תיאטרון אל-מידאן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תיאטרון אל-מידאן
אולם מספר 1 של התיאטרון
אולם מספר 1 של התיאטרון

תיאטרון אל-מידאןערבית: مسرح الميدان), התיאטרון הערבי בחיפה, הוקם בשנת 1994 על ידי שרת החינוך והתרבות שולמית אלוני בתקופת ממשלת יצחק רבין ובסיוע ראש העיר דאז עמרם מצנע באמצעות המועצה לתרבות ואמנות, חיפה, היו"ר איציק רובין ואוריאל זוהר שעמד בראש ועדת התיאטרון של המועצה. התיאטרון נקרא תחילה "התיאטרון הערבי בישראל", וקיבל את שמו הנוכחי לאחר מספר שנים. התיאטרון משמש את קהילת האמנים הערבים בישראל. הפקותיו של התיאטרון מוצגות בכל רחבי הארץ. לתיאטרון שני אולמות, אולם אחד עם 292 מושבים, ואולם שני עם 112 מושבים. האולם השני נקרא על שמו של במאי התיאטרון מאזן ג'טאס שנפטר בשנת 2005. באולמות אלה פעל לפני כן במשך מספר שנים בית הקולנוע "רב גת".

בשנותיו הראשונות נדד התיאטרון תחילה בין נצרת לחיפה וזכה בסופו של דבר לאולם מקצועי, בן 300 מקומות ישיבה, במגדל הנביאים בחיפה. השחקן יוסף אבו ורדה היה המנכ"ל והמנהל האמנותי הראשון. לאחר מכן התמנה מכרם ח'ורי והיה למנהלו האמנותי בשתי כהונות שונות - האחת לפני עבודתו עם פיטר ברוק בפריז, והשנייה לאחר מכן, עם שובו לחיפה. ח'ורי ביים שם הצגות רבות. בשנת 2007 התמנה סאלים דאו לנהל את התיאטרון, ולפניו ניהל במשך שנים רבות, הבמאי פואד עווד מנצרת. נכון לשנת 2010, המנהל האמנותי הוא ריאד מסארווה.

התיאטרון מעלה הצגות בשפה הערבית בלבד[1], ובו מופיעים שחקנים חדשים, יוצאי בתי הספר למשחק בישראל, לצד שחקנים מהשורה הראשונה של אמניה הערבים של ישראל כמו מוחמד בכרי בהצגות "בית ברנרדה אלבה" (2000) ו"זגרודת אלארד" (יללת האדמה; 2001), סלווה נקארה בהצגה "עננים בדרך הררית" 2006 - כתיבה ובימוי אורנה עקאד, סוהיל חדאד ואחרים.

התקציב ההתחלתי עם פתיחתו של התיאטרון, היו ארבעה מיליון שקל, שמומנו מתקציב משרד התרבות ועיריית חיפה. במשך השנים ירד חלקו של משרד התרבות בתקציב ועלה חלקה של עיריית חיפה. בחודש מרץ 2011 הודיע התיאטרון על סכנת סגירתו בעקבות גרעון מצטבר הנובע בחלקו מאי העברת התקציב שהובטח על ידי מנכ"ל משרד התרבות לשעבר יואב רוזן[2].

פרשת "הזמן המקביל"

במהלך 2014 העלה התיאטרון את ההצגה "הזמן המקביל" מאת בשאר מורקוס ובבימויו[3]. ההצגה מתארת את חוויותיו בכלא של האסיר הביטחוני וליד דקה המרצה מאסר עולם בגין חברותו ופיקודו על חוליית המחבלים שחטפה, עינתה ורצחה את החייל משה תמם ב-1984[4]. נושא ההצגה המרכזי הוא "האדם שבאסיר". בשנת 2015 מספר ימים לפני יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל התברר לארגון אלמגור כי ההצגה עתידה לעלות במסגרת אירועים לציון "יום האסיר הפלסטיני". מאז עלתה ההצגה צפו בה כ-900 תלמידי כיתות י"א וי"ב במימון משרד החינוך. שר החינוך נפתלי בנט כינס את ועדת סל תרבות ארצי על מנת לבחון את ביטול הזמנת הצגות נוספות. ב-8 ביוני 2015 החליטה הוועדה שלא להוציא את ההצגה מן הסל אך בנט השתמש בסמכותו והיא הוסרה מסל התרבות[5].

