פוקר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Incomplete-document-purple.svg
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
משחק הפוקר טקסס הולדם

פוקר הוא משפחה של משחקי קלפים פופולריים אשר מקורותיהם אינם ידועים. הסברה המקובלת כיום היא כי המשחק התפתח במזרח ארצות הברית בשלהי המאה ה-19 או בתחילת המאה ה-20. בעשורים האחרונים המשחק תפס תאוצה[דרוש מקור] ומשוחק כיום בבתי קזינו רבים מסביב לעולם[דרושה הבהרה]. עם התפתחות רשת האינטרנט בשנים האחרונות נפוץ מאד משחק הפוקר המקוון.

על מנת לנצח במשחק בעקביות, השחקנים המקצועיים (שחלקם מתפרנסים מהמשחק) לומדים סטטיסטיקה, ותורת המשחקים, ורוכשים ניסיון בפסיכולוגיה בסיסית כדי להבין את צורת החשיבה של השחקנים האחרים. חלקם גם מתאמנים בזיהוי ושפת גוף, על מנת "לקרוא" את השחקנים האחרים היושבים בשולחן.

החל משנת 1971 נערכות בלאס וגאס תחרויות במסגרת אליפות העולם בפוקר (WSOP). בכמה מהן ניצחו שחקנים ישראלים, בהם אלי אלעזרא.

סוגי פוקר

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – טקסס הולדם
  • Draw poker - משחקים בהם השחקנים מקבלים יד שלמה מוסתרת, ואז משפרים אותה על ידי החלפת קלפים. הנפוץ ביותר מאלה הוא ה-five card draw.
  • Stud poker - משחקים בהם השחקנים מקבלים צירוף של קלפים מוסתרים וגלויים במספר סיבובי הימורים. הנפוצים ביותר הם ה-seven card stud וה-five card stud.
  • Community card poker - משחקים בהם הקלפים המוסתרים של השחקן מושלמים בעזרת קלפים משותפים וגלויים לכולם. הנפוצים הם טקסס הולדם ו-אומהה הולדם.
  • Brag poker - משחקים בהם השחקנים מקבלים יד שלמה מוסתרת, ללא יכולת להחליף קלפים או לשפרם, על פי רוב עם חוקים שונים מעט מפוקר רגיל. הנפוץ ביותר מאלה הוא ה-three card brag.

דירוג הידיים

צורה מלכותית

חוזקן של ידיים בפוקר מוערך בהתאם להסתברות הרכבתן. ככל שההסתברות ליצירת היד נמוכה יותר כך היד מוערכת כחזקה יותר. סדר החוזק של קלפים בודדים הוא (משמאל לימין): A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2
סוגי הידיים ודירוגם (מהיד החזקה לחלשה):

