המשטרה הרכובה המלכותית של קנדה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף RCMP)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המשטרה הרכובה המלכותית של קנדה
Royal Canadian Mounted Police
סמל המשטרה הרכובה המלכותית של קנדה
סמל המשטרה הרכובה המלכותית של קנדה
דגל המשטרה הרכובה המלכותית של קנדה
מידע כללי
תאריך הקמה 1 בפברואר 1920
עובדים 30,092 (2019)
שוטר "מאונטי" במדים הטקסיים רוכב על סוס.

המשטרה הרכובה המלכותית של קנדהאנגלית: Royal Canadian Mounted Police - ובקיצור RCMP, בצרפתית: Gendarmerie Royale du Canada ובקיצור: GRC) הוא כוח השיטור הלאומי והפדרלי של קנדה, האחראי לאכיפת חוק ברמה הפדרלית ומספק את כוחות השיטור המחוזיים והפרובינציאליים באלברטה, קולומביה הבריטית, מניטובה, ניו ברונזוויק, ניופאונדלנד ולברדור, אי הנסיך אדוארד ובססקצ'ואן (כאשר אונטריו וקוויבק מפעילות כוחות שיטור משלהן). למרות שמה, המשטרה כבר אינה משטרה רכובה והסוסים משמשים רק בטקסים רשמיים.

ככוח המשטרה הלאומי של קנדה, המשטרה אחראית לאכיפת חוקים פדרליים בקנדה כולה ושמירה על החוק והסדר. הערים הגדולות במדינה מפעילות מחלקות משטרה מוניציפליות עצמאיות. שתי הפרובינציות המאוכלסות ביותר, אונטריו וקוויבק, מפעילות כוחות משטרה משלהן: משטרת אונטריו (Ontario Provincial Police) ושירות הביטחון של קוויבק (Sûreté du Québec).

למשטרה סמכויות נרחבות רבות ובהן מאבק בפשעים מסחריים, מניעת הברחות, מלחמה בסחר בסמים לא חוקיים, שמירה על הגבול, מאבק בפשע מאורגן, מלחמה בטרור וביטחון פנים, שירותי אבטחה לבכירים ממשלה, אבטחת נציגויות דיפלומטיות ושיתוף פעולה בינלאומי בנושא שיטור. במחוזות המשטרה מפעילה כוחות שיטור מוניציפליים ואחראית לחקירת פשעים חמורים, תיקי רצח, הפעלת מעבדות לזיהוי פלילי, צוותי תגובת חירום, נטרול חומרי נפץ והפעלת חבלנים וביצוע משימות חשאיות.

שירות הביטחון של המשטרה הרכובה המלכותית של קנדה (The RCMP Security Service) היה הגוף העיקרי למודיעין פוליטי וסיכול ריגול עם אחריות להגנה על הביטחון הלאומי, עד שגוף זה הוחלף בשירות הביון הביטחוני הקנדי (Canadian Security Intelligence Service) בשנת 1984, בעקבות חשיפת מבצעים חשאיים שהופעלו נגד תנועות בדלניות בקוויבק. שירות הביון הביטחוני אינו מהווה חלק מהמשטרה הרכובה והוא גוף עצמאי לביטחון פנים.

שוטרי המשטרה הרכובה מכונים לרוב "Mounties" - "רכובים". במשטרה הרכובה כ-30,092 שוטרים, נכון לשנת 2019[1].

היסטוריה

המשטרה הרכובה הקנדית נוסדה בפברואר 1920 תוך שילוב של כוחות המשטרה הרכובה המלכותית הצפון מערבית (Royal Northwest Mounted Police) שנוסדה בשנת 1873 עם משטרת הדומיניון, שנוסדה בשנת 1868.

