רוח הטרור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רוח הטרור
L'esprit du terrorisme
מידע כללי
מאת ז'אן בודריאר
שפת המקור צרפתית
סוגה ספר עיון
הוצאה
תאריך הוצאה 2002
מספר עמודים 103
הוצאה בעברית
הוצאה הוצאת רסלינג
תאריך 2004
תרגום אמוץ גלעדי

רוח הטרורצרפתית: L'esprit du terrorisme) הוא ספר שנכתב על ידי ז'אן בודריאר (Jean Baudrillard), אשר מנסה לתאר את הרקע לפיגועי 11 בספטמבר.

בספר מציג בודריאר ניתוח שונה מזה של סמואל הנטינגטון, שהובא בספרו "התנגשות הציביליזציות". בודריאר טוען בספר כי הגורם לפיגועי 11 בספטמבר איננו התנגשות בין ציוויליזציות, אלא קריסה של הציוויליזציה המערבית.

הספר מכיל את תרגום מסתו של בודריאר, "רוח הטרור", שפורסמה בלה מונד ב-3 בנובמבר 2001, פחות מחודשיים לאחר הפגיעה במגדלי התאומים. הספר כולל גם את ספרו Power Inferno משנת 2002 שהכיל שלושה מאמרים על הטרור, הגלובליזציה והקפיטליזם, שלטון המדיה והסימולציה והם רקוויאם למגדלי התאומים, היפותזות על הטרור ואלימות הגלובלי. לגרסתו העברית של הספר מצורפת אחרית דבר אודות מחשבתו של בודריאר מאת ד"ר אייל דותן מאוניברסיטת תל אביב.

בודריאר סופר ארבע מלחמות עולם:

בודריאר כותב על טרור חדש עם נשק חדש בו הטרוריסטים מסווים עצמם בחיי היום יום האמריקניים ומשתפים בטרור את מותם. בנוסף לכלי הנשק של המערכת עומד לרשותם הנשק הפטאלי, כך כותב בודריאר, של מותם המכפיל לאין סוף את פוטנציאל ההרס. אמצעי התקשורת המציגים את תוצאות הטרור בפני הצופים הרבים מגבירים מאד את עוצמתם.

לדעת בודריאר הטרור הוא בן זמנה של הגלובליזציה והוא אמצעי נגד היאוש והבושה של מוטבי הגלובליזציה והכניעה של התרבות לטכנולוגיה הדורסנית. היאוש נובע, כך הוא חושב, מן המימוש של כל התשוקות ומן השפע שאין לו משהו שישמש משקל נגד ומן הפתרון האלים לסכסוכים. הפגיעה במגדלי התאומים לדעת בודריאר הייתה בעיקר פגיעה סימבולית. זאת למרות הפגיעה הפיזית הממשית בבניינים ומותם של אלפי אנשים. הבניינים סימלו את המערב של הקפיטליזם, של הדיגיטציה והבינאריות, של מערכת סגורה המתענינת רק בעצמה, כדברי בודריאר. מסמל העוצמה הכלכלית של המערב הפכו מגדלי התאומים לסמל הפגיעות של המערב. הנורא מכל לדעת בודריאר הוא ההשפלה וחוסר היכולת להחזיר.

בודריאר פיתח תאוריית פיתוי בה השפעת הצדדים מובילה לקיצוניות או לאיפוס. הפיתוי הוא משחק היכול להיות בדמות דו-קרב, חיזור גורלי, משחק פוקר בסכומי עתק, נקמת דם ועוד. כל צד מנסה להביא את הצד השני לכדי סכנת חיים. המרחבים המוגנים והמסכות לחומרים מסוכנים שישראל הפעילה למשל במלחמת המפרץ היה בהם כדי לפתות את סדאם חוסיין לירות טילי סקאד עם ראשי נפץ כימיים ולמזלה של ישראל הוא לא נענה לאתגר ולא ירה לעבר ישראל נשק כימי. בודריאר מבדיל בין פיתוי חם, פטאלי שהמוות קשור בו לבין פיתוי קריר, בידורי כמו דו-קרב שהמשתתפים בו לבושים בגדי מגן, כמו הימורים בסכומים גבוהים אך מוגבלים, וכמו תוכניות מציאות בטלוויזיה שלא ניתן להגיע בהן לכדי מוות. באג 2000 איים לשתק את העולם ופיתה אותנו להשקיע כחמש מאות מיליארד דולר במה שהתברר כאיום לא כל כך מסוכן ולא מאד משמעותי.

אירועי ה-11 בספטמבר היו פיתוי חם ופטאלי למלחמת העולם הרביעית, היא המלחמה בטרור. הטרור מפתה את המערכת ואת החברה המערבית להתפרצות ולעודף פעילות הרסני שסופו קריסה. התגובה של ארצות הברית לפיתוי הזה היה הפעלת כח רב בלי להצליח להשיג תוצאות ניכרות, תוך פגיעה בזכויות האזרח, וכן גרימת גל נגדי של טרור עולמי.

לקריאה נוספת

  • ז`אן בודריאר, רוח הטרור בהוצאת רסלינג 2004. תרגום לעברית אמוץ גלעדי, עריכה מדעית: דרור משעני, 103 עמודים.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24716041רוח הטרור