סל תרבות ארצי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית ארגון ריקה. סל תרבות ארצי היא תוכנית חינוכית החושפת את תלמידי ישראל, מגיל הגן ועד י"ב, לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמלי. התוכנית קיימת משנת 1987 ופועלת ביישובים רבים ברחבי הארץ.

התוכנית משותפת למשרד החינוך, החברה למתנ"סים והרשויות המקומיות: משרד החינוך יזם את התוכנית ומתקצב אותה, החברה למתנ"סים מנהלת את התוכנית ומשמשת מסגרת ארגונית עבורה, והרשויות המקומיות אחראיות למימוש התוכנית בתחום שיפוטן.

מטה סל תרבות ארצי פועל למימוש יעדי התוכנית ברמה החינוכית, הארגונית והמנהלית.

ההיצע האמנותי של התוכנית כולל מופעים ומפגשים עם אמנים מששת תחומי האמנות: תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

היסטוריה

ראשיתה של התוכנית בשנת 1987 במסגרת "אמנות לעם", בייסודה של ברוריה בקר, שניהלה עד אז, במשך קרוב לעשר שנים, במסגרת אורט, את תוכנית היל"ה (השכלת יסוד ולימודי השלמה) לנוער מנותק. בשנת 1995 שונה שם התכנית ל"סל תרבות ארצי", ומשנת 1999 עבר לאחריות החברה למתנ"סים. בשנתה הראשונה הקיפה התוכנית 16 רשויות ובהמשך הקיפה 120 ערים, מועצות אזוריות ומועצות מקומיות. ההוצאה לאור שהוקמה במסגרת "סל תרבות ארצי" כללה  ספרות מקצועית למורים ולתלמידים, בשלושה מסלולים: מפתחות,צורות ואודות.  

במרץ 2010 סיימה ברוריה בקר את עבודתה בסל תרבות ארצי, אחרי 22 שנה בתפקיד. יחד איתה סיימו את עבודתם חמישה עובדים בכירים נוספים.

ביולי 2010 נבחרה אסתי די-נור למנהלת הסל במקומה. די-נור שימשה קודם לכן כראש מועצת הפיס לתרבות ולאמנות.

רן שפירא

ביוני 2014 מונה רן שפירא למנהל סל תרבות ארצי. שפירא, בעל עבר של למעלה מ-25 שנות שירות כקצין חינוך, בעיקר בתפקידי תרבות והפקה, הוא בעל תואר ראשון ושני במנהל עסקים, עם התמחות בייעוץ ארגוני.  

בעקבות הרפורמה בסל תרבות שיזם שר החינוך דאז, נפתלי בנט, גדל מספר הרשויות שהיו פעילות בתוכנית מכ-100טרם לרפורמה, למעל 180 רשויות פעילות בשנת 2020, כאשר מתוכן בולט הגידול ברשויות מהחברה הערבית (מכ-10 רשויות בשנת 2016 למעלה מ-60 רשויות בשנת 2020) והצטרפותן של רשויות ייחודיות כדוגמת כפר קמא הצ'רקסי, מועצה אזורית נחל שורק והר חברון.

תחת ניהולו של שפירא יזמה תוכנית סל תרבות ארצי פרויקטים ייחודיים בתחום האמנות והתרבות, בהם השתתפו עשרות אלפי תלמידים מכל רחבי הארץ, כדוגמת "אוטובוסופרים", "פרויקט 70 שנות יצירה ישראלית" ו"זרקור".[1] כמו כן, בזכות המהלך לשינוי אופי פעילות הסל כך שתתאים לצו השעה - קבוצות קטנות ומפגשי הוראה מקוונת, ממשיך הסל לפעול גם לאורך כל תקופת הקורונה ולחשוף את תלמידי ישראל לאמנות במיטבה[2].

הרפורמה ב-2016

ב-18 בפברואר 2016 הציג שר החינוך נפתלי בנט רפורמה בסל תרבות ארצי, לפיה הורחב מאגר המופעים והמפגשים של הסל ומלבד היצע אמנותי של מפגשים ופעילויות מאושרות על ידי ועדות הרפרטואר, יכלול היצע נוסף. ההיצע הנוסף מורכב ממפגשים ופעילויות אמנות המאושרות על ידי סגלי הוראה. יוצרים ומפיקים מתקבלים להיצע הנוסף, בתנאי שהם עומדים במספר תנאים: המלצות ואישורים של הסגל החינוכי, מנהל תקין, התחייבות להופיע בכל מקום בארץ, התאמה לתלמידי מערכת החינוך ומחיר מקסימום.

