שמואל פלאטו-שרון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שמואל פלאטו-שרון
חבר הכנסת
13 ביוני 1977 – 20 ביולי 1981
(4 שנים ו־5 שבועות)
כנסות ה־9

שמואל (סמי) פלאטו שרון (18 בינואר 1930, י"ח בטבת ה'תר"ץ7 בדצמבר 2018, כ"ט בכסלו ה'תשע"ט) היה איש עסקים ישראלי וחבר הכנסת מטעם מפלגתו, פיתוח ושלום, בכנסת התשיעית.

תחילת דרכו

פלאטו שרון נולד בשם שמואל שייביץ בעיר לודז' שבפולין. שייביץ היה שם המשפחה של אמו. הוריו נשאו בחתונה יהודית אך לא נרשמו ולכן קיבל את שם משפחת אמו. הוא שינה זאת לפלאטו רק אחרי המלחמה[1]. בהיותו כבן שלוש עברה אמו לצרפת והוא גדל עם סבו וסבתו בלודז'. בהיותו בן שבע[2], ערב כיבוש פולין בידי גרמניה הנאצית, עבר לצרפת. הם התיישבו בפריז. הוא למד בבית ספר יסודי, ולאחר מכן בבית-הספר המרכזי של ט.ס.פ. ליד שטרסבורג, והיה פעיל ב"ליגת הקומוניסטים הצעירים" בפריז. בספרו האוטוביוגרפי "המעלית" הוא מספר כי בהיותו נער בתיכון כבר עשה עסקים זעירים ממכירת סיגריות, לאחר מכן עבר לעסקי מיחזור, וכונה בעיתונות הצרפתית "מלך תעשיית המיחזור של פריז". בגיל 25 חלש על צי של עשרות משאיות המובילות סחורה ברחבי צרפת, וכעבור שנים אחדות רכש מפעלי תעשייה, הקים רשת מסעדות ובתי קפה, והשתלב בחיי הלילה של החברה הגבוהה בפריז. לאחר מכן עשה עסקים באפריקה, ועד סוף שנות ה-60 כבר היה בעליהן של עשרות חברות בתחומים שונים, בתי מלון, קרקעות ובניינים ברחבי אירופה, ארצות הברית ודרום אמריקה. בתחילת שנות ה-70, החלה חקירה נגדו על ידי שלטונות המס בצרפת.

העלייה לישראל

בשנת 1975 עלה פלאטו לישראל, רכש וילה גדולה בסביון[3], ומיד החל בפעילות עסקית כאשר רכש את חברת לוינסקי, במטרה להקים את התחנה המרכזית החדשה בתל אביב, ונכנס כשותף עם הקבלן אברהם פילץ בהקמת דיזנגוף סנטר, הקניון הראשון בישראל. עם הגיעו לישראל הוצא נגדו על ידי צרפת צו מעצר בינלאומי, במקביל נשלחה לישראל בקשת הסגרה, ובה צוין כי פלאטו הואשם בעבירות מרמה ומס.

הבחירות לכנסת התשיעית

לקראת הבחירות לכנסת התשיעית בשנת 1977 שינה את שמו לשמואל שרון והקים מפלגה בשם "פיתוח ושלום", בעזרתה קיווה למנוע את הסגרתו, מאחר שלא ניתן להסגיר אדם שהוא חבר הכנסת. המפלגה הייתה מפלגת יחיד, שססמת הבחירות שלה הייתה: "שמואל שרון - האיש הבודד לכנסת".

במסע הבחירות העלה פלאטו-שרון שני נושאים עיקריים:

  • יש להציל את פלאטו שרון מהתנכלותה של מערכת המשפט הצרפתית, על רקע היותו יהודי.
  • פלאטו שרון יגבש תוכנית לפתרונות דיור מהפכניים, שבמסגרתה ישכיר דירות זולות לאלפי מעוטי יכולת.

עוד במהלך הקמת המפלגה, וביתר שאת תוך כדי הבחירות, פעל פלאטו שרון כדי להוכיח את רצינות כוונותיו ביכולתו לתרום לחברה מכספו הפרטי, יזם פעולות שונות לנזקקים, ותרם למוסדות ולמפעלים ציבוריים. בבחירות עצמן זכה במספר קולות המספיק לשני חברי כנסת, אך בשל היותו רשימת יחיד נבחר לבדו כחבר כנסת יחיד, וכיהן עד לתום מושב הכנסת התשיעית ב-1981. עוזרו ויד ימינו היה שבתאי קלמנוביץ', שנכלא מאוחר יותר באשמת ריגול.