  • צורה מלכותית (ידוע גם בכינוי "רצף מלכותי") ("Royal flush"): הקלפים A, K, Q, J, 10 מאותה צורה. דוגמה:A♠ ‏K♠ ‏Q♠‏ J♠ ‏10♠ ‏ (רויאל פלאש אינו מהווה סוג יד בפני עצמו, אלא הצורה החזקה ביותר של רצף-צורה).
  • רצף-צורה (straight flush): חמישה קלפים עוקבים מאותה צורה. דוגמה: ‏Q ‏J ‏10‏ 9 8
אם שני שחקנים או יותר מחזיקים ברצף-צורה, ינצח השחקן בעל הקלף הגבוה ביותר ברצף.
  • רביעייה (Four of a kind - ידועה בכינויה- 'קארה'): ארבעה קלפים בעלי ערך זהה. דוגמה: 4♣‏ 4‏ 4‏ 4♠ ‏9
אם שני שחקנים או יותר מחזיקים ברביעייה כל אחד, ינצח המתמודד המחזיק ברביעייה הגבוהה ביותר.
  • בית מלא ("full house"): שלישייה וזוג. דוגמה: 8♣ ‏8 ‏8♠ ‏K‏ K♠
אם שני שחקנים או יותר מחזיקים ב-full house, ינצח השחקן המחזיק בשלישייה הגבוהה ביותר, ואם השלישיות הן בעלות אותו ערך במשחקים בהם הקלפים המוסתרים של השחקן מושלמים בעזרת קלפים משותפים וגלויים לכולם, ינצח השחקן המחזיק בזוג הגבוה יותר.
  • צורה (ידוע גם בכינוי "צבע") ("flush"): חמישה קלפים בעלי אותה צורה. דוגמה: K♠ ‏J♠ ‏8♠‏ 4♠‏ 3♠
אם שני שחקנים או יותר מחזיקים ב-flush ינצח השחקן עם הקלף הגבוה ביותר בצורה.
  • רצף ("קנטה") ("straight"): חמישה קלפים עוקבים בסדר עולה (לפי בחירת השחקנים, האס יכול להיות גבוה ממלך או נמוך מ-2, אך בכל מקרה לא ייתכן רצף המכיל מלך וגם 2). דוגמה: 5‏ 4‏ 3♠ ‏2 ‏A
אם שני שחקנים או יותר מחזיקים ברצף, ינצח השחקן עם הקלף הגבוה ביותר ברצף אותו הוא הרכיב. במקרה של שוויון תחולק הקופה בין כל השחקנים המקיימים אותו.
  • שלישייה (three of a kind): שלושה קלפים בעלי ערך זהה. דוגמה: 7♣ ‏7‏ 7♠‏ K‏ 2♠
אם שני שחקנים או יותר מחזיקים ביד המכילה שלישייה (מצב אפשרי בפוקר בו יש שימוש בקלפי קהילה), ינצח השחקן עם השלישייה בעלת הערך הגבוה ביותר. במקרה של שוויון בשלישיות, ינצח השחקן עם הקלף הגבוה ביותר (ה"קיקר") מבין 2 הקלפים ביד שאינם חלק מהשלישייה. אם גם כאן מתקיים שוויון, ינצח השחקן עם הקלף השני הגבוה ביותר מבין 2 הקלפים ביד שאינם חלק מהשלישייה. במקרה של שוויון נוסף תחולק הקופה בין כל השחקנים המקיימים את השוויון.
  • שני זוגות (בשפת העם - "זוגיים") (two pair): שני זוגות של קלפים, אשר כל אחד מהם בנוי משני קלפים בעלי אותו ערך, אך ערך הקלפים בזוג האחד שונה מערך הקלפים בזוג השני. דוגמה: A♣‏ A‏ 8‏ 8♠‏ Q♠
אם שני שחקנים או יותר מחזיקים בזוגיים, ינצח השחקן עם הזוג הגבוה ביותר. במקרה של שוויון בערך הזוג הגבוה, ינצח השחקן עם הזוג השני הגבוה ביותר. במקרה של שוויון נוסף ינצח השחקן המחזיק בקלף החמישי ("הקיקר") הגבוה ביותר (הקלף היחיד ביד שאינו חלק משני הזוגות). אם גם כאן מתקיים שוויון תחולק הקופה בין כל השחקנים המקיימים את השוויון.
  • זוג (pair): שני קלפים בעלי אותו ערך. דוגמה: 9 9‏♠ ‏A♣ ‏J♠ ‏4
אם שני שחקנים או יותר מחזיקים בזוג בעל ערך זהה ינצח השחקן בעל הקלף הגבוה ביותר מבין שלושת קלפי היד שאינם חלק מהזוג. במקרה של שוויון נוסף תתבצע השוואה בין הקלף הגבוה הבא של כל אחד מהשחקנים המקיימים את השוויון, וכך הלאה עד למציאת הבדל בין ערכם של הקלפים. אם לא נמצא הבדל תחולק הקופה בין השחקנים המקיימים את השוויון.
  • קלף גבוה (high card): קלף גבוה בלבד (יד המכילה 5 קלפים אשר לא מרכיבים אף לא אחת מהידיים המוזכרות למעלה). הדוגמה הבאה נחשבת כאס גבוה: A‏ 10‏ 9♠‏ 5♣‏ 4♣
אם מתקיים שוויון בערך הקלף הגבוה של שני מתמודדים או יותר, תתקיים השוואה של הקלף השני בערכו וכך הלאה, עד אשר לא יימצא שוויון בערך הקלפים. אם גם לאחר השוואת הקלף החמישי של היד מתקיים שוויון בערכי הקלפים תחולק הקופה בין כל המתמודדים המקיימים את השוויון.

ההיבט המשפטי

בית המשפט העליון קבע[1] כי, בתנאים מסוימים, פוקר אינו משחק מזל.
פסק הדין מבחין בין משחק בודד, לבין רצף משחקים וטורנירים בהם משתתפים שחקנים מקצוענים[2].

ביטויים

בעקבות משחק זה נוצרו לא מעט ביטויים בשפה, בהם:

  • פני פוקר (Poker Face) - פנים אשר אינן מסגירות את מחשבות בעליהן (פני ספינקס).
  • קיבל קלפים טובים - על אדם שיש לו מזל טוב או כישורים טובים.
  • הלך לו קלף משוגע - על אדם אשר שיחק לו מזלו.
  • להחזיק את הקלפים קרוב לחזה - על אדם שלא מסגיר את העמדות או היתרונות שלו.
  • יד מתה - יד שאינה משתתפת עוד במשחק.
  • ידו של איש מת - יד המכילה זוג אס וזוג נוסף של שמיניות (בדרך כלל עם סמלים שחורים בלבד), מסמנת מזל רע - זוהי הייתה ידו של אגדת המערב הפרוע ביל היקוק הפראי לפני שנורה בגבו במשחק פוקר ב-2 באוגוסט 1876. ביל נהג לשבת בפינת השולחן כדי לא לחשוף את גבו לאף שחקן, פן ירו בגבו. אך במשחק המדובר, לא עשה כן ונורה כשהחזיק בקלפים אלו.


המילונאי ראובן אלקלעי ציין במילונו כי השם רֶצֶף במובן "קלפים (קלפי משחק) הערוכים ברציפות" הוא חידושו שלו.[3]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0