בז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף בז (סוג))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןבז
בז ציידים
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
סדרה: בזאים
משפחה: בזיים
סוג: בז
שם מדעי
Falco
הגדול במיני הבזים - בז ארקטי.
בז צוקים.
בז ניו זילנדי.
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
בז ערבות.
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
בז אמור.

בז (שם מדעי: Falco) הוא סוג של עוף דורס בעל מספר המינים הרב ביותר במשפחת הבזיים. הבז ידוע כעוף טורף מהיר ביותר שמתמחה בציד של עופות אחרים. יש המזהים אותו עם הכוס המוזכר בין העופות הטמאים בתורה.[1]

מאפיינים

הבז הוא עוף דורס בינוני בגודלו. כנפיו ארוכות וחדות, המקור חזק, בלסת העליונה בליטה דמוית שן ובמקביל לה, פגימה בלסת התחתונה, הנחיריים מעוגלים עם פגימה באמצעיתם.

הבז הוא המהיר מבין העופות הדורסים, הוא תופס את טרפו באוויר או על פני הקרקע לאחר שארב לו תוך כדי ריחוף באוויר. הוא מסוגל להגיע למהירות של 320 קמ"ש ובכך הוא בעל החיים המהיר ביותר שתועד. כמו כן הבז מסוגל להגיע לכוח G גבוה ממטוס קרב, עד 25G[דרוש מקור].

הבז ניזון מטרף חי בלבד. המינים הקטנים ניזונים בעיקר מחרקים והגדולים מעופות ויונקים עד לגודל של תרנגול, אווז או אף ארנבת.

לבז דו-צורתיות זוויגית בגודל ובצבע והנקבות גדולות יותר מהזכרים ויכולות להתמודד עם טרף גדול יותר. שני בני הזוג הם מונוגמיים נשארים נאמנים זה לזה בכל מהלך חייהם.

הבזים אינם בונים קן, אלא משתמשים בנקרות צורים או בקינים נטושים. יש להם מחזור דגירה אחד בשנה הכולל תטולה בגודל 3–6 ביצים המוכתמות בצבע חלודה. הזכר משתתף בדגירה ושני בני הזוג מטפלים בגוזלים.

מינים

בזים שחולפים/מקננים בישראל

בזים שלא חולפים בישראל

ראו גם

  • בזיירות - אומנות השימוש בבזים או בדורסי יום חזקים אחרים לציד עופות ויונקים

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בז בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ בספר תולדות יצחק ויקרא פרק יא פסוק יג, כתוב שהכוס המקראי מתכסה מבני אדם ושוכנת בהרים ובמדברות, ונקרא פאלקון. והוא הבז.
ערך זה הוא קצרמר בנושא עופות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23476081בז