בשקורטוסטן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רפובליקת בשקורטוסטן
Башҡортостан
Башкортостан
מדינה רוסיהרוסיה רוסיה
מחוז פדרלי המחוז הפדרלי של הוולגה
מחוז כלכלי המחוז הכלכלי של אורל
מושל רארי חבירוב
בירת הרפובליקה אוּפָה
שפה רשמית רוסית, בשקירית
תאריך ייסוד 23 במרץ 1919
שטח 142,947 קמ"ר (דירוג: 27)
אוכלוסייה
 ‑ צפיפות 28.4 נפש לקמ"ר (2018)
אזור זמן UTC +5
www.bashkortostan.ru/

לחצו כדי להקטין חזרה

איראןטורקמניסטןהרפובליקה העממית של סיןקזחסטןאוזבקיסטןמונגוליהיפןקוריאה הצפוניתהרפובליקה העממית של סיןנורווגיהדנמרקגרמניהשוודיהארצות הבריתפינלנדקירגיזסטןגאורגיהטורקיהארמניהאזרבייג'ןאוקראינהפוליןליטאלטביהאסטוניהבלארוסנורווגיהמחוז סחליןמחוז קמצ'טקההמחוז היהודי האוטונומימחוז פרימוריהמחוז חברובסקטובה (רפובליקה)חקסיהמחוז קמרובואלטאי (רפובליקה)מחוז אלטאימחוז נובוסיבירסקמחוז אומסקמחוז טיומןמחוז טומסקבוריאטיהמחוז עבר הבאיקלמחוז אמורמחוז מגדןהמחוז האוטונומי צ'וקוטקהמחוז אירקוטסקרפובליקת סאחה-יקוטיהמחוז קרסנויארסקהמחוז האוטונומי של ימלו-ננץהמחוז האוטונומי חנטי ומנסי (יוגרה)מחוז סברדלובסקמחוז צ'ליאבינסקמחוז קורגןמחוז אורנבורגהמחוז האוטונומי של הניינץרפובליקת קומיבשקורטוסטןמחוז פרםמחוז וולוגדהקרליה (רפובליקה)מחוז מורמנסקמחוז ארכנגלסקמחוז קלינינגרדסנקט פטרבורגמחוז לנינגרדטטרסטןאודמורטיהמחוז קירובמחוז קוסטרומהמחוז סמרהמחוז פסקובמחוז טברמחוז נובגורודמחוז ירוסלבלמחוז סמולנסקמוסקבהמחוז מוסקבהמחוז ולדימירמחוז איוואנובומארי אלצ'ובשיהמורדוביהמחוז פנזהמחוז ניז'ני נובגורודאוליאנובסקמחוז סראטובמחוז בריאנסקמחוז קלוגהמחוז טולהמחוז ריאזאןמחוז אוריולמחוז ליפצקמחוז וורונז'מחוז בלגורודמחוז קורסקמחוז טמבובמחוז וולגוגרדמחוז רוסטובמחוז אסטרחןקלמיקיהדאגסטןאדיגיהמחוז קרסנודארקאראצ'אי-צ'רקסיהקברדינו-בלקריהמחוז סטברופולאינגושטיהצפון אוסטיה - אלניהצ'צ'ניה
(למפת בשקורטוסטן רגילה)
 
סטרליטאמאק
סטרליטאמאק
סאלאבאט
סאלאבאט
נפטקמסק
נפטקמסק
אוקטיאברסקי
אוקטיאברסקי
בלורצק
בלורצק
אישימבאי
אישימבאי
סיבאי
סיבאי
קומרטאו
קומרטאו
בשקורטוסטן

רפובליקת בשקורטוסטן (גם: בשקיריה; ברוסית: Республика Башкортостан, בבשקירית: Башҡортостан Республикаһы) היא רפובליקה בפדרציה הרוסית במרכז הרי אורל. שטח בשקורטוסטן הוא כ־143,600 קמ"ר. אוכלוסייתה: 4,013,786 נפש (2021). בירת הרפובליקה היא אוּפָה. רוב תושביה מוסלמים.[1][2][3]

היסטוריה

בימי הביניים המוקדמים היה האזור שבו שוכנת כיום בשקיריה ערש הולדתם של המדיארים (ההונגרים), וגם כאשר שבטים בודדים, בהנהגתו של הצ'יף ארפאד, נדדו משם למרכז אירופה ויסדו את הונגריה, נותרו מרבית המדיארים שם – באזור שכונה "מאגנה הונגריה" (בלטינית: "הונגריה הגדולה") – עד שהושמדו, במאה ה־13, בידי המונגולים. שטחה של בשקורטוסטן היה חלק מהנסיכויות הטטריות שהיו באזור עד שנכבש ב־1554 על ידי איוואן האיום, נסיך מוסקבה. בניגוד לטטרים, הבשקירים לא התנגדו בצורה פעילה בתקופה הראשונה, אך כאשר השלטון ניסה להתערב יותר מדי בחייהם, גזל את אדמותיהם ואכלס אותן בקוזקים (אורנבורג וצ'לייבינסק), הצטרפו הבשקירים למספר מרידות קוזקים, שהידועה בהן היא מרד ימליאן פוגצ'וב ב־17731774, שבעלי בריתו הבכירים היו הבשקירים סלווט יולייב ואביו יולאי אזנלין. לאחר מותו במאסר ועבודות פרך באסטוניה הוכרז סלווט כגיבור לאומי בבשקורטוסטן. סמלה המודרני של בשקורטוסטן כולל את דמותו. לאחר דיכוי מרד פוגצ'וב, הבשקירים כמעט ולא התמרדו עוד והשלימו עם השלטון הרוסי.

