הלשכה לביטחון לאומי (טאיוואן)
מידע כללי | |
---|---|
תאריך הקמה | 1 במרץ 1955 |
www.nsb.gov.tw |
הלשכה לביטחון לאומי (בסינית מסורתית: 國家安全局) היא סוכנות הביון העיקרית (כולל מודיעין צבאי) של הרפובליקה הסינית (טאיוואן), האחראית לאיסוף מידע מסוג מודיעין אנושי ומשימות הפקת מודיעין חשאיות מחוץ לגבולות המדינה, דיפלומטיה חשאית, תפקידים מיוחדים וסיכול יעדים אזרחיים וצבאיים של האויב. הלשכה מבצעת את תפקידיה באמצעות הפעלת סוכנים, איסוף מידע אלקטרוני, שמירה על קשרי מודיעין ודיפלומטיה, פיתוח קשרים חשאיים מיוחדים, מדיניים ואחרים, מחוץ למדינה ואחזקתם, הפקת מודיעין אסטרטגי, מדיני ואופרטיבי וביצוע מבצעים מיוחדים מחוץ לגבולות הרפובליקה הסינית.
היסטוריה
הארגון הוקם בשנת 1955 על פי הנחיית נשיא הרפובליקה הסינית צ'יאנג קאי-שק, לפיקוח ותיאום של כל ארגוני המדינה הקשורים לביטחון, סוכנויות צבאיות וארגוני הקוומינטנג בטאיוואן. מוקדם יותר, הלשכה זכתה לכינוי "הסי-איי-איי של סין" או "CCIA". המנכ"ל הראשון של הלשכה לביטחון לאומי היה גנרל הצבא צ'נג ג'י-מין (鄭介民), בעל רקע במודיעין צבאי, שהיה בעבר סגנו של הלשכה השנויה במחלוקת לחקירות וסטטיסטיקה של המועצה הצבאית הלאומית, שהייתה סוכנות הביון הקודמת.
"הלשכה הצבאית-סטטיסטית" פעלה תחת דאי לי כגוף למודיעין צבאי ואף קיבלה על עצמה את הפיקוד על "הלשכה הצבאית-סטטיסטית" לאחר מותו של דאי לי במארס 1946. כתוצאה מכך, לעיתים קרובות נתפסת הלשכה לביטחון לאומי כאחת ממספר היורשים שקמו לאחר פירוק הלשכה הצבאית-סטטיסטית, שפעלה כסוכנות הביון של טאיוואן.
בתחילה, לא היו ללשכה לביטחון לאומי קציני שטח או פעילים משלה. עם זאת, על מנת לחזק את יכולתה להנחות ולתאם עם סוכנויות מודיעין אחרות, פיתחה הלשכה קציני מודיעין שדה ומרכז אימונים משלה. ב-1 בינואר 1994, הפכה הלשכה למוסד חוקי, לאחר שפעלה עד אז תחת צווים נשיאותיים ללא בסיס חוקתי. חוק הלשכה לביטחון לאומי פורסם על ידי לי דנדגחוויי ב-30 בדצמבר 1993.
למרות שרק כשלי מודיעין בודדים של הלשכה לביטחון לאומי צצו בשנים האחרונות, רבים הצביעו על כך שהסוכנות כמעט ולא, אם בכלל, מפרסמת פעולות מוצלחות כלשהן. ב-1 ביוני 2000, פקיד לשעבר בלשכה[1] שהיה גנרל בדימוס ערך ביקור אישי ברפובליקה העממית של סין ונעצר כעבור שלושה ימים על ידי המשרד לביטחון המדינה. לא דווח על חשיפת סודות וככל הנראה עצם תפקידו כאיש סוכנות הביון של טאיוואן הביאה למעצרו בסין העממית.
