רב אחא משבחא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ספר השאילתות, מהדורת דיהרנפורט, 1786

רב אחא (ידוע גם בשם אחאי) משַבָּחָא שבבבל (ד'ת"מ (680) לערך - סביבות ד'תקי"ב (752)) היה מחכמי פומבדיתא שבבבל. נודע בעקבות ספרו, השאילתות. השאילתות הוא הספר הראשון שנתחבר לאחר חתימת התלמוד, ונקרא ע"ש מחברו. בעקבות מינוי לגאון של רב נטרוני בר רב אמונה, שהיה כפוף לרב אחא על ידי שלמה בר חסדאי ראש הגולה, עלה רב אחא לארץ ישראל בסביבות שנת ד'תק"י.

זהותו

רב שרירא גאון באיגרת הקרויה על שמו, מספר (בתרגום לעברית):

ואחריו (אחרי מר רב שמואל בר מר, מָלַךְ (=כיהן כראש ישיבת פומבדיתא) מר רב נטרוני הכהן בן מר רב אמונה... ובימיו עלה מר רב אחא משבחא לארץ ישראל, משום שמר רב נטרוני משמשו היה (=כפוף לו), וכאשר מינה אותו לנשיא עליו עלה לשם.

איגרת רב שרירא גאון, מהד' ב"מ לוין, עמ' 103, נוסח ספרד

לוי גינצבורג טען שבעלותו לארץ ישראל, פעל רב אחא להפצת תורת ישיבות בבל (במסגרת המאבק בין המרכז הבבלי למרכז הארצישראלי), ולכן חיבר את ספר השאילתות, המורכב מהלכות שמקורן בתלמוד הבבלי, אך בארמית ארצישראלית[1].

אביגדור אפטוביצר טוען שחכמי בבל לא ראו בעין יפה את עלייתו של רב אחא לארץ ישראל, שהייתה בה מעין "עריקה" למרכז התורני המתחרה במרכז הבבלי.

יצירתו

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – שאילתות

ספרו, ה"שאילתות", הוא הספר הראשון הידוע לנו אחרי תקופת התלמוד. הוא מאגד דרשות מסוג שאילתא על סדר פרשות השבוע. לא ידוע מה היה חלקו של רב אחא בשאילתות עצמן - האם חיבר אותן, או שמא רק ליקט שאילתות ידועות בזמנו. אין גם ידיעה ברורה האם חיבר רב אחא את הספר עוד בהיותו בבבל, או לאחר שעלה לארץ ישראל.

על ספר השאילתות כתב הנצי"ב מוולוז'ין פירוש בשם העמק שאלה.

לקריאה נוספת

  • ירחמיאל ברודי, לתולדות נוסח השאילתות, ניו יורק תשנ"ב
  • ירחמיאל ברודי, צוהר לספרות הגאונים, תל אביב 1998
  • Robert Brody, The Geonim of Babylonia and the Shaping of Medieval Jewish Culture, New Haven & London, 1998

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ גאוניקה א' עמ' 86-89. יעקב נחום אפשטיין חלק על זיהוי הדיאלקט הארמי שבספר כדיאלקט ארצישראלי (מחקרים בספרות התלמוד א' עמ' 86-89).


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0