ב־1918 התאחדו כל הרפובליקות בין אורל לוולגה למדינת אידל אורל, שהכריזה על עצמאותה מרוסיה. בשנת 1919 הצטרפה המדינה לברית המועצות כרפובליקה אוטונומית בפדרציה הרוסית. ב־1990 הפכה הרפובליקה האוטונומית לרפובליקה סובייטית, ולאחר התפרקות ברית המועצות הייתה לרפובליקת בשקורטוסטן.

פוליטיקה

בראש הרפובליקה עומד הנשיא. הנשיא הראשון, מורטזה רחימוב, כיהן מ־17 בדצמבר 1993 ועד ליולי 2010, אז הוחלף על ידי רוסטם חמיטוב. הנשיא נבחר לתקופת כהונה של חמש שנים. בהתאם לצו נשיאותי של דמיטרי מדבדב ראשי הרפובליקות המרכיבות את רוסיה לא יכולים להיקרא "נשיא", ולכן תואר התפקיד הוחלף ל"ראש הרפובליקה". בשנת 2014 רוסטם חמיטוב ניצח בבחירות בפעם השנייה.

לרפובליקה פרלמנט (קורולטאי) בן 120 מושבים שנבחר כל חמש שנים. בבחירות שהתקיימו בשנת 2013 רוסיה המאוחדת זכתה ב־88 מושבים.

גאוגרפיה

הרפובליקה נמצאת במרכזו של מזרח החלק האירופאי של רוסיה והיא הרפובליקה השנייה בגודלה ברוסיה באירופה. בין שאר הסובייקטים בפדרציה היא במקום ה־30. היא גובלת מצפון במחוז סברדלובסק, במחוז פרם ובאודמורטיה, ממערב ברפובליקת טטרסטן, מדרום ודרום-מערב במחוז אורנבורג וממזרח במחוז צ'ליאבינסק.

הנהרות החשובים העוברים ברפובליקה הם קמה ויובליו בליה ואופה. קמה עצמו הוא יובלו של הוולגה, הזורם לים הכספי.

הנקודה הגבוהה ביותר הר יאמנטאו מגיע לגובה של 1640 מ'.

דמוגרפיה

האוכלוסייה מורכבת מרוסים, המהווים 36.1% מהאוכלוסייה (בהתאם לנתונים לשנת 2010), בשקירים, המהווים 29.5% מהאוכלוסייה, טטרים, המהווים 25.4% מהאוכלוסייה, ועמי וולגה־אורל נוספים, בהם מרי, אודמורטים, מורדבינים (כ־6% בסך הכל) וגם אוקראינים.

כ־67% מאוכלוסיית האזור הם מוסלמים סונים. בתקופת ברית המועצות פעלו שם 15 מסגדים בלבד. נכון להיום פועלים כ־1,000 מסגדים.

כלכלה

בסוף שנות ה־20, ביוזמת גאולוג רוסי בשם איוואן גובקין החלו חיפושי נפט שהצליחו לגלות עתודות נפט גדולות במיוחד. רוב כלכלתה מבוססת על ענף זה, אם כי בכפרים בשקירים רבים ממשיכים לעסוק בחקלאות ובמיוחד ברעיית צאן. חצי מהמפעלים נמצאים בעיר הבירה אופה.

יהדות

המרכז הקהילתי היהודי בבירה אופה

לאחר שבשנות הקומוניזם דוכאו חיי הדת היהודיים במקום שבה הקהילה לפרוח בשנים האחרונות. בבשקורטוסטן כ־10,000 יהודים.[4] בראש הקהילה עומד הרב דן קריצ'בסקי, שליח חב"ד לבירה אופה. במסגרת פעילותו הוקמו בתי יתומים, גני ילדים, בתי ספר ומרכז קהילתי.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "Arena: Atlas of Religions and Nationalities in Russia". Sreda, 2012.
  2. ^ 2012 Arena Atlas Religion Maps. "Ogonek", № 34 (5243), 27/08/2012. Retrieved 21/04/2017. Archived.
  3. ^ "islamonline.com". נבדק ב-24 בינואר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ כמות היהודים שאינם דתיים אינה ידועה. אזרחים רבים ברוסיה אינם מזדהים עם כל דת, ביניהם גם יהודים.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

בשקורטוסטן34598558Q5710