קופאי ראשי לשעבר של הלשכה, ליו קואן-צ'ון (劉冠軍), נחשד במעילה של יותר מ-192 מיליון דולר טאיוואני חדש (5.65 מיליון דולר אמריקאי) מכסף שהוחזר ממשרד החוץ ב-4 באפריל 1999. על פי נתוני לשכת החקירות הלאומית במשרד המשפטים, ליו עזב את המדינה ב-3 בספטמבר 2000, לשנגחאי. הוא הופיע שוב בבנגקוק בינואר 2002 ואז נסע לצפון אמריקה ועודנו מבוקש לחקירה.[2]
בשעות אחר הצהריים של 19 במרץ 2004 נפצעו הנשיא צ'ן שוי-ביאן וסגנית הנשיא אנט לו לאחר ירי יום לפני הבחירות לנשיאות, בזמן שניהלו קמפיין בטאינן. מעשה אלימות זה גרם לזעזוע בטייוואן והביא לביקורת רצינית בתוככי הארגון. הרשות המחוקקת הדיחה תשעה פקידים בגין המחדל,[3] בין אלה היו ראש הלשכה לביטחון לאומי, צאי צ'או-מינג (蔡朝明) וסגן ראש מרכז השירותים המיוחד של הלשכה, צ'יו צ'ונג-נאן (邱 忠 男). בדו"ח ההדחה נטען כי הלשכה לביטחון לאומי קיבלה מידע ב-18 במרץ 2004 על מתקפה אפשרית על הנשיא, אך לא התייחסה ברצינות לדו"ח.[4]
בשנת 2004 נעצר על ידי ה-FBI סגן עוזר מזכיר מחלקת החוץ לשעבר, דונלד וו. קייזר, בגין מסירת מסמכים שלא כדין לשני פקידי ביון טייוואנים ששימשו כקציני קשר מודיעיני בארצות הברית. עם התעוררות הפרשה, מזכ"ל הארגון, הגנרל הסוה שיה-מנג, קרא לסוכני מודיעין בכירים מארצות הברית.[5]
נאמנותם של פקידי הלשכה למפלגת השלטון מוטלת בספק כל העת. באופן מסורתי, אנשי קריירה של אכיפת חוק, סוכנויות ביון וארגונים צבאיים בטייוואן מתויגים ככחולים מכיוון שרובם היו חברים בקוומינטנג כל חייהם. עם זאת, בזמן שהמפלגה הדמוקרטית הפרוגרסיבית בשלטון, הלשכה לביטחון לאומי מותקפת על ידי הקוומינטנג ומפלגת העם הראשונה בשל חשד של שימוש לרעה בכוח. למרות הצהרותיהם של כמה מנכ"לים בארגון על הנייטרליות הפוליטית של הארגון, אירועים שנויים במחלוקת המשיכו להתרחש ולעורר מחלוקות בנושא.
בשנת 2004 הודה צ'ן פנג-לין (陳鳳麟), אלוף-משנה במחלקה הלוגיסטית, מרכז השירות המיוחד של הלשכה לביטחון לאומי,[6] כי הוא הדליף מידע מסווג בנוגע לאמצעי ביטחון במעונו של הנשיא צ'ן שואי-ביאן וכן מסלול הטיול של הנשיא לפנג צו-וון (彭子文), מנהל המרכז לשעבר שפרש, שחשף בריאיון טלוויזיוני כי לא היה מקריב את חייו עבור הנשיא. באוגוסט 2005 הוגש כתב אישום נגד פנג צו-וון[7] בגין הדלפת סודות לאומיים בטלוויזיה ועל כך שמאפשר לסכן את חיי הנשיא.
מבנה
הלשכה לביטחון לאומי כפופה למועצה לביטחון לאומי שנמצאת תחת ניהול ישיר של הנשיא. עם זאת, מנכ"ל הלשכה לביטחון לאומי בדרך כלל יכול ומדווח ישירות לנשיא תוך עקיפת המועצה.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של הלשכה לביטחון לאומי
- דו"ח Globalsecurity.org
הערות שוליים
- ^ Hsu, Brian (24 ביולי 2000). "Ting will stay despite NSB upheaval". Taipei Times. p. 3.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Yiu, Cody (28 בספטמבר 2004). "Court clears Hsu of embezzling secret diplomatic fund". Taipei Times. p. 1.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Wu, Debby (7 ביולי 2004). "Security chiefs impeached for 'failures' on March 19". Taipei Times. p. 3.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Wu, Debby (8 ביולי 2004). "NSB alerted to attack on Chen: report". Taipei Times. p. 1.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Lin, Chieh-yu (19 בספטמבר 2004). "Officials pull spy team from US". Taipei Times. p. 3.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Chuang, Jimmy (9 בספטמבר 2004). "Presidential Office leak discovered". Taipei Times. p. 1.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ STAFF WRITER (22 באוקטובר 2005). "Former top security chief reprimanded in court by judge". Taipei Times. p. 2.
{{cite news}}
: (עזרה)
30934707הלשכה לביטחון לאומי (טאיוואן)