תקצוב התיאטרון בעקבות הפרשה

בעקבות מחאה של בני משפחות שכולות, אישי ציבור מקומיים ואחרים, החליטה עיריית חיפה להקפיא את המימון לתיאטרון עד לבירור נושא ההצגה וכן טענות נוספות שהועלו נגד התיאטרון[6]. תחילה פורסם שהוועדה שהוקמה בנושא החליטה להחזיר את המימון לתיאטרון[7], אולם שניים משלושת חברי הוועדה הודיעו שההחלטה פורסמה בניגוד לעמדותיהם ועל בסיס הבנה שגויה. הנושא הועבר לבחינת יועץ משפטי של העירייה[8].

ד"ר חיים פרלוק, יו"ר המועצה לתרבות ואמנות ישראלית, בדק את התיאטרון ומצא בו אי סדרים כספיים. עוד דיווח פרלוק כי מנהל התיאטרון אמר לו שהתיאטרון שלו הוא פוליטי ושהמחזאי של "הזמן המקביל" אמר לו שהוא מזדהה עם הרוצח ושהוא מקור השראתו[9]. בעקבות כל אלה, ב-16 ביוני 2015 קיבלה שרת התרבות והספורט מירי רגב את המלצתה של ועדה בראשות פרלוק והורתה על הקפאת העברת התקציבים לתיאטרון. ההחלטה נומקה גם בחשדות שהתיאטרון מנהל על בסיס קבוע פעילות פוליטית[10]. לאחר ההחלטה התפטר מנכ"ל התיאטרון, עדנאן טראבשה[11].

אחייניתו של משה תמם, אורטל תמם, וארגון אלמגור הגישו תלונה לרשם העמותות בדבר פעילות של התיאטרון המנוגדת למטרותיו הרשמיות. בדו"ח של הרשם, שפורסם בספטמבר 2015, נמצאה שורה של ליקויים בהתנהלות העמותה. התברר כי אולמות התיאטרון מושכרים למפלגות בל"ד וחד"ש, למרות התחייבות של התיאטרון לא לעשות זאת. על כרטיסים של ההצגה "הזמן המקביל" הופיע גם הלוגו של בל"ד. בשנת 2009 היה מתוכנן להתקיים בתיאטרון אירוע לזכור של מייסד החזית העממית לשחרור פלסטין, ג'ורג' חבש. האירוע נמנע בעקבות התערבות המשטרה. בתגובת התיאטרון לרשם העמותות נאמר שהוא לא ידע שזוהי מטרת האירוע. בדו"ח הרשם נאמר שהתיאטרון משכיר את האולמות שלו לאירועים בעייתיים נוספים (כגון של "האגודה למען האסיר", ארגון שהוצא מחוץ לחוק ובראשו עומד מוניר מנסור, שנידון למאסר עולם ושוחרר בעסקת ג'יבריל), תוך פרסום האירוע באתר התיאטרון ויצירת מצג שווא שמדובר בפעילות שלו[12].

ב-18 באוקטובר 2015 פרסמה קבוצת אמנים ואנשי רוח הצהרת נגד "רדיפת" התיאטרון כדבריהם[13]. למחרת הגיש התיאטרון באמצעות עמותת עדאלה עתירה לבית המשפט העליון נגד משרד התרבות[14], ועתירה לבית המשפט המחוזי נגד עיריית חיפה, שתיהן בעניין הקפאת התקציבים. ב-4 בנובמבר[15] חייב בית המשפט המחוזי את עיריית חיפה להעביר את יתרת תקציב 2015 לתיאטרון. בעקבות הקפאת הכספים נפסקה כליל הפעילות התיאטרונית באל־מידאן בסוף שנת 2015. השחקנית סלווה נקארה, שכיהנה כיועצת האמנותית של התיאטרון, עזבה את תפקידה[16].

