שלמה יהודה רכניץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה .

מבנה בשכונת הבוכרים בירושלים, שתרם רכניץ לישיבת קמניץ.

שלמה יהודה רכניץאנגלית: Shlomo Yehuda Rechnitz; נולד ב-1971) הוא איש עסקים, פילנתרופ ומלחין חרדי אמריקאי. הונו נאמד בכמיליארד ו-300 מיליון דולר.

ביוגרפיה

נולד בלוס אנג'לס, קליפורניה. למד במתיבתא לונג ביץ', ולדבריו: "המקום היחיד שהייתי טוב בו הוא מגרש הכדורסל"[1]. בדצמבר 1987 החל ללמוד בישיבת מיר בירושלים, שם היה מקורב למשגיח הישיבה הרב אהרן חדש.

הוא נישא לתמר, בת הרב ישראל בלסקי, והמשיך ללמוד בכולל של ישיבת מיר בירושלים. כשעסקיו גדלו, שב לארצות הברית. בני הזוג מתגוררים בלוס אנג'לס עם ששת ילדיהם.

את הונו עשה רכניץ עם אחיו התאום סטיב (ישראל זאב)[2]. השניים הקימו חברה המספקת ציוד לבתי אבות ולבתי חולים, ובהמשך ייסדו את רשת בתי אבות הגדולה ביותר בקליפורניה, בשם "Brius Healthcare Services". הם עוסקים גם בנדל"ן.

את תקופת חגי תשרי עושה רכניץ בירושלים. הוא משתתף אז בשמחת בית השואבה של ישיבת מיר בירושלים, לצד רבני הישיבה, ובה הוא מפרסם בציבור לחן חדש שלו[3], ונושא נאום מרכזי, שבו הוא מדבר בפתיחות על ענייני המגזר החרדי. בעבר הרבה לפקוד את בית הרב אהרן יהודה לייב שטינמן והרב חיים קניבסקי.

פילנתרופיה ופעילות ציבורית

בני הזוג רכניץ ייסדו את "קרן הצדקה שלמה ותמר רכניץ". מדי יום שישי צובאים על ביתם נזקקים המקבלים כסף. ב-2013 פרסם רכניץ כי יתמוך בסך של עשרת אלפים דולר בכל משפחה של שוטר ממשטרת קליפורניה שנפל בעת מילוי תפקידו.

רכניץ מרבה לתרום לישיבות ולכוללים, וכן לחיילי צה"ל. בפרט הוא מסייע לרשת הכוללים בראשות הרב שלום בער סורוצקין. בניין עטרת שלמה במודיעין עילית קרוי על שמו, והוא נושא בהחזקת מאות האברכים הלומדים במתחם. הוא מסייע לישיבת מיר שבה למד בצעירותו ולאחר פטירת ראש הישיבה, הרב נתן צבי פינקל, תרם לה 5 מיליון דולר.

רכניץ מימן את עצרת הענק בכיכר רבין למען שלושת הנערים החטופים בקיץ 2014[4].

בתקופת ההבחירות לכנסת העשרים בשנת 2015 ניסה להשכין שלום בין אלי ישי לאריה דרעי שנאבקו על ראשות ש"ס, וכן תרם לקמפיין הבחירות של בנימין נתניהו, כשמטרתו היא לסייע בכך לציבור החרדי[5].

בדרכו לישראל לחגי תשרי ה'תשע"ו (2015) עבר דרך אירלנד, וכשראה שם מאות חיילי מארינס המסתפקים במנות קרב, נתן לכל חייל סכום כסף כדי שיסעד בכל מסעדה שיבחר[6]. מעט לאחר מכן, בנובמבר 2015, תרם כחצי מיליון שקל עבור ציוד חורפי לחיילי גדוד תותחנים "MLRS" (רעם) של צה"ל, וגם מימן את מכונות המשקאות בבסיס למשך שנה[7].

באוגוסט 2016, רכש בכ-52 אלף דולר את תגית השם מחליפת הג'ודו של זוכת מדליית הארד האולימפית ירדן ג'רבי, כשבכוונתו למוכרה שוב ולתרום את הכסף לילדים חולים. ג'רבי תרמה את הכסף למחלקה לילדים חולי סרטן באיכילוב[8].

באלול תשפ"א פתח רשת כוללים בנשיאות הרב אשר אריאלי בירושלים, מודעין עילית ובית שמש.

בתשרי תשפ"ב בחג 'שמחת תורה' רכש עליות בחסידיות גור ובעלזא בשווי 250 אלף דולר כל אחת, כאשר התרומות יועדו להחזקת הכוללים בחסידוית[9].   בניסן תשפ"ב הודיע במהלך דינר של ישיבת מיר על כוונתו לתרום לישיבה 10 מיליון דולר.

מוזיקה

רכניץ מנגן על תופים ופסנתר, ומלחין שירים. כמה מלחניו זכו להצלחה. חלק מלחניו בוצעו בידי מרדכי בן דוד, וזמרים כמוטי שטיינמץ, עוזיה צדוק, ואחרים, שרים מלחניו ומופיעים עמו.

בעת שהותו בישראל בסוכות, עורך רכניץ בסוכתו המשקיפה לכותל שמחת בית השואבה שבה מופיעים זמרים. בפורים הוא היה נוהג לערוך קונצרט גדול בשכונתו בלוס אנג'לס בשם "פורים חגיגה", ובו משתתפים זמרים חסידיים[10].