בעת כהונתו נחקר פלאטו שרון על פעולותיו לפני היבחרו, הוגש נגדו כתב אישום, וב-1979 הורשע בעבירות של הבטחות שווא של פתרונות דיור לקבוצות בוחרים. כתב אישום זה נדון בשלוש ערכאות עקב ערעורים שהוגשו על ידי פלאטו-שרון ועל ידי המדינה, ובסופו של דבר, בפסק דין של בית המשפט העליון[4] הורשע פלאטו שרון בשלושה סעיפי אישום, ונידון לשלושה חודשי עבודות שירות ול-15 חודשי מאסר על-תנאי.

שנות ה-80

לאחר תקופת עבודת שירות שב לעסקים פרטיים, וביחד עם אשתו, אנט, התפרסמו כידוענים המארחים למסיבות יוקרתיות בביתם שבסביון אנשי עסקים וידוענים אחרים. בכל אותו זמן לא בוטל צו המעצר הבינלאומי של ממשלת צרפת, והוא נחשב לעבריין נמלט, ומיעט לצאת מגבולות מדינת ישראל מחשש שייעצר. בהיותו חבר הכנסת, הצליח לגרום בעזרת הליכוד להעברת חוק למניעת הסגרה של אזרחים ישראלים למדינות זרות, גם כאשר קיימים הסכמי הסגרה תקפים בין המדינות.

הבחירות לכנסת העשירית ולכנסת האחת עשרה

פלאטו שרון התמודד גם בבחירות לכנסת העשירית. גם הפעם עסקה תעמולת המפלגה באישיותו של פלאטו שרון, והציגו אותו כאיש עסקים פעיל ויזם, העושה למען הזוגות הצעירים וחסרי הדיור, מקום בו הממסד מגלה חוסר אכפתיות ואדישות. בתשדירים נטען כי הוקם "צוות מומחים" לפתרון הבעיות. עוד במהלך הכנסת התשיעית, הוסב שמה של הסיעה ל"פיתוח ושלום". הסיסמה, עליה חזר פלאטו שרון בתשדירי הבחירות, הייתה "ומה הם עשו בשביל מדינה?". בסופו של דבר כשלה סיעתו, ולא הצליחה לעבור את אחוז החסימה. גם בבחירות לכנסת האחת עשרה נכשלה הסיעה ולא עברה את אחוז החסימה.

שנות ה-90 ואילך

בשנת 1995, לאחר שהבין כי שמו הוסר מרשימת המבוקשים של האינטרפול, נסע לביקור עסקים באיטליה, ובעת נחיתתו ברומא נעצר על ידי השלטונות המקומיים, והצרפתים ביקשו את הסגרתו. הוא שוחרר בערבות עד למתן החלטה על ההסגרה, ובהיותו משוחרר הצליח לחמוק מאיטליה לישראל, כשהוא מחופש ושערו צבוע בצבע בלונד. לאחר שובו לישראל התמודד בשנת 1996 על מקום ברשימה הארצית בבחירות המקדימות לקביעת רשימת הליכוד לקראת הבחירות לכנסת הארבע עשרה ולראשות הממשלה, והגיע למקום ה-53 הלא ריאלי עם כ-5,070 קולות בלבד.

בינואר 1991, לאחר משפט שנמשך עשר שנים, קבעה השופטת הדסה בן עתו שפלאטו שרון ישלם 41 מיליון דולר לחברה הצרפתית "קומפני פריזיין דה פרטיסיפסיון"[5].

בשנת 2000 הורשע בבית המשפט המחוזי בתל אביב[6], בכך שיחד עם אחרים קיבל במרמה מחברה צרפתית סכום של עשרה מיליון פרנקים צרפתיים. בהתאם לעסקת טיעון נגזרו עליו 11 חודשי מאסר בפועל (אותם ריצה בבית סוהר חרמון), תשלום 1,200,000 דולר פיצויים לחברה הצרפתית, ובנוסף לכך שלוש שנים מאסר על תנאי מעבר למה שהוסכם בהסדר הטיעון. ערעורו של פלאטו שרון על תוספת המאסר על תנאי נדחה[7].

לקראת הבחירות לכנסת השש עשרה קבע יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית, השופט מישאל חשין, כי הרשעתו זו של פלאטו שרון בעבירה שיש עמה קלון שוללת ממנו את הזכות להיבחר לכנסת[8].

בדצמבר 2014, לקראת הבחירות לכנסת העשרים, הודיע פלאטו-שרון שיתמודד בפריימריז על מקום ברשימת הליכוד[9]. אך לבסוף הסיר את מועמדותו יומיים לפני מועד הפריימריז.

