אנה (נפה)
סמל אנה | |
מדינה | איטליה |
---|---|
מחוז | סיציליה |
שטח | 2,562 קמ"ר |
אוכלוסייה | |
‑ בנפה | 171,190[1] (2015) |
‑ צפיפות | 67 נפש לקמ"ר (2015) |
אזור זמן | UTC +1 |
http://www.provincia.enna.it | |
נפת אנה (באיטלקית: Provincia di Enna) היא נפה במחוז האוטונומי סיציליה שבאיטליה. שמה נגזר משם השבט הפיניקי "אנה" שמשמעו "חינה".
גאוגרפיה
הנפה משתרעת על שטח של 2,562 קמ"ר, חיים בה כ-170,000 נפשות (נכון ל-2015)[1] ובירתה היא העיר אנה. היא שוכנת בצפון-מערב האי סיציליה, וגובלת בנפת מסינה מצפון, בנפת קטניה ממזרח; בנפת קלטניסטה מדרום ובנפת פלרמו בצפון מערב. הערים העיקריות בנפה, נוסף על אנה, הן פיאצה ארמריניה (איטלקית Piazza Armerina), ניקוסיה (איטלקית Nicosia) ולאונפורטה (איטלקית Leonforte).
הרי האיראים (איטלקית Monti Erei) הם רכס הרים שאורכו כ-1,500 ק"מ מצפון לנפת אנה. נהר הדיטאינו (איטלקית Dittaino) הוא הנהר הארוך ביותר בנפת אנה. אורכו כ-105 ק"מ. מקור השם דיטאינו (שפירושו בערבית: חרסית) הוא במילה הערבית "ואדי אל טין". הנהרות בנפת אנה הם נהר הסלסו (איטלקית Salso) שאורכו כ-12 קילומטרים, נהר הגורנלונגה (איטלקית Gornalunga) שאורכו כ-6,5 ק"מ, נהר המורלו (איטלקית Morello) ונהר הסוטוטרוינה (איטלקית Sotto di Troina).
כלכלה
הגידולים החקלאיים בנפה הם זיתים, דגנים, שקדים, תאנים, הדרים, גפנים, כותנה ועוד. משק החי כולל גידול כבשים, עזים ובקר. בנפה גם תעשייה פטרוכימית. כן בנפה מופקים מלח מאובן, גופרית ושיש. הגופרית והמלח המאובן מופקים בערים בראפרנקה (איטלקית Barrafranca), וילארוסה (איטלקית Villarosa), קלז'יבטה (איטלקית Pasquasia-Calascibetta), וואלגוארניירה (איטלקית Floristella-Giumentaro Floristella-Grottacalda/Valguarnera).
תרבות
הפסיפסים של הווילה הרומאית בקזאלה משנת 200 לפנה"ס לערך, הם שרידי פסיפס שהתגלו בפיאצה ארמריניה. הפסיפסים הרומיים הם פסיפסים הנמצאים בצ'אנטוריפה (איטלקית Centuripe). בצ'אנטוריפה נמצאו דוגמאות רבות של קדרות יוון העתיקה. גם אמפורי רבות נמצאו בצ'אנטוריפה.
גסטרונומיה
המטבח של נפת אנה הושפע בעיקר ממטבחיהם של העמים שחיו בה, כמו הרומאים, אך בחלקים מסוימים של אנה ניתן להבחין בהשפעות של המטבח הערבי והמטבח העברי המסורתי.
- ריקוטה של צ'אנטוריפה (באיטלקית: Ricotta di Centuripe) (שפירושו באיטלקית: הגבינה) היא גבינה רכה ופשוטה להכנה, הנוצרת מהמים שנשארו מתהליך הכנה של גבינה אחרת. בדרך הכנה זו, הריקוטה היא דלת שומן. גם שמה של הגבינה (שפירושו בישול מחדש) נובע מתהליך הכנתה. גבינת הריקוטה עשירה בסידן יחסית לשאר הגבינות הרכות.
- קסאטה של אג'ירה (באיטלקית: Cassatella di Agira) (שפירושו בערבית הבסיס ) הוא עוגה מסורתית הנאכלת במחוז פלרמו שבסיציליה, איטליה. עוגה זו, מורכבת בבסיסיה מעוגת ספוג המורטבת בקירשווסר או ליקר תפוזים ומצופה בגבינת ריקוטה, פירות מסוכרים וממולאת בקרם שוקולד (בדומה לקנולי). ברבות מהגרסאות מצופה העוגה בציפוי שוקולד או ציפוי מרציפן. מקור שמה של העוגה במילה הערבית "קסאת" שמשמעה בסיס, וככל הנראה גרסה ראשונית של העוגה (בצק המצופה גבינה - מעין כנאפה) הובאה לסיציליה בזמן השלטון הערבי באי, בין המאות ה-9 וה-11. יש הסוברים שהגלידה מסוג הקסאטה התפתחה בהשפעת עוגה זו.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 אינדקס אוכלוסייה ב-2015, המכון הלאומי לסטטיסטיקה של איטליה.
19771411אנה (נפה)