בעקבות הרפורמה זכה הסל לתקציבים נוספים שאפשרו את הצטרפותכם של לא מעט רשויות חדשות, ביניהן שדרות, כפר סבא, קריית ביאליק, אריאל, סכנין, רהט, תמרה, טייבה ועוד. לפי מתווה הרפורמה, התקצוב נעשה לפי חישוב דיפרנציאלי שמאפשר לתלמידים בפריפריה ליהנות מתקציב מוגדל.

כיום הסל משפיע על למעלה ממיליון תלמידים, ולגידול זה ישנה גם השפעה על היקף הפעילות. אם בעבר צפו פחות או יותר ב-12,000 פעולות בשנת לימודים, הרי שבשנות הלימודים האחרונות פעולות הסל נושקות ל-20 אלף במספר.

70 שנות יצירה ישראלית - מיזם זרקור (2017-2018)

בשנת הלימודים תשע"ח יזם סל תרבות ארצי פרויקט מיוחד לציון שנת ה-70 למדינה, מנקודת מבט תרבותית ואמנותית. במסגרת הפרויקט עשרות אלפי תלמידים מכל רחבי הארץ צפו בהצגות, סרטים ומופעי מחול, האזינו להופעות מוזיקה, סיירו במוזיאונים ונפגשו עם משוררים וסופרים - כל זאת במימון מלא ובתקציב מיוחד של משרד החינוך. אירועי המיזם נפתחו בתיאטרון גשר, בהצגה "הרצל אמר", בנוכחות שר החינוך נפתלי בנט ומנכ"ל המשרד שמואל אבואב.[3] זה היה האות לראשיתו של אחד מהפרויקטים הגדולים ביותר שהפעיל סל תרבות בשנים האחרונות ובמסגרתו הגיעו עשרות אלפי תלמידים למוסדות התרבות השונים, מכל רחבי הארץ.[4]

"זרקור" הוא שמו של מיזם מיוחד בתוך פרויקט זה, ובמסגרתו מתקיימים מפגשי אמן אשר במרכזם הכרה והוקרה של דמויות מפתח ביצירה הישראלית. במסגרת המפגשים, אמנים מובילים מכל תחומי היצירה, סיפרו לתלמידים את סיפורם השזור בתחנות בחיי המדינה. דרך סיפורם האישי וסיפור דרכם המקצועית, נחשפו התלמידים גם לסיפורה של התרבות והאמנות הישראלית לאורך שנותיה. פרויקט זה התקיים בשיתוף פעולה עם גופים כאמ"י, אגודת הסופרים ואגודת הכוריאוגרפים וכלל מפגשים מצומצמים שנערכו במסגרות אינטימיות, שבהם התאפשר לאמנים לספר על דרכם האישית והמקצועית ולהופיע עם השירים שהפכו לאבני דרך בתרבות הישראלית. בין המשתתפים היו אמנים כגון יובל דור, יזהר כהן, יוני רועה, דפנה ערמוני, שלמה בר, שולי נתן, רנה שיינפלד, צמד רעים, ציפי מור, יוסי סגל, דורי בן זאב, רחלי אברהם איתן. הפרויקט אף זכה לחשיפה תקשורתית בטלוויזיה[5][6], ולמנכ"ל הסל הוענק פרס מיוחד מטעם איגוד אמני ישראל.[7]

פעילות בזמן תקופת הקורונה (שנת הלימודים תש"ף - תשפ"א 2020/2021)

באמצע שנת הלימודים תש"ף, מרץ 2020, נקטעה באחת פעילות סל תרבות ארצי, עם הטלת האיסור על התכנסויות לאור משבר הקורונה. ההנחיות לשעת חירום הובילו לכך שצוות סל תרבות ארצי הוצא לחל"ת[8], זאת בזמן שבתי הספר עברו למתכונת פעילות מקוונת. צוות הסל בחר להמשיך את הפעילות גם בהיותו בחל"ת, וכך הפכו ערוץ היוטיוב ו עמוד הפייסבוק של סל תרבות ארצי, לפלטפורמות שוקקות במופעים ומפגשים מהיצע הסל, בששת תחומי האמנות, שנוצרו במיוחד ונפתחו לשיתוף באישור האמנים ובהתנדבות מלאה, מדי יום. אל התכנים נחשפו מורים, תלמידים ויוצרים.

