תוכנית פיאד
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: הערך כתוב מנקודת מבט לא נייטרלית, מתעלם מהרקע לכתיבת התוכנית ומציג מידע לגביה בצורה סלקטיבית
המקורות בערך חד-צדדים: מועצת יש"ע, עמותת רגבים (ובתה "מרכז אדם ואדמה") ופורום שילה. | ||
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: הערך כתוב מנקודת מבט לא נייטרלית, מתעלם מהרקע לכתיבת התוכנית ומציג מידע לגביה בצורה סלקטיבית המקורות בערך חד-צדדים: מועצת יש"ע, עמותת רגבים (ובתה "מרכז אדם ואדמה") ופורום שילה. |
ערך שניתן לשפר את מקורותיו
| ||
ערך שניתן לשפר את מקורותיו |
תוכנית פיאד או תוכנית פלסטין - סיום הכיבוש, הקמת מדינה, היא תוכנית דו-שנתית שפרסם ראש ממשלת הרשות הפלסטינית סלאם פיאד בשנת 2009, ומפרטת תוכנית עבודה לשנתיים לבניית התשתיות והמוסדות על מנת להקים עד שנת 2011 מדינה פלסטינית דה פקטו, באופן חד צדדי, על כל שטחי יהודה ושומרון ושבירתה תהיה מזרח ירושלים.
לפי התוכנית באמצעות רצף בנייה ללא תיאום עם ישראל, ינתקו את היישובים היהודים זה מזה וישלטו על המרחב. שליטה על המרחב אמורה הייתה ליצור מדינה בפועל. הבנייה הבלתי חוקית ממשיכה לפי עקרונות השיטה. עד שנת 2022 נבנו מעל 70,000 בתים בלתי חוקיים פלסטינים על כ-95,000 דונם.
פרטי התוכנית
התוכנית פורסמה ב-25 באוגוסט 2009 על ידי ראש ממשלת הרשות הפלסטינית סלאם פיאד, ומטרתה הייתה להקים מדינה פלסטינית דה פקטו באופן חד צדדי עד שנת 2011[1]. על פי התוכנית, בירת המדינה תהיה ירושלים, ובנוסף מתוכננים בורסה, נמל תעופה ביהודה ושומרון, פיתוח תשתיות, הפרדת רשויות, ומדיניות של כלכלה חופשית.[2] על פי התוכנית יש לבנות יחסים אזוריים ודיפלומטיים חיוביים, ולהסביר שהפלסטינים תרמו לכינונם וקידומם של עקרונות הדמוקרטיה, הסובלנות והפתיחות בעולם.
יישום התוכנית
- ערך מורחב – הבנייה הפלסטינית הבלתי חוקית בשטחי C
הרשות הפלסטינית החלה ביישום התוכנית כבר כשפורסמה, והחלה להפגין ריבונות פלסטינית בכל שטחי יהודה ושומרון, כולל בשטחי C אשר לפי הסכמי אוסלו אמורים היו להימצא בשליטת ישראל עד לכינון מדינה פלסטינית בשנת 1998. הממשלה בראשותו של פיאד העבירה כספים למוסדות שחלקם נמצאים בשטחי C, ועודדה בנייה ופיתוח של חקלאות, מוסדות ובנייה פרטית, בין השאר בשטחי C. חלק מהמבנים נבנו בצמידות לצירי תנועה מרכזיים ולמיקומים אסטרטגיים אחרים, כגון כביש 1 וכביש 5. כחלק מתוכנית פיאד[3] נבנו במימון הרשות הפלסטינית והאיחוד האירופי כ-72,274 מבנים בשטח C ללא אישור ישראלי, מתוכם כמאה בתי ספר[4][5]. חלק מהמבנים נבנו בתוך אתרים ארכאולוגיים כמו בחורבת ענים העליונה, או בתוך גנים לאומיים, שמורות טבע כמו בנחל מכוך, או שטחי אש.
קישורים חיצוניים
- תוכנית פיאד, באתר מרכז אדם ואדמה
- המערכה על שטחי C, באתר פורום שילה
- הבנייה הפלסטינית בשטחי C, תוכנית השלבים של פיאד, מאת מועצת יש"ע
- מלחמת ההתשה - כך חותרת הרשות הפלסטינית להקמת מדינה ערבית בשטחי C, מאת עמותת רגבים
הערות שוליים
- ^ "תוכנית פיאד: מדינה דה-פקטו תוך שנתיים", 25 באוגוסט 2009, באתר ynet
- ^ עלי ואקד, תוכנית פיאד: פלסטין דמוקרטית וקפיטליסטית, 25 באוגוסט 2009, באתר ynet
- ^ https://www.regavim.org.il/wp-content/uploads/2020/09/regavimFiad1301web.pdf עמוד 12
- ^ קלמן ליבסקינד, הנתונים הדרמטיים של ההשתלטות הפלסטינית על שטחי אזור C נחשפים, 9 באפריל 2022, באתר מעריב
- ^ דו"ח חדש חושף: הרשות הפלסטינית בנתה עשרות בתי ספר בלתי חוקיים בשטחי C, ט' באלול תשפ"א, 17 באוגוסט 2021
34589024תוכנית פיאד