אוניברסיטת קייס וסטרן ריזרב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אוניברסיטת קייס וסטרן ריזרב
Case Western Reserve University
Case Western Reserve University logo.png
בקמפוס האוניברסיטה
בקמפוס האוניברסיטה
אוניברסיטה פרטית
מוטו Think Beyond the Possible
תקופת הפעילות 1826–הווה (כ־198 שנים)
קמפוס עירוני
שונות
כינוי קבוצת הספורט Spartans
מיקום
מיקום קליבלנד, אוהיו
קואורדינטות 41°30′14″N 81°36′29″W / 41.504°N 81.608°W / 41.504; -81.608
www.case.edu

אוניברסיטת קייס וסטרן ריזרבאנגלית: Case Western Reserve University וכן Case Western, Case, או CWRU) היא אוניברסיטה פרטית בקליבלנד, אוהיו, ארצות הברית, המעניקה תוארי דוקטור. האוניברסיטה היא תוצאת המיזוג שנערך ב-1967 בין מכללת וסטרן ריזרב, שנוסדה ב-1826, לבין המכון הטכנולוגי ע"ש קייס שנוסד ב-1880 ונקרא על שמו של הפילנתרופ לאונרד קייס. בדירוג המוסדות להשכלה גבוהה בארצות הברית של השבועון U.S. News & World Report לשנת 2018 דורגה האוניברסיטה במקום ה-37 בארצות הברית.[1] בשנת 2003 דורגה האוניברסיטה במקום ה-51 בעולם בדירוג שנגחאי, אך היא נפלטה מ-100 המקומות הראשונים ב-2013. המחלקות הייחודיות והמצטיינות של האוניברסיטה הן בית הספר לרפואה ולרפואת שיניים, בית הספר למנהל עסקים, בית הספר למשפטים, בית הספר לסיעוד ע"ש בולטון, המחלקה להנדסה ביו-רפואית והמחלקה להנדסה אלקטרוכימית. 17 זוכי פרס נובל למדו או לימדו במוסד בהמלך שנות קיומו. בין אנשי השם שפעלו באוניברסיטה ניתן למנות את אלברט אברהם מייקלסון ואדוארד מורלי שערכו בה ב-1887 את הניסוי הידוע הקורי על שמם. מייקלסון אף היה האמריקאי הראשון שזכה בפרס נובל. הקמפוס המרכזי של האוניברסיטה, ששטחו כ-220 הקטאר, ממוקם כ-8 ק"מ ממזרח למרכז העיר קליבלנד, ברובע University Circle. בצד האוניברסיטה פועלים קליבלנד קליניק, בית החולים האוניברסיטאי של קליבלנד, מוזיאון קליבלנד לאמנות, מרכז המוזיקה של קליבלנד, מוזיאון קליבלנד לידיעת הטבע, תיאטרון (Cleveland Play House) ואולם קונצרטים (Severance Hall; ביתה של תזמורת קליבלנד).

היסטוריה

מכללת ואוניברסיטת וסטרן ריזרב (1826 - 1967)

המכללה נוסדה ב-1826 בעיר האדסון על ידי הכנסייה הפרסביטריאנית. שמה נבע ממקומה הגאוגרפי ההיסטורי (שטח ה-Western Reserve של המושבה הבריטית קונטיקט, אשר הועברה ב-1800 לשליטת הטריטוריה הצפון-מערבית, בשטחה נוסדה מדינת אוהיו ב-1803). המכללה הייתה מרכז לתנועה לביטול העבדות שפעלה לפני מלחמת האזרחים האמריקנית[2] והייתה המוסד הראשון להשכלה גבוהה ממערב להרי האפלצ'ים שקיבל לשורותיו סטודנט אפרו-אמריקאי (ג'ון סקייס פאייט, שקיבל תואר בוגר אוניברסיטה בשנת 1836). ב-1854 הוזמן לוחם זכויות האדם ושוויון הזכויות לאפרו-אמריקאים, פרדריק דאגלס, לשאת את הנאום המרכזי בטקס חלוקת התארים.

ב-1852 היה בית הספר לרפואה של האוניברסיטה (נוסד ב-1843) בית הספר לרפואה השני בארצות הברית להעניק תואר דוקטור לרפואה לאשה, ננסי טלבוט קלארק. בהמשך, שש מתוך שמונה הנשים הראשונות שקיבלו תואר דוקטור לרפואה בארצות הברית היו בוגרות בית הספר לרפואה של וסטרן ריזרב.[3]

ב-1875 הזמינה עיריית קליבלנד, שהתפתחה והפכה למרכז האוכלוסייה והמסחר של האזור, את המכללה לפעול בשטחה. המעבר מומן על ידי הפילנתרופ עמשא סטון (Amasa Stone) והושלם ב-1882. מעתה נקראה המכללה בקליבלנד "מכללת אדלברט של אוניברסיטת וסטרן ריזרב", על שם בנו של עמשא סטון.[4]

המכון הטכנולוגי ע"ש קייס (1880 - 1967)

לאחר מותו של לאונרד קייס התברר שהוריש בצוואתו קרן להקמת בית ספר מדעי-שימושי. ב-29 במרץ 1880 נוסד Case School of Applied Science שהיה למעשה הבסיס לפקולטה להנדסה של האוניברסיטה. בתחילת דרכו שכן בית הספר באחזות משפחת קייס במרכז קליבלנד. ב-1885 רכש עמשא סטון את שטח ה-University Circle על מנת להקים שם בית קבע לבית הספר. ב-1947 נקרא בית הספר המכון הטכנולוגי ע"ש קייס (Case Institute of Technology).

האיחוד ולאחריו

אף כי מועצות הנאמנים של שני המוסדות לא איחדו אותם רשמית עד 1967, הרי שמחשבות ותוכניות לאיחודם החלו להרקם עשרות שני קודם לכן, כאשר ההצעה הראשונה הייתה כבר ב-1890.[5] למעשה, חלקו שני המוסדות בניינים ואף צוותי מחקר משותפים עוד משחר התפתחותם בקמפוס המשותף, כאשר הבולט בהם הוא שיתוף הפעולה בין הפיזיקי, איש קייס, אלברט אברהם מייקלסון לבין הכימאי, איש אוניברסיטת וסטרן ריזרב, אדוארד מורלי. לבסוף התאחדו שני המוסדות, על מנת ליצור מוסד שיוכל להפוך למוביל ברמה הלאומית ולהתברג בין המוסדות המובילים להשכלה גבוהה בארצות הברית.

בשנת 1968 נפתחה באוניברסיטה התוכנית הראשונה להנדסה ביו-רפואית וב-1972 נפתחה בה התוכנית האקדמית הראשונה בעולם למדעי המחשב.

בשנת 1969 התקבלה האוניברסיטה לאיגוד האוניברסיטאות האמריקניות, המאגד את עילית אוניברסיטאות המחקר באמריקה, הן על סמך מצוינות בבית הספר לרפואה שלה והן על סמך מצוינות בבית הספר להנדסה (שני קריטריונים, שדי באחד מהם על מנת להכלל באיגוד).

בוגרים ואנשי סגל ידועי שם

זוכי פרס נובל

אחרים

בוגרי האוניברסיטה אלא אם נאמר אחרת.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0