בסוף מאי 2020, הוחזר כל צוות סל תרבות ארצי לעבודה. כבר ב-1 ביוני התקיימו פעילויות סל ראשונות, בהתאם להנחיות משרד החינוך והבריאות. אחריהן שובצו עוד מאות פעילויות, אליהן נחשפו עשרות אלפי תלמידים בבתי הספר. כל אותה עת פיקח הסל על הנעשה בפעילות, תוך הנחיית האמנים והמפיקים ובדיקת מילוי הנהלים הבריאותיים וצרכי השעה, זאת על מנת לוודא שההתאמות תתבצענה בצורה הנדרשת מבלי לפגום באיכותה. מפגשים ומופעים אלו התקיימו במתכונת מצומצמת של עד 50 תלמידים, שאפשרה לקיים שיח ודיאלוג משמעותיים יותר בין האמן והתלמיד. עדות להתנהלותם ואופיים של מפגשים אלו התפרסם בעמוד הפייסבוק של הסופרת שהם סמיט: "הילדים האלה פשוט ישבו והאזינו לסיפור. ולאחר שהאזינו התנהלה לה – בסדר מופתי – שיחה על ענייני הסיפור, הספרות והעולם. ולאחר מכן שאלו שאלות (מצוינות) – בהצבעה. ובמשך שעה שלמה ישבו עם המסכות על הפנים ולא התלוננו, ולא הסירו אותן אפילו שקיבלו את זכות הדיבור".[9]

לקראת תום שנת הלימודים תש"ף, התפרסם באתר סל תרבות ארצי קול קורא לאמנים, יוצרים ומפיקים לשנת הלימודים תשפ"א, שמטרתו להיערך לקיומם של פורמטים חדשים למפגשים ומופעים בהתאם לצו השעה הבריאותי. בין היתר כולל היצע ייחודי זה מפגשים מקוונים בוועידת וידאו ומפגשים לכמות מצומצמת של תלמידים.

למרות הביקורת הפנימית והחיצונית שספג המהלך (שכן כמובן שדרך זאת אינה טובה כמו מפגש  פנים אל פנים עם היוצר או עם האמנות עצמה) דווקא מתוך קריאה נכונה של המציאות, בזכות ההיצע המקוון אותו יזם הסל,  גם במהלך הסגר השני והשלישי קיים הסל מפגשים מקוונים לתלמידים.

החל מדצמבר 2020, ממשיך הסל בימי חשיפה למנהלי ומנהלות סל ברשויות, המקבלים טעימה מהיצע הסל המקוון בכל תחומי האמנות כדי שיוכלו לשבצם בפעילות החינוכית עליה הם אמונים, במסגרת תוכנית הסל. ימי חשיפה אלה נעשים גם בשיתוף האיגודים המקצועיים של אנשי תעשיית התרבות ומספקים הזדמנויות שיווק וחשיפה נוספת לאנשי תעשיית התרבות, שמצאו עצמם ללא במה.

בנוסף, מהלך שהחל עם פרוץ הקורונה נשא פרי והחל מינואר 2021 הפך הסל להיות חלק מ מערכת השידורים הלאומית. מגוון מפעילויות הסל בעברית בערבית, מצולמות במיוחד, מועלות לאתר משרד החינוך וזמינות לכל בית ישראל.  יוזמה זאת מאפשרת גם  ליושבים בבית – התלמידים ובני משפחותיהם, לצפות במפגשי הסל בששת תחומי האמנות[10].

למעשה, לאורך כל תקופת הקורונה, סל תרבות ארצי הוא אולי הארגון היחיד המאפשר קיום מופעי ומפגשי תרבות כיום. לרשות תלמידי ישראל עומד היצע סל מותאם בששת תחומי האמנויות שנועד להבטיח כי הללו ימשיכו להיחשף לאמנות במיטבה וכי כל המעורבים בשדה האמנות שספג מכה כלכלית קשה, ימשיכו להופיע ולהתפרנס מאמנותם.

