אדיגיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רפובליקת אדיגיה
Адыгея
מדינה רוסיהרוסיה רוסיה
מחוז פדרלי המחוז הפדרלי הדרומי
מחוז כלכלי המחוז הכלכלי של צפון קווקז
מושל מוראט קומפילוב
בירת הרפובליקה מייקופ
שפה רשמית רוסית, אדיגית
תאריך ייסוד 27 ביולי 1922
שטח 7,600 קמ"ר (דירוג: 85)
אוכלוסייה
 ‑ ברפובליקה 451,500 (דירוג: 74, 2016)
 ‑ צפיפות 57.5 נפש לקמ"ר (2016)
אזור זמן UTC +4
www.adygheya.ru

לחצו כדי להקטין חזרה

איראןטורקמניסטןהרפובליקה העממית של סיןקזחסטןאוזבקיסטןמונגוליהיפןקוריאה הצפוניתהרפובליקה העממית של סיןנורווגיהדנמרקגרמניהשוודיהארצות הבריתפינלנדקירגיזסטןגאורגיהטורקיהארמניהאזרבייג'ןאוקראינהפוליןליטאלטביהאסטוניהבלארוסנורווגיהמחוז סחליןמחוז קמצ'טקההמחוז היהודי האוטונומימחוז פרימוריהמחוז חברובסקטובה (רפובליקה)חקסיהמחוז קמרובואלטאי (רפובליקה)מחוז אלטאימחוז נובוסיבירסקמחוז אומסקמחוז טיומןמחוז טומסקבוריאטיהמחוז עבר הבאיקלמחוז אמורמחוז מגדןהמחוז האוטונומי צ'וקוטקהמחוז אירקוטסקרפובליקת סאחה-יקוטיהמחוז קרסנויארסקהמחוז האוטונומי של ימלו-ננץהמחוז האוטונומי חנטי ומנסי (יוגרה)מחוז סברדלובסקמחוז צ'ליאבינסקמחוז קורגןמחוז אורנבורגהמחוז האוטונומי של הניינץרפובליקת קומיבשקורטוסטןמחוז פרםמחוז וולוגדהקרליה (רפובליקה)מחוז מורמנסקמחוז ארכנגלסקמחוז קלינינגרדסנקט פטרבורגמחוז לנינגרדטטרסטןאודמורטיהמחוז קירובמחוז קוסטרומהמחוז סמרהמחוז פסקובמחוז טברמחוז נובגורודמחוז ירוסלבלמחוז סמולנסקמוסקבהמחוז מוסקבהמחוז ולדימירמחוז איוואנובומארי אלצ'ובשיהמורדוביהמחוז פנזהמחוז ניז'ני נובגורודאוליאנובסקמחוז סראטובמחוז בריאנסקמחוז קלוגהמחוז טולהמחוז ריאזאןמחוז אוריולמחוז ליפצקמחוז וורונז'מחוז בלגורודמחוז קורסקמחוז טמבובמחוז וולגוגרדמחוז רוסטובמחוז אסטרחןקלמיקיהדאגסטןאדיגיהמחוז קרסנודארקאראצ'אי-צ'רקסיהקברדינו-בלקריהמחוז סטברופולאינגושטיהצפון אוסטיה - אלניהצ'צ'ניה

אדיגיה (רוסית: Республика Адыгея, אדיגית: Адыгэ Республик) היא רפובליקה בפדרציה הרוסית בהרי קווקז. בירתה: מייקופ. נמצאת בלבו של מחוז קרסנודר, שגובל בה מכל הכיוונים. שטח הרפובליקה: 7,800 קמ"ר. ואוכלוסייתה מונה כ-444,000 בני אדם (2005). רוב האוכלוסייה מורכבת מרוסים המהווים 64.5%, מספר האדיגים (צ'רקסים) הוא רק 108,000 נפש, 24.2%. השפות הרשמיות הן רוסית ואדיגית (צ'רקסית). ברפובליקה נמצאות שתי ערים, מייקופ ואדיגייסק. כראש הרפובליקה מכהן מוראט קומפילוב מאז 2017.

