג'בל הארון כל עוד לא נבדקו שאר המקומות. טיעון נוסף המועלה על ידי מצדדי עמדה זו, הוא שברבות העיתים עשויים להתרחש שינויים גאולוגיים בהרים (כגון שחיקה ובליה) עד כדי יצירת מבנים התואמים את תצורת הור ההר, מה שמעלה את התמיהה האם ג'בל הארון אינו אחד ממקרים אלו.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- שוקי דגן, כתבה בעיתון "ארבע כנפות": [1], [2]
- מאיר אלפסי, המסע המפרך לקבר אהרן הכהן בירדן יומן וגלריה, אתר חב"ד אינפו, ה' אב התשע"ג (12.07.2013)
הערות שוליים
- ^ הרב יוסף ליברמן, ספר משנת יוסף, חלק א עמ' קמ"ג.
- ^ המבנה כיום הוא עתיק בין כמה מאות שנים, ויש במקום שרידים מתקופות קדומות בהרבה. ראה זאב וילנאי, מצבות קודש בארץ ישראל, ערך אהרן.
- ^ ירדן תפתח מחדש את קבר אהרן הכהן, באתר כיפה, 2019-12-02