ועידת סלת"א - הוועידה הארצית השנתית של סל תרבות ארצי לחינוך אמנות ותרבות (2021)

ב-21.06.21, התקיימה ועידת סלת"א - הוועידה הארצית השנתית הראשונה של סל תרבות ארצי, בתיאטרון הלאומי "הבימה". בוועידה שנקראה "חינוך, אמנות ותרבות עם המבט לעשור הקרוב – פוסט קורונה" השתתפו כאלף איש, בהם מחנכים, יוצרים, אמנים, מנהלי תרבות וסל תרבות ברשויות, מפיקים, מנהלי וצוותי מוסדות תרבות ומתנ"סים, אנשי אקדמיה ומובילי דעה.[11]

הוועידה יצרה פלטפורמה חלוצית אשר כינסה את כלל הגורמים העוסקים בחינוך, אמנות ותרבות לכדי מבט הוליסטי ושיח משותף שענינו עתיד החינוך, האמנות והתרבות בעשור הקרוב. בנוסף, הוועידה בחנה את האתגרים החדשים שנוצרו בעקבות תקופת הקורונה בכל הנוגע ליצירת אמנות וצריכת אמנות והציעה מענים שונים בתגובה לאתגרים אלו.[12] הוועידה נפתחה בדברי פתיחה מפי שרת החינוך, ד"ר יפעת שאשא ביטון, בהופעתה הפומבית הראשונה מכניסתה לתפקיד. השרה דיברה על מקומו של סל תרבות ארצי כגורם שתפקידו להנגיש לתלמידי ישראל תרבות וערכים: "המשימה הגדולה שלנו במערכת החינוך היא להחזיר את החינוך למערכת החינוך, והכוונה היא החזרת הערכים, המורשת והתרבות שצורכים ילדינו. בעידן הזה של חיבור למסכים, איך אנחנו מוציאים אותם החוצה שילמדו לצרוך תרבות על גווניה הרבים? לנו במערכת החינוך יש את ההזדמנות לעשות את זה וצריך לחזק את זה דרך סל תרבות ארצי".[13]

מנהל סל תרבות ארצי, רן שפירא, הדגיש בדבריו את חשיבות החשיפה לאמנות בגיל צעיר: "אנחנו בטוחים שנטיעת הזרעים לרכישת אמנות בעתיד, ראשיתה בגירוי שנייצר בילדות, אצל כל תלמידה ותלמיד, בכל יישוב בארץ. לאמנות ולתרבות יש את הכוח להתחבר למציאות שהיא מעבר לכאן ולעכשיו ולייצר חברה טובה יותר".[13]

במהלך הוועידה התקיימו סדרה של פאנלים והרצאות בסגנון TED, בהם דנו מומחים ומובילי דעה בתחום החינוך האמנות והתרבות בנושאי הוועידה. בין לבין הוצגו מופעים אמנותיים שנוצרו במיוחד. בין משתתפי הוועידה נמנו בין היתר ד"ר אייל דורון - מומחה לחשיבה יצירתית בתחום החינוך, נורמן לברכט - היסטוריון, סופר, מבקר תרבות ובלוגר בינלאומי מבריטניה, אבי אדרי - מנכ"ל סינמה סיטי, המלחין פרופסור עודד זהבי, מייסד ומנהל הגלריה לאמנות אום אל פחם - סעיד אבו שקרה, האמן והיוצר עידן רייכל, הכוריאוגרף ומנהל להקת "קולבן דאנס" - פרופסור אמיר קולבן, השחקן והבמאי נורמן עיסא, המנהלת האמנותית של התיאטרון הארצי מיסודו של סמי לוי - הדס קלדרון, השחקן ומנחה הטלוויזיה, טל מוסרי והסופרת מאירה ברנע גולדברג.[14]

הוועידה זכתה לסיקור תקשורתי נרחב בעברית[15], ערבית[16], רוסית[17] וספרדית[18].