הפסל "כוח V" מאת יעקב אגם, שנתרם על ידי פלאטו-שרון לבית החולים בילינסון

במבואה של מגדל האשפוז על שם גור שאשא בבית החולים בילינסון שוכן "מוזיאון תולדות האמנות על שם שמואל פלאטו-שרון" - תערוכה קבועה של עשרות העתקי ציורים מפורסמים שנתרמה על ידי פלאטו-שרון[10]. הוא גם תרם פסלים רבים לגן הפסלים במקום.

פלאטו שרון פרסם כמה ספרים. עד 2017 הגיש בימי שישי את תוכנית הרדיו "פלאטו בלי חשבון" בתחנת הרדיו המקומי "רדיוס".

היה נשוי בשלישית לקלרה. היו לו בת מנישואיו הראשונים ובן מנישואיו השניים לאנט, ממנה התגרש.

בספטמבר 2018 אושפז עקב אירוע לבבי כשהוא מורדם ומונשם[11]. נפטר ב-7 בדצמבר 2018[12].

"מה אתה עשית בשביל מדינה?"

פלאטו שרון נחשב לדמות צבעונית ומעוררת עניין ציבורי בישראל מאז עלייתו לישראל. באמצעי התקשורת סוקרו בהרחבה עניינים הקשורים בו ובחייו במשך שלושה עשורים ויותר, ובהם בחירתו לכנסת, מעצריו ומאסריו, בריחתו מאיטליה, יוזמות עסקיות שלו בישראל ובעולם, פרשיות מעברו וענייני רכילות.

בעת ויכוחים במליאת הכנסת, קרא פלאטו שרון לעבר מבקריו: "מה אתה עשית בשביל מדינה?"[13] משפט זה, על שיבושו הלשוני, נחרת בתודעה הציבורית, ומהווה ביטוי שנעשה בו שימוש בהקשרים שונים. פלאטו שרון בעצמו השתמש במשפט זה כמעין מוטיב המלווה את דמותו.

בשנת 2007 כיכב בקמפיין פרסומי של חברת נקניקים, ואת שכרו תרם לצדקה.

ספרים שכתב

  • יש עתיד! – כלכלת ישראל מבוססת ועצמאית – משימה אפשרית, הוצאת המחבר, 1980
  • חוצה גם באדום, הוצאת סימיבול בע"מ, 1980
  • l'international des citoyens d'Israel'
  • שמואל פלאטו שרון; המעלית נכתב במשותף עם סטיוארט בל, הוצאת אורן, 1972
  • ....יומיים...30 שנה[דרוש מקור]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ המעלית שמואל פלאטו-שרון
  2. ^ "למדתי מאמא לתת כמה גרושים ביד של מישהו שיש לו תפקיד, שיהיה גם לו אוכל על השולחן"
  3. ^ מיכאל יעקובסון, מי רוצה להיות מיליונר: הווילה של פלאטו-שרון למכירה, באתר Xnet‏, 4 בנובמבר 2011
  4. ^ ע"פ 71/83 שמואל פלאטו שרון נגד מדינת ישראל, ניתן ב-27 ביוני 1984
  5. ^ אלי קמיר, משלם את המחיר, מעריב, 14 בינואר 1991
  6. ^ ת"פ (ת"א) 305/94 מדינת ישראל נגד שמואל פלאטו שרון, ניתן ב-17 בפברואר 2000
  7. ^ ע"פ 2434/00 שמואל פלאטו שרון נ' מדינת ישראל, ניתן ב־30 במאי 2000
  8. ^ תב"כ 3/01 בעניין חבר-הכנסת לשעבר שמואל פלאטו שרון, ניתן ב-17 ביוני 2002
  9. ^ זאב קם, פלאטו שרון חוזר לפוליטיקה: יתמודד בליכוד, באתר nrg‏, 17 בדצמבר 2014
  10. ^ מוזיאון תולדות האמנות על שם שמואל פלאטו-שרון
    אתר למנויים בלבד אורי הולנדר, צקצקני עולם האמנות מתבקשים להירגע, באתר הארץ, 27 באוגוסט 2018
  11. ^ איש העסקים פלאטו שרון אושפז במצב קשה אתר כיכר השבת
  12. ^ אדוה מלמד לוי ורותם אליזרע, איש העסקים שמואל פלאטו שרון הלך לעולמו בגיל 88, באתר ynet, 7 בדצמבר 2018
  13. ^ רפי מן, לא יעלה על הדעת – ציטוטים, ביטויים, כינויים ומטבעות לשון, הד ארצי הוצאה לאור, 1998, הערך "מה אתה עשית בשביל מדינה?", עמ' 162
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24444334שמואל פלאטו-שרון