רזון בן אלידע
רְזוֹן בֶּן אֶלְיָדָע היה שר גדוד בצבא הדדעזר מלך ארם צובה שמרד בעת המלחמה בדוד והשתלט על דמשק. רזון היה "שטן"[1] לישראל בתקופת שלמה עד שמלך על כל ארם. בספר מלכים מסופר שהוא אחד משלושת ה"שטנים" שקמו לשלמה כעונש על חטאיו שכללו נשיאת נשים נכריות ואולי גם עבודה זרה.[2] לדעת חז"ל שטנים אלו נרמזו כבר בנבואת נתן הנביא לדוד לאחר העלאת הארון לירושלים:
"אשר בהעותו והכחתיו בשבט אנשים" (ספר שמואל ב', פרק ז', פסוק י"ד) זה הדד ורזון בן אלידע שנאמר "ויקם ה' לו שטן..." (ספר מלכים א', פרק י"א, פסוק כ"ג)
— ילקוט שמעוני על שמואל ב' ז'
שמו ומוצאו
בספר מלכים א', פרק ט"ו, פסוק י"ח נכתב: ”יח וַיִּקַּח אָסָא אֶת-כָּל-הַכֶּסֶף וְהַזָּהָב הַנּוֹתָרִים בְּאוֹצְרוֹת בֵּית-ה', וְאֶת-אוֹצְרוֹת בֵּית מלך (הַמֶּלֶךְ), וַיִּתְּנֵם, בְּיַד-עֲבָדָיו; וַיִּשְׁלָחֵם הַמֶּלֶךְ אָסָא, אֶל-בֶּן-הֲדַד בֶּן-טַבְרִמֹּן בֶּן-חֶזְיוֹן מֶלֶךְ אֲרָם, הַיֹּשֵׁב בְּדַמֶּשֶׂק, לֵאמֹר.” יש הסוברים כי ”חֶזְיוֹן” הוא רזון בן אלידע. אחרים טוענים כי חזיון זה הוא מלך משושלת אחרת ששלטה בדמשק לאחר שלטון רזון בן אלידע.[3]
יש הסוברים כי רזון הוא שם תואר שאימץ לעצמו בעת ששלט. שם תואר מקביל קיים בספר משלי, פרק י"ד, פסוק כ"ח. שם התואר רזון דומה לתואר רוזן, המופיע גם בשירת דבורה.[4] השם רזון גם מופיע בכתובות פיניקיות.[5]
הערות שוליים
- ^ המושג שטן במקרא מורה במקרים אלו על פעולות מרד, איבה והתנגדות.
- ^ עונשים אלו בדמות ”שטנים” היו קיימים עוד לפני זקנת שלמה. ראו גם אצל יאירה אמית, לקרוא סיפור מקראי, תל אביב, הוצאת משרד הביטחון: האוניברסיטה המשודרת, 2000, ע"מ 114.
- ^ שרה שריג, עולם התנ"ך: מלכים א', תל אביב, דוידזון עתי, 1994, ע"מ 158.
- ^ ספר שופטים, פרק ה', פסוק ג'.
- ^ מיכאל קוכמן, עולם התנ"ך: דברי הימים ב', תל אביב, דוידזון עתי, 1995, ע"מ 124.
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] רזון בן אלידע20888245