המשטרה הפכה לגוף השיטור הלאומי העיקרי ולה סמכויות נרחבות רבות. במסגרת תפקידה כאחראית על המודיעין והביטחון הלאומי, המשטרה הסתננה לקבוצות אתניות וארגונים פוליטיים שהוגדרו כמסוכנים לקנדה, כולל הסתננות למפלגה הקומוניסטית ולארגונים לאומנים. המשטרה הייתה מעורבת בענייני הגירה, בייחוד בגירוש רדיקלים חשודים. בשנים הראשונות לקיומה הפעילה המשטרה גל של גירוש בקרב הקהילה הסינית במדינה, בשל מעורבות במלחמת האופיום הראשונה ומעריכים כי בשנים 19231932 גורשו 2% מכלל הקהילה הסינית.

נוסף לתפקידי הגירה, מאבק בסמים לא חוקיים ומודיעין, המשטרה סייעה לסוכנויות פדרליות לאכוף חוקים נגד הילידים. עם הקמת שירות הביטחון של המשטרה, התמקד הגוף במאבק בריגול סובייטי ובסיכול ריגול, בייחוד לאחר 1945 ולאורך כל ימי המלחמה הקרה עד לפירוק השירות בשנת 1984.

ביוני 1953 המשטרה הצטרפה לאינטרפול כחברה מלאה. ב-4 ביולי 1973 אושר תג חדש למשטרה. בסוף שנות ה-70 של המאה ה-20 התגלה כי שירות הביטחון היה מעורב בפשעים נגד הבדלנים בקוויבק, מה שהוביל לתפיחת ועדת חקירה שנודעה בשם "ועדת מק'דונלד", על שמו של ראש הוועדה, השופט דייוויד קרגיל מק'דונלד. הוועדה המליצה להפקיע את תפקידי המודיעין מידי המשטרה ולהקים גוף עצמאי אחר במקומו וכך הוקמה סוכנות ביון חדשה: שירות הביון הביטחוני הקנדי (Canadian Security Intelligence Service, בראשי תיבות CSIS).

בשנת 1993 הצוות המיוחד לתגובת חירום (Special Emergency Response Team, SERT), גוף הכוחות המיוחדים המשטרתי, הועבר מאחריות המשטרה לידי הכוחות הקנדיים, ליצירת כוח המשימה המשולב 2 (Joint Task Force 2 ,JTF2).

ב-2006 המשטרה הרכובה החלה לשתף פעולה עם משמר הגבול של ארצות הברית בביצוע משימות שיטור משותפות שנועדו לסייע באכיפת הגירה לא חוקית בגבול הבינלאומי. בדצמבר אותה שנה, נציב המשטרה, ג'יליאנו זצ'ארדלי התפטר לאחר שהודה כי שעדותו בעניין תיק טרור לא הייתה נכונה. נוספו לכך חקירות נגד המשטרה הרכובה וקציניה על שימוש מופרז בכוח במהלך חקירות חשודים.

ביוני 2013 חטיבה A שנועדה להילחם בשחיתות שינתה את שמה לחטיבה הלאומית והמשטרה הרכובה החלה להפעיל גם יחידה לביטחון אווירי בשם מרשלי האוויר (Sky Marshalls).

תפקידים וסמכויות

המשטרה הרכובה היא כוח שיטור פדרלי האחראי על ביצוע הוראות הממשל הפדרלי. כמו כן המשטרה פועלת ברמת הפרובינציות ואוכפת חקיקה פרובינציאלית וחקיקה מקומית. שמונה מתוך פרובינציות קנדה בחרו להעביר את כל סמכויות השיטור בהן למשטרה הרכובה במקום להפעיל כוח שיטור עצמאי (רק אונטריו, קוויבק וניופאונדלנד ולברדור מפעילות כוחות שיטור עצמאיים).

המשטרה הרכובה הקנדית אחראית גם על אבטחת משפחת המלוכה הקנדית, המושל הכללי של קנדה, ראש ממשלת קנדה ושרי ממשלת קנדה, וכן כוללים יחידת אבטחה לאישים זרים המבקרים במדינה (ראשי מדינות זרים ודיפלומטים).

אנשי הארגון היו בסיס להקמת שירות המודיעין הפלילי של קנדה בשנת 1970.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


ערך זה הוא קצרמר בנושא חוק ומשפט ובנושא קנדה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33228430המשטרה הרכובה המלכותית של קנדה