רבי יצחק צדיקא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יצחק צדיקא
לידה 1805
ה'תקס"ה
חארה כבירא, ג'רבא
פטירה 1880 (בגיל 75 בערך)
ג' באלול ה'תר"מ
חארה כבירא, ג'רבא
רבותיו רבי ישועה בסיס

רבי יצחק צדיקא (ה'תקס"ה - ג' באלול ה'תר"מ) היה מקובל ודיין ב"חארה כבירא" (הרובע הגדול) בג'רבא, תוניסיה. נודע כאחד משני המפיצים הראשונים של שיטת העיון התוניסאי בג'רבה.

ביוגרפיה

רבי יצחק צדיקא נולד בשנת ה'תקס"ה באי ג'רבה לרבי יהודה צדיקא, שכיהן כדיין וכראש ישיבה ב"חארה כבירא". בנעוריו למד אצל רבי שאול הכהן, ראב"ד "חארה צגירא" (הרובע הקטן) בג'רבה.

לאחר מכן נסע לתוניס יחד עם רבי מנחם מאזוז, שם למדו אצל רבי ישועה בסיס ורבי יוסף טייב, בנו של רבי יצחק טייב. בתקופה זו רכש את שיטת 'העיון התוניסאי', שיטת לימוד גמרא ייחודית שפותחה בתוניס[1].

נשא את בתו של רבי מעתוק חדאד ראב"ד ג'רבה. עסק בקבלה מעשית ונודע כבעל מופת.

פעילות ציבורית

לאחר פטירת אביו, התמנה לדיין ב"חארה כבירא" בבית דינו של הראב"ד רבי יוסף הכהן, יחד עם חמיו רבי מעתוק ורבי נסים ביתאן. במהלך כהונתו, נסע רבי יצחק לתוניס וקיבל הרשאה מבית הדין שם לערוך גיטין, אף שסמכות זו הייתה שמורה לראב"ד רבי יוסף הכהן. מחלוקת נמנעה הודות להבלגתו של רבי יוסף, שהתבטא על כך: "מי יתן כל עם ה' נביאים".

בשנת ה'תר"ב חלה רבי יצחק בהתקפים פסיכוטיים ונאלץ לפרוש מבית הדין[2]. מצבו הבריאותי הגביל את פעילותו הציבורית במשך 38 שנה עד פטירתו. בתקופה זו, דאגו לפרנסתו חמיו רבי מעתוק חדד וגיסו סעיד.

השפעתו בלימוד

רבי יצחק היה מראשוני מפיצי שיטת "העיון התוניסאי" בגמרא בג'רבה. הוא נודע בעיונו המעמיק בגמרא, ואף בתקופת מחלתו, בזמנים בהם היה מיושב בדעתו, היו מגיעים אליו תלמידי חכמים לשאול אותו בסוגיות מורכבות.

בין תלמידיו הבולטים היה רבי סאסי מעתוק הכהן יהונתן, שהיה לאחד מגדולי ראשי הישיבות בג'רבא והמשיך להפיץ את שיטת "העיון התוניסאי"[3]


רבי יצחק צדיקא נפטר בג' באלול ה'תר"מ ללא צאצאים. קברו הפך לאתר 'עלייה לרגל' עבור יהודי ג'רבה והסביבה.

בשנת ה'תרנ"ו יצא לאור ספרו "זרעו של יצחק", המכיל חידושים על הש"ס, השו"ע והרמב"ם. שהובא לדפוס על ידי קרוב משפחתו, רבי יעקב הכהן גדישא.

לקריאה נוספת

  • רבי שושן הכהן, ממלכת כהנים בערכו (מהדורה שניה, מכון "אורות הנאמ"ן" התשפ"ב).
  • רבי דוד חדאד חזקיה, קונטרס מעשה נסים עמודים 32 - 35 (ג'רבה התש"ח. יצא לאור במהדורות נוספות).
  • הרב בנימין רפאל הכהן, מלכי תרשיש חלק א' בערכו (ירושלים תשמ"ו).
  • הרב מאיר מאזוז, מגדולי ישראל חלק ד', עמ' תמ"ד - תמ"ו.

הערות שוליים

  1. ^ שיטת העיון התוניסאי כוללת העמקה בפשט הגמרא ובמפרשיה היסודיים: רש"י, תוספות, מהרש"א ומהר"ם שיף, תוך ביאור מדוקדק של כל מילה בדבריהם.
  2. ^ רבי רחמים חורי השני, כסא רחמים, עמ' כ"ח, פרשת תולדות.
  3. ^ הרב אדיר כהן יהונתן, תולדות רבי סאסי הכהן יהונתן, תחילת ספר "ברכת ה'", ובספר "זרע דוד" מהדורה חדשה עמוד רמ"ו. רבי בוגיד סעדון במכתב שנדפס בתחילת שו"ת "איש מצליח" חלק ב'.