היסטוריה

ההיסטוריה הקדומה

האדיגים, או הצ'רקסים חיו בקווקז עוד לפני 3000 שנה. רובם התפרנסו מרעיית צאן וענפים אחרים של חקלאות. התקופה הזאת ידועה כתקופת הדולמנים, שהם מערות קבורה, שהשתמשו בהם לרוב באותו זמן. דולמנים אפשר למצוא אף ברמת הגולן. במאה ה-9, כשגילו את הברזל באה תקופה פריחה חדשה לשבטים הצ'רקסיים, שהתחילו לבנות כלים חדשים ולפתח טכניקות מודרניות לזמנם. בתקופה זו גם התחלקו לשבטים: מיטים, סינדים, אחיי וזיך. בתקופה זו הצ'רקסים התגוררו לחופי הים השחור וים אזוב, עד מורדות הרי קווקז. בעולם היווני הצ'רקסים התפרסמו במאה ה-5 לפני ספירת הנוצרים. בתקופה הזאת הסינדים הקימו ממלכה עצמאית, שקשרה קשרי מסחר עם ממלכת הבוספורוס. יש אף הטוענים, ששולשת ספרטסיד, ששלטה בבוספורוס 150 שנה הייתה ממוצא צ'רקסי.

החל מהמאה ה-6 התחיל האזור להיות מושפע מאד מהקיסרות הביזנטית, שהביאה לאזור גם את הדת הנוצרית, שאותה קיבלו בעיקר שבט הזיכים. באזור התיישבותם של האחרונים אף הוקמה פטריארכיה מקומית. ב-944 ממלכת הכוזרים נכבשה על ידי רוס, שמאז נהפכה לכוח המשפיע באזור. ב-1022 צ'רקסיה צורפה לנסיכות טמוטרקן של הנסיך מסטיסלב.

מהמאה ה-13 עד המאה ה-19

ב-1561 הצאר איוואן האיום נשא אישה קברדית וצירף את קברדיה כמדינת חסות של רוסיה, במסגרת הצירוף הקים מספר מבצרים בקווקז. ב-13 במאי 1711 הנסיך אפרסקין, מושל אסטרחן בפקודתו של פטר הגדול ערך מסע עונשין לצ'רקסיה וב-6 בספטמבר ערך קרב מכריע בו ניצח את הפרשים הצ'רקסיים והרס כפרים לאורך 80 ק"מ. ב-1763 הרוסים ערכו מסע נוסף לקברדה והחריבו כפרים רבים. ב-1765 הרוסים הציעו לקברדינים לקבל אזרחות רוסית. ב-1779 הגנרל יקובי ערך פשיטות בצ'רקסיה וב-1780 הרוסים התחילו לבנות כביש לאורך הים השחור לגאורגיה דרך אדמות הצ'רקסים. מ-1816 על הכוחות הרוסיים בקווקז פיקד הגנרל אלכסנדר ירמולוב שהחליט על מדיניות של הרג של כל מתנגד בעמים הכבושים, לעומת היחס הקודם היותר הומני. ירמולוב ערך פשיטות רבות בצ'רקסיה, שרף כפרים רבים והדף בעצמה כל סממן של התנגדות. כמו כן ירמולוב הקים מבצרים רבים, ואיכלס אותם בקוזקים. ב-1827 ירמולוב פוטר ובמקומו מונה איוואן פסקביץ'.

התקדמות הרוסים נבלמה לזמן מה על ידי תנועת המורידיה, תנועה צופית, שקראה למלחמת קודש נגד השלטון הרוסי הכופר משנת 1829 בראשם של קאזי-מולה, גמזט-בק והאימאם שאמיל במלחמת קווקז בין 1811- 1864. לאחר ניצחונם דרש השלטון הרוסי מעמי הקווקז לקבל את הנתינות הרוסית עם כל המשתמע מכך, או לעזוב לטורקיה. הצ'רקסים הושמו בפני בחירה כזו ב-21 במאי 1864 ורובם העדיפו גלות על פני נתינות זרה, כ-90% מהצ'רקסים עזבו את מולדתם למחוזות השונים של האימפריה העות'מאנית. יום זה מצוין בפזורה הצ'רקסים כיום הזיכרון הצ'רקסי. במקומם של הצ'רקסים הביא השלטון הרוסי לארצם מתיישבים קוזאקים.

