רבי אליעזר פאפו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אליעזר פאפו)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי אליעזר פאפו
חלקת הקבר של הרב פאפו בעיר סיליסטרה בבולגריה
חלקת הקבר של הרב פאפו בעיר סיליסטרה בבולגריה
חלקת הקבר של הרב פאפו בעיר סיליסטרה בבולגריה
לידה 1786
תקמ"ו
פטירה 11 באוקטובר 1827 (בגיל 41 בערך)
כ' בתשרי תקפ"ח
מקום פעילות סיליסטרה
תחומי עיסוק מוסר
תפקידים נוספים הרב הראשי לקהילת סיליסטרה, רב ראשי של הקהילה הספרדית בבוקרשט
רבותיו הרב משה דאנון הרב אליהו חאיון
תלמידיו רבי יהודה אלקלעי
בני דורו  
חיבוריו אורות אילים, פלא יועץ, חסד לאלפים

רבי אליעזר פאפו (תקמ"ו (1786) - כ' בתשרי תקפ"ח (11 באוקטובר 1827)) היה פוסק ומקובל. שימש רב הקהילה הספרדית של סיליסטרה שבבולגריה. נודע בספר המוסר שחיבר, "פלא יועץ". ידוע כי עמד תקופה גם בראש הקהילה הספרדית בבירת ולאכיה, בוקרשט, בזמנים שהוקם בה בשנת 1819 בית הכנסת הגדול קהל גראנדה.[1] ספרו "פלא יועץ" בנוי מפרקים קצרים לפי סדר האלפבית, שכל אחד נסוב על נושא שונה. ב-1824 הודפס בסלוניקי ספרו "אלף המגן", וב-1860 הופיעו בבלגרד ספריו "אורח חיים" ו"בית תפילה". (אין להחליפו עם רבי אליעזר בן שם טוב פאפו מחבר דמשק אליעזר).

פרטים ביוגרפיים

נולד לרבי יצחק ובלאנקה[2] פאפו, אחת המשפחות הוותיקות של יהדות סרייבו בבוסניה (אז סראי-בוסנה, באימפריה העותמאנית). למד בישיבות בעיר הולדתו ורכש בקיאות רבה בתורה. רבו היה הרב משה דאנון תלמידו של הרב חיים יצחק מוסאפיא[3][4].   בעיר הולדתו, סרייבו, כתב גם את ספרו הראשון "חודש האביב". אחרי שהתחתן עבר לגור בסיליסטרה, והיה לראש הקהילה היהודית המקומית.[5] בשנת 1819 הגיע לבוקרשט וניהל ואירגן שם מחדש את קהילת היהודים הספרדים בעיר, על בסיס התקנון המקורי שנקבע ב-1811. הוא עצמו היה לראש הקהילה. כעבור זמן קצר חזר לסיליסטרה.[6]

בשנת תקפ"ז חלה במחלה קשה, ולשם סגולה הוספו לו את השם יחזקאל והוא החלים, אבל ככל הנראה חזרה אליו מחלתו, והוא נפטר בכ' בתשרי תקפ"ח.

משנכבשה סיליסטרה בידי הרוסים הפקיעו את בית העלמין היהודי ותכננו לבנות במקום כנסיה. על פי המסורת המקומית, הם לא הצליחו לעקור את מצבתו, וכך הדבר נמנע.[7]

צאצאיו

  • בנו רבי מנחם עבר לבוקרשט בשנת תרט"ו, ועסק בהדפסת ספרו בית תפילה.
  • בנו רבי יהודה פאפו, נשא את בתו של רבי מאיר חיינסון פאז'ו מסרייבו. כינה עצמו 'יהודה בן פל"א'. עלה לירושלים ועסק בהרחבת והדפסת ספרי אביו, חסד לאלפים ודן ידין. נפטר בי"ב בניסן ה'תרל"ג, ובנו רבי אליעזר פאפו המשיך בדרכו והדפיס את הספר יעלזו חסידים שהיה עד אז בכתב יד אצל דודו רבי מנחם.
  • בתו מזל נישאה לרבי אהרן בן רבי עזריאל קונווארטי, ראש ישיבת "בית אל" מחבר כפי אהרן.
  • בתו השניה נישאה לגביר יצחק פרחי.

דמותו

על דמותו הסגפנית של רבי אליעזר פאפו כתב בנו: "והפליא לענות בצום נפשו, ומלקות בכל לילה ולילה שאומרים בהם תחנונים. שק ואפר וחרולים וטבילות... וטבילת שלגים..." סביב דמותו הילכו סיפורי אגדה שקשרו אותו בניסים. כך לדוגמה, בהגיעו לגיל 24 החל לכהן כאב בית הדין הרבני בסיליסטרה, והוא עשה את הדרך לעיר בקפיצת הדרך.  דוגמה נוספת היא לגבי מותו ממחלת הדבר בחול המועד סוכות, כ' תשרי, 1827 שנקשר באופן סגולי להפסקת המגפה בעיר סיליסטרה. טרם פטירתו בשנת ה'תקפ"ח, אמר שמן השמים הודיעהו שבאותו שנה יהיה ר"ל חולירע בארץ, והוא יכול לבחור או שיתגבר המגפה או הוא יפטר מן העולם, והוא בחר באפשרות של פטירתו. כן אמר שמי שילך לקברו כשהוא טבול במקוה ומתפלל בלב נשבר, הוא ערב שתקובל תפילתו. [8].

רבי אליעזר פאפו כותב בספרו "פלא יועץ"[9] שלמד את ספר החסידות "אלפא ביתא" של תלמיד הבעש"ט וממליץ בחום .  

ספריו


תקופת חייו של רבי אליעזר פאפו על ציר הזמן
ציר הזמןתקופת הזוגותתנאיםאמוראיםסבוראיםגאוניםראשוניםאחרונים
ציר הזמן

לקריאה נוספת

  • Baruch Tercatin, Lucian Herşcovici - Prezenţe rabinice în perimetrul românesc, Hasefer, Bucureşti 2008 (ברומנית)

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אתר הקהילה היהודית ברומניה
  2. ^ על פי ספרו בית תפילה
  3. ^ ספר חיים וחסד
  4. ^ אורות אילים עמ' כו
  5. ^ ב. טרקטין, ל. הרשקוביץ' ע' 427
  6. ^ ב. טרקטין, ל. הרשקוביץ', ע' 428
  7. ^ הקדמתו של הרב יצחק ניסים, חסד לאלפים יו"ד
  8. ^ הקדמת הרב יצחק ניסים עמ' 14, חסד לאלפים
  9. ^ נדפס בסוף הספר