שלושה אלבומים מלחניו יצאו בביצועם של זמרים חרדים. ב-2014 יצא האלבום "שיר" (ראשי התיבות של שמו), ובו 18 מלחניו מבוצעים על ידי זמרים חסידיים[11]. בין היתר מרדכי בן דוד, אברהם פריד, מוטי שטיינמץ, ברוך לוין ואחרים. ב-2016 יצא "שיר 2" באותה מתכונת. ב-2018 הוציא רכניץ את האלבום "מתנה טובה" לרגל חתונת בתו[12].

רוב שיריו הם לחנים לטקסטים מן המקורות. בולטים בהם: "אנא מלך-כי הדלקתי" "רחמנא", "והיה כנגן המנגן", "ותערב", "מדוע", "אנא מלך", "עץ חיים היא למחזיקים בה", "אל הנער הזה התפללתי", "והראנו". הוא הוציא גרסת כיסוי לשיר "שקעה חמה" של הרב אברהם אליהו קפלן, שבגרסתו של רכניץ הפך ל"זרחה חמה"[13].

מדי שנה בשנה, נוהג יהודה רכניץ להשתתף בשמחת בית השואבה בישיבת מיר ואף לשאת בה נאום מרכזי. באירוע, הוא שר שיר חדש שמלחין במיוחד לכבוד השמחה. בשנת תשע"ח, במהלך האירוע, סיפר על שיחה שהיתה לו עם הרב אשר אריאלי, מרבני ישיבת מיר, על הלכה בשלחן ערוך שבה מפורש שכל השירים עתידים להתבטל לימות המשיח, חוץ מ'מזמור לתודה'. רבי אשר ביקש ממנו, מכיון שהוא ידוע כמלחין בעל שם, שילחין שיר על המילים של 'מזמור לתודה', ושיר זה לא יבטל גם לעתיד לבוא. על הביצוע המיוחד בסוכת הישיבה היו אחראים המעבד אלי קליין שליווה מוזיקלית את האירוע, בליווי מקהלת 'מלכות' בניצוחו של פנחס ביכלר. את השיר הוא הכניס אחר כך לאלבום שיצא לרגל שמחת הנישואין. רכניץ נתן רשות להכניס את השיר לקו 'קול תודה', שם ניתן לשמוע ששה מנגינות נוספות למזמור לתודה[14].

בתחילת 2021 הוציא רכניץ את פרויקט שי"ר חלק 3 בו השתתפו בין היתר יעקב שוואקי, אברהם פריד, מוטי שטיינמץ, שמילי אונגר, ברי וועבער ואחרים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ציטוט מתוך ראיון שלו למשפחה
  2. ^ משה ויסברג ויענקי פרבר, "אני לא אוהב פרסום": אחיו התאום של רכניץ מדבר לראשונה, באתר בחדרי חרדים, 21 בינואר 2018
  3. ^ יאיר טוקר, ‏הנגיד הלחין איצי ברי ו'מלכות' ביצעו • צפו, באתר כיכר השבת, 28 בספטמבר 2018
    רכניץ גם הלחין שיר מיוחד במלאת 200 שנה לישיבה - קובי הר צבי, הנגיד רכניץ בלחן מיוחד לחגיגות ה-200 של מיר: 'והראינו' - הקליפ • צפו, באתר בחדרי חרדים, 26 במאי 2017
  4. ^ יהודה שלזינגר, ‏חדש: ספר הלכות לחילונים בלבד, באתר ישראל היום, 2 בספטמבר 2016
  5. ^ אלי יעקובי ואלי כהן, רכניץ בא להשכין שלום; נפגש עם אריה דרעי, באתר בחדרי חרדים, 6 בינואר 2015
    יואל ביטלמן, תמיכה חרדית: הנגיד רכניץ תרם לביבי 44,517 שקל, באתר בחדרי חרדים, 22 בדצמבר 2014
  6. ^ Philanthropist Sees 400 US Troops Eating Bagged Lunches, Pays For Them To Eat Wherever They Want. אתר dailycaller
  7. ^ שמעון איפרגן, ‏מיליארדר קפץ לביקור בגדוד תותחנים - ותרם למעלה מחצי מיליון שקלים, באתר ‏מאקו‏‏, ‏23 בנובמבר 2015‏
  8. ^ ישראל כהן, ‏מה יעשה רכניץ עם תג השם של ירדן ג'רבי?, באתר כיכר השבת, 3 בספטמבר 2016
  9. ^ בעלזא שברה שיא: הנגיד רכש לאדמו"ר עליה ברבע מיליון דולר - בחזית, באתר בחזית, ‏2 באוגוסט 2021.
  10. ^ שלמה יהודה רכניץ מציג: 'פורים חגיגה' • וידאו ותמונות
  11. ^ שלמה זינגר, 'שיר' – הפקת ענק מלחני ר' שלמה רכניץ, JDN, אוגוסט 2014
  12. ^ קובי הר צבי, הנגיד חיתן את בתו בלוס אנג'לס, וכולם הגיעו • תיעוד, באתר בחדרי חרדים, 18 בינואר 2018
    ישראל כהן, ‏רבנים וזמרים בחתונת בתו של שלמה יהודה רכניץ • צפו, באתר כיכר השבת, 18 בינואר 2018
  13. ^ השיר בגרסתו של רכניץ באתר יוטיוב
  14. ^ יוטיוב וJDN - חדשות
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

שלמה יהודה רכניץ25974629