היקף הפעילות

פעילות סל תרבות ארצי מולידה מעגלי עבודה רחבים, בהם מעורבים גורמים רבים הסובבים סביב תחומי האמנות, החינוך, הרשויות המקומיות בארץ והלוגיסטיקה: אמנים עצמאיים רבים ואמנים בראשית דרכם, שעבורם פעילות הסל היא מקור הכנסה עיקרי (בהם: סופרים, נגנים, רקדנים, כוריאוגרפים, במאים, שחקנים, מאיירים, כותבים, אמנים פלסטיים ועוד); גופי ומוסדות תרבות גדולים ומרכזיים לילדים ולמבוגרים, כמו גם אולמות תרבות ארציים ויישוביים, הכוללים בין השאר אנשי תחזוקה ובמה, אשר מסתמכים על שריון כרטיסים לתלמידים חודשים מראש כאמצעי ביטוח לפעילותם; אנשי חינוך ותרבות ומנהלי תרבות ברשויות השונות בארץ (בבתי הספר, באגפי חינוך ובספריות העירוניות) העוסקים בתפעול תוכניות הסל; חברות הסעות, נהגי מוניות ואוטובוסים, בהם נעזר סל תרבות ארצי כדי לאפשר את פעילותו.

ההצטרפות לתוכנית הסל היא בחירה, והיא מתבצעת בכל רשות מקומית באמצעות חוזה עם ראש הרשות. בכל רשות מתמנה מנהל/ת סל ובתי הספר בוחרים את הרכב תוכנית המופעים עבור תלמידיהם, מתוך ההיצע (מאגר מופעים ומפגשים מששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית).

בית הספר קובע מראש את מועדי המופעים ומקיים אותם לאורך השנה, בליווי המורים, כחלק ממערכת הלימודים.

החל משנת 2015, היישובים הנכללים בתוכנית סל תרבות ארצי מחולקים על פי מחוזות גאוגרפיים. לכל מחוז יש מנחה מטעם הסל, המלווה את מנהלי הסל ביישובים ובבתי הספר בבניית תוכנית רב-שנתית לחשיפה לאמנות.

ההיצע האמנותי של סל תרבות ארצי כולל כ-2,000 מופעים ומפגשים שנבחרו על ידי ועדות הרפרטואר המקצועיות בששת תחומי האמנות. לצדו קיים ההיצע הנוסף, שכולל מופעים ומפגשים אשר אינם נבחנים על ידי ועדות הרפרטואר המקצועיות ומומלצים על ידי סגלי ההוראה.

סל תרבות ארצי מספק ליישובים הפועלים במסגרתו תמיכה במגוון תחומים:

סבסוד – פעילות סל תרבות ארצי נהנית מסבסוד של משרד החינוך, הנקבע על פי תבחינים חברתיים-כלכליים של היישובים.

תוכנה ייעודית – התוכנה מחברת למאגר ההיצע ומאפשרת למנהלים לנהל באופן יעיל, שיטתי ומבוקר את פעילות הסל, תוך מתן האפשרות לראות את היסטוריית הצפייה של כל תלמיד.

השתלמויות לצוותים חינוכיים – השתלמויות צוותי החינוך של סל תרבות ארצי עוסקות בחינוך לצפייה מושכלת במופעי אמנות. מטרתן לקרב את אוכלוסיית המורים לתחום חינוך זה, ולסייע להם לפתח את הכישורים הנדרשים. במהלך ההשתלמות מתוודעים המורים ליוצרים וליצירות בתחומי האמנות השונים, ובתוך כך הם מרחיבים את היכרותם עם עולם היצירה האמנותית בארץ.

הנחיה – מנחי סל תרבות ארצי מסייעים ליישובים בתהליכי הבחירה וגיבוש התוכנית השנתית לאור יעדיה. הם מציעים מערכי הכנה לקראת הצפייה במופע, ואף מקיימים מפגשי הכנה עם הצוותים החינוכיים.

השתלמויות למנהלי ורכזי סל תרבות – סל תרבות ארצי מקיים מספר השתלמויות בשנה המיועדות למנהלי התוכנית ביישוב ורכזי סל תרבות בבתי הספר. מטרתן להעניק כלים מקצועיים להערכת ההיצע ולמיצוי הבחירה המושכלת מתוכו, ולעורר שיח עמיתים סביב תהליכים הקשורים בחינוך לאמנות ובמיצוי הפוטנציאל הגלום בתוכנית.

אתר אינטרנט – האתר מכיל מידע שימושי אודות המפגשים והמופעים שבהיצע: חומרי העשרה, כתבות, קישורים לצפייה, והכנות לקראת צפייה/האזנה במופעים ובמפגשים.[19]

פעילות בתקופת הקורונה - שנת הלימודים תש"ף/ תשפ"א -  פעילויות אמנות מהיצע הסל שיכולות להתקיים מול קפסולות קטנות ו/ או מועברות באמצעות הזום[2].