לאחר מהפכת אוקטובר

ב-27 ביולי 1922 הוכרז על הקמת המחוז הצ'רקסי (האדיגי) האוטונומי שבירתו קרסנודר כחלק ממחוז קובאן-הים השחור, ב-24 באוגוסט אותה שנה השם שונה למחוז האדיגי (הצ'רקסי) האוטונומי, וב-3 באוגוסט 1928, השם שונה למחוז האדיגי האוטונומי. ב-10 בינואר 1934 אדיגיה נהייתה לחלק מהמחוז של אזוב-הים השחור. הבירה הועברה מקרסנודר למייקופ ב-1936. ב-13 בספטמבר 1937 המחוז הישן פורק למספר יחידות, ואדיגיה צורפה למחוז קרסנודר, ונשארה בו עד 3 ביולי 1991. ב-3 ביולי 1991 אדיגיה הכריזה על היפרדותה ממחוז קרסנודר, ועל מעמדה כרפובליקה בפדרציה הרוסית.

לאחר התפרקות ברית המועצות

ב-1991 הפך המחוז האוטונומי לרפובליקה. בדצמבר 1991 התקיימו בחירות ראשונות לפרלמנט (חאסִה) של הרפובליקה. בינואר 1992 התקיימו בחירות ראשונות לנשיאות ולתפקיד נבחר אסלן ג'רימוב. ב-10 במרץ 1995 התקבלה חוקת הרפובליקה. היות שהרוסים מהווים רוב ברפובליקה, פורצות שם לעיתים קרובות מהומות בין האדיגים, התומכים בשמירת הסטוטוס-קוו הקיים, לבין הרוסים, הדורשים יותר זכויות כרוב והצטרפות חזרה למחוז קרסנודר. בדצמבר 2004 ראש המחוז הפדרלי של הקווקז דמיטרי קוזק הציע את רעיון הצירוף חזרה למחוז קרסנודר. נציגים רבים של האדיגים הביאו התנגדות עזה לתוכנית, שכללה בקשה להתערבות מצד הפרלמנט האירופאי, הפגנות עזות של הצ'רקסים ומכתבים שונים של השדולה הצ'רקסית לגורמים שונים ברוסיה. במקביל, בדצמבר 2005 נערכה ועידת הסלבים של אדיגיה, שדרשה הצטרפות למחוז קרסנודר וחלוקת תפקידים בהתאם לחלקם של הרוסים באוכלוסייה. הממשל הרוסי, על רקע ההפגנות וההתנגשויות האלימות, החליט לגנוז לזמן מה את התוכנית לאיחוד.

מיקום גאוגרפי

נהר בליה עובר במיקופ

אדיגיה נמצאת בהרי קווקז, בלבו של מחוז קרסנודר, המקיף אותה מכל עבריה. בשטחה היא במקום השני בגודלה הקטן, לאחר אינגושטיה. רוב שטחה של הרפובליקה הוא יערות. היא נמצאת באזור הררי מאד, שהנקודה הגבוהה ביותר בו היא הר צ'וגוש המתנשא לגובה 3,238 מ'. ברפובליקה זורמים מספר נהרות קטנים, שהגדול בהם הוא בליה (לבנה) ולבה, שניהם יובליו של נהר קובאן. האקלים ברפובליקה הררי, הטמפרטורה הממוצעת בינואר 2° צלזיוס מתחת לאפס, וביוני 22°.

דמוגרפיה

הרוסים הם העם הגדול ברפובליקה ומהווים 63.5% לפי מפקד 2016. האדיגים מהווים לעומתם רק 31% אך אחוז זה גודל בהתמדה. הארמנים מהווים 15.3 אלף (3.4%). בנוסף ברפובליקה חיים כורדים, טטרים, טורקים וצ'צ'נים. למרות היותם מיעוט שולטים האדיגים ברוב הענפים של המנהל והכלכלה ברפובליקה.

הערים הגדולות:

קישורים חיצוניים


22351292אדיגיה