בינואר 2016 נמסר ממשרד התרבות כי "נמצאו עדויות לכך שאלמידאן הוא מוסד מפר חוק ויש למצות עמו את הדין"[17][9]. במקביל נדחה הדיון בעתירת התיאטרון נגד משרד התרבות והספורט בבית המשפט העליון לחודש אפריל, בין היתר כדי לאפשר למשרד התרבות להגיש תגובה מפורטת לעתירה[16]. ב-24 במרץ כפה היועץ המשפטי לממשלה הסדר בו הקפאת מימון התיאטרון בוטלה, אך התיאטרון ייקנס ב-300,000 ש"ח[18].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תיאטרון אל-מידאן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ למעט הצגה אחת שהועלתה ב-2014
  2. ^ רויטל חובל, תיאטרון אל-מידאן החיפאי בסכנת סגירה, באתר הארץ, 22 במרץ 2011
  3. ^ בשאר מורקוס, במאי "הזמן המקביל", דורש פיצוי והתנצלות ממירי רגב, באתר הארץ
  4. ^ אלי אשכנזי‏, משפחה שכולה נגד עיריית חיפה: "אל תעלו הצגה שכתב רוצח בננו", באתר וואלה!‏, 25 באפריל 2015
  5. ^ שחר חי ורן בוקר, למרות החלטת הוועדה, השר בנט הורה: "להוציא את ההצגה על המחבל מסל התרבות", באתר ynet, 9 ביוני 2015
  6. ^ אחיה ראב"ד ורן בוקר, בגלל הצגה על מחבל: עיריית חיפה נגד תיאטרון אל-מידאן, באתר ynet, 5 במאי 2015,
    אבי חיים, הוקפא תקציב תיאטרון אל־מידאן, באתר ערוץ 7, 6 במאי 2015.
  7. ^ משפחת תמם תוקפת את עיריית חיפה: "שיתחילו לעבוד על הצגות לרוצחי רוזנפלד", אלי לוי, באתר nana10,‏ 2 ביולי 2015
  8. ^ ידיעה ברשת ב', 2 ביולי 2015.
    מי זייף בעיריית חיפה חתימת חבר מועצה על מימון תיאטרון אל מידאן?, חדשות 0404, 2 ביולי 2015.
  9. ^ 9.0 9.1 דנה סומברג, השרה רגב מסרבת לפשרה עם תיאטרון אל מידאן: "מוסד מפר חוק", באתר מעריב, 12 בינואר 2016
  10. ^ רן בוקר, מירי רגב: מקפיאה את התקציבים לתיאטרון אל מידאן, באתר ynet, 16 ביוני 2015
  11. ^ טלי קיים, מנכ"ל תיאטרון אלמידאן התפטר במפתיע, באתר וואלה!, 5 ביולי 2015
  12. ^ יפעת ארליך, מסך עשן, ידיעות אחרונות, 11 בדצמבר 2015
  13. ^ אמנים ואנשי רוח לשרת התרבות: הפשירי התמיכה לאל מידאן, באתר nrg‏, 19 באוקטובר 2015
  14. ^ טלי קיים‏, תיאטרון אלמידאן עתר לבית המשפט העליון נגד משרד התרבות ושרת התרבות, באתר וואלה!‏, 19 באוקטובר 2015
  15. ^ אתר למנויים בלבד נעה שפיגל, ניצחון לתיאטרון אל־מידאן: המחוזי חייב את עיריית חיפה להחזיר לו את התמיכה, באתר הארץ, 4 בנובמבר 2015
  16. ^ 16.0 16.1 יאיר אשכנזי, נדחה הדיון בעתירת תיאטרון אל־מידאן, באתר הארץ, 12 בינואר 2016
  17. ^ טלי קיים, מאבק של אישה אחת: מאחורי הקלעים של פיצוץ פשרת אלמידאן, באתר וואלה!, 14 בינואר 2016
  18. ^ הסכם פשרה נכפה על תיאטרון אל-מידאן והשרה רגב, באתר גלי צה"ל, 24 במרץ 2016
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0