הוצאה לאור

ההוצאה לאור של סל תרבות ארצי, פעלה עד שנת 2013 והייתה מיועדת למחנכים המלווים את צפיית תלמידיהם במופעי אמנות, וכן לקהל הרחב. הפרסומים נועדו להעניק כלים לצפייה מושכלת, להרחיב את האופקים בתחומי האמנות השונים, ולדון בסוגיות הנוגעות לחינוך לאמנות.

מערך הפרסומים כלל שלושה מסלולים:

  • קבוצת הפרסומים הקצרים אודות מופע - אלה הם חומרי הכנה ממוקדים, שמטרתם לסייע למורים להכין את תלמידיהם לקראת צפייה באירוע אמנות במסגרת פעילות סל תרבות ארצי. כמו כן נועדו פרסומים אלה לסייע לתהליכי העיבוד לאחר המופע.
  • מסלול "צורות", ובו פרסומים הפורשים תמונה כללית יותר על תחומי יצירה שונים.
  • מסלול הספרים "מפתחות", ובו העמקה נוספת בשדות שונים של יצירה, מתוך תשומת לב מיוחדת לגישות עדכניות ולהקשרי התרבות הישראלית.

העורך הראשי של ההוצאה היה המשורר והמתרגם דורי מנור. עורכת מסלול "אודות מופע" הייתה מילאת ביברמן. חלק מן הספרים מופצים על ידי "עם עובד". את חלק מהפרסומים ניתן להשיג דרך פניה ישירה למטה סל תרבות ארצי.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ פרויקט זרקור - מפגשי אמן - 70 שנות יצירה, באתר סל תרבות ארצי
  2. ^ 2.0 2.1 סל תרבות ארצי, אמנות רק בימי קורונה - היצע הסל מותאם לצו השעה - מקוון ו/ או בקבוצות קטנות, ‏שנת הלימודים תשפ"א 2021
  3. ^ משרד החינוך פתח את אירועי 70 שנה למדינה בהצגה "הרצל אמר!", באתר תיאטרון "גשר"
  4. ^ סיכום פרויקט 70 שנות יצירה, באתר עמוד הפייסבוק של סל תרבות ארצי
  5. ^ אייטם על הפרויקט בתכנית הבוקר של ערוץ 10, ‏28.08.2018
  6. ^ אייטם על הפרויקט בתכנית הבוקר של ערוץ 13, ‏10.07.18
  7. ^ מנהל סל תרבות ארצי, מקבל תעודת הוקרה מא.מ.י, ‏06.11.17
  8. ^ מנהל הסל מתארח בתכנית הבוקר של ערוץ 13, ‏3.5.20
  9. ^ פאטה מורגנה? או אין זו אגדה, באתר עמוד הפייסבוק של שהם סמיט, ‏23.06.2020
  10. ^ מפגשי סל תרבות ארצי במערכת השידורים הלאומית, ‏שנת הלימודים תשפ"א 2021
  11. ^ הוועידה הארצית הראשונה לחינוך אמנות ותרבות - פוסט קורונה, באתר סל תרבות ארצי, ‏06.2021
  12. ^ מערכת הבמה, הוועידה השנתית ה-1 של סל תרבות ארצי, באתר הבמה, ‏27/05/2021
  13. ^ 13.0 13.1 ועידת סלת"א - סרטון הוועידה המלא בעמוד הפייסבוק של סל תרבות ארצי, ‏21.06.21
  14. ^ ועידת סלת"א
  15. ^ ענת זכריה, ועידת סל תרבות ארצי הראשונה בישראל, באתר הבמה, ‏15/06/2021
  16. ^ رانية مرجية, مؤتمر السلة الثقافية الأول لشركة المراكز الجماهيرية على مسرح " هبيما" بحضور وزيرة التربية والتعليم يفعات شاشا بيتون, bokra, ‏22/06/2021
  17. ^ דולצ'ה ויטה - 27.06.21, באתר כאן, ‏27.06.21
  18. ^ Chiquita Levov, Primera conferencia anual de “Sal Hatarbut Artzi”, aurora-israel, ‏29.06.21
  19. ^ סל תרבות ארצי, אודות פעילות סל תרבות ארצי, באתר סל תרבות ארצי
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33408394סל תרבות ארצי