קרן גלר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קרן גלר
לידה 1976 (גיל: 48 בערך)

קרן גלר (נולדה ב-1976) היא אמנית ישראלית, היוצרת בווידאו, בפיסול ובמיצב. גלר זכתה במלגות רבות והציגה בתערוכות יחיד ובתערוכות קבוצתיות רבות.

ביוגרפיה

קרן גלר היא בוגרת תואר שני M.F.A באמנות מהאקדמיה בצלאל בתל אביב, בשיתוף האוניברסיטה העברית ירושלים, ותואר ראשון B.ED באמנות וחינוך לאמנות מהמדרשה – הפקולטה לאומנויות, המכללה האקדמית בית ברל. בנעוריה למדה גלר בבית ספר התיכון "איילון", בחולון, במגמת לקולנוע וטלוויזיה[1]. גלר חיה ופועלת בישראל ויוצרת בעיקר בווידאו, פיסול ומיצב עבודות החוקרות התנהגות וסביבה אנושיות. העבודות עוסקות בתכנים אוטוביוגרפיים, בטקסים ובפעולות יומיום פשוטות ובמתח שבין התיעודי למבוים. הן חוקרות, מפרקות ומרכיבות מחדש מבנים וטקסים חברתיים[2].

גלר מרצה בכירה לאמנות וחינוך במדרשה לאמנות בבית ברל, ונבחרה לקחת חלק בתוכנית הרזידנסי של ארטפורט, בשנת 2022[3]. היא מיוצגת על ידי גלריה רו-ארט בתל אביב.

מבחר עבודות

עבודותיה של גלר עוסקות בתכנים אוטוביוגרפיים, בטקסים ובפעולות יומיום פשוטות ודרך המתח שבין התיעודי למבוים הן חוקרות, מפרקות ומרכיבות מחדש מבנים וטקסים חברתיים. חלק מעבודותיה חוקרות את העיסוק בחיות ככלי להרג או לשעשוע, לרוב תוך התייחסות לאירועים היסטוריים.[4]

בשנת 2016 הציגה גלר תערוכה ברו-ארט, בשם "סינדרום פירנצה". סינדרום פירנצה" הוא גם שם של הפרעה נפשית המתפרצת כשהתפעמות מיצירות אמנות הופכת להתקף קשה המתבטא ברעד, הזיות, אובדן אוריינטציה ועוד שלל סימפטומים קשים היכולים להוביל למוות. ובכך הכניסה לתערוכת היחיד של האמנית קרן גלר, ששמה כשם התסמונת, מלווה בכעין אזהרה על החוויה המצפה לצופה הנכנס לתערוכה[5]. תערוכה זו היא תוצאה של מחקר ארוך, שבמהלכו צילמה גלר חיות שונות ומשונות בתנאי שבי כגון גני-חיות, ספארי ואקווריומים, וכן בטבע. בחלל הגלריה נפרשו 45 מסכים לאורך הקירות ועל שולחן בצורת ר'. בכל אחד מהם נראיתה חיה מצולמת בלופ, ולצדה, בעברית ובאנגלית, שמה של הפרעה נפשית אחרת, הגדרתה ופירוט תסמיניה, בשפה רפואית יבשה ותמציתית[2].

גלר חקרה גם סביבות מלאכותיות שבהם פעילים בעלי חיים, כגון אתרים סגורים לצורכי תיירות, בילוי ופנאי. עבודתה הציגה אתר תיירותי בהונגריה יחד עם הארכיטקטורה של המקום. בעבודה ניתן לשמוע את קולם של אלפי פילים מדברים בהונגרית יחד עם הד שנוצר בחלל המצולם. כל זה יחד יוצר תחושת זרות וריחוק.[6]

עבודת הווידאו-ארט "ללא כותרת" הופקה במסגרת פרויקט וידאו ניסיוני של הקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה, שאצר דורון סולומונס ונקרא “ונעבור לפרסומות”. העבודה בוחנת את הקשר בין עולם הפרסום והטלוויזיה. לפי דבריה של גלר, רעיון הלופ של הסרט הוא העיסוק בזמנים השונים הקשורים אליו: זמן הפעילות עצמה במציאות, זמן הפעולה בסרט, זמן הצפייה, זמן הסרט כולו, הזמן המניפולטיבי של הקולנוע, זמן התזוזה של הצופה במרחב, זמן ואורך כל שוט וסצנה הגדל עם התקדמות זמן הסרט, וכן התייחסות למה שהזמן מותיר אחריו[7].

בשנת 2019, הציגה גלר את התערוכה ''קורל'' המתמקדת בחתונה ובשיווק בית למכירה - בתערוכה זו בדקה קרן גלר ״איך אנחנו מציגים את עצמנו, מביימים את החיים שלנו, מנסים לשלוט במבט החיצוני שמופנה אלינו״. הצילומים נעשו בטורונטו, קנדה. בתערוכה מוצגות רק עבודות וידאו שבהן מצולמים צלמי סטילס. העבודה ממשיכה את העשייה של גלר העוסקת בסביבה ובאופני התנהגות, משפחה, זוגיות, ג׳סטות אנושיות, טקסים וכו׳[8].

התערוכה הזוגית ״מחיצה״, גם היא משנת 2019, היא תוצאה של שיתוף פעולה בין קרן גלר לבין הצייר רון וינטר. התערוכה התייחסה אל המנגנון, הכלי וההפקה של שיטת הענישה ההיסטורית ״מחיצה על ידי פיל״ ואל אופני התנהגות אנושית.

בשנת 2012, יצרה קרן גלר את עבודת הווידאו לספור כבשים המתכתבת עם שיר של יהונתן גפן ומערערת על דימויים וסטריאוטיפים של הילדות דרך חיבור בין שתי ישויות תמימות – ילדים ובעלי חיים. הילד המתקשה להירדם סופר את הכבשים שחולפות מעל לראשו, המובלות כחלק מפס ייצור המוני[9].

מלגות

תערוכות יחיד

  • "אוסף רטוב", גלריה רואו ארט, תל אביב. אוצרת: מאיה במברגר, 2022 [10][11]
  • "פרסונה פיקטה", מוזיאון פתח תקווה. אוצרת: שלומית ברויר, 2020[12]
  • "קורל", גלריה רואו ארט, תל אביב. 2019[13]
  • "ביומה", הגלריה החדשה סדנאות האמנים טדי, ירושלים, 2019
  • "סינדרום פירנצה", גלריה רואו ארט, תל אביב. אוצרת: לאה אביר, 2016[14]
  • "אופוס 24", גלריה קו 16, תל אביב. 2011[15]
  • "אני יודעת מה זרקת בחודש האחרון", מוזיאון ינקו-דאדא, עין הוד, 2007

תערוכות קבוצתיות

"העורף", תערוכה קבוצתית, הביאנלה הראשונה לאמנות עכשווית, הרצליה,2007
"הבית של דני 07\07\07", תערוכה קבוצתית, בחסות המדרשה לאמנות, תל אביב.
"חדש באוסף", תערוכה קבוצתית, מוזיאון ינקו-דאדא, עין הוד.
"הגנזך", המרכז לאמנות דיגיטלית, חולון.
"NORMALITY", פרויקט וידאו בינלאומי, גלריית החדר לאמנות עכשווית, ת"א.
"מה הופך ציפור לציפור", סטודיו לאמנות הגר"א 41, תל אביב.
"רגשות מעורבים II", מיצב וידאו, מוזיאון חיפה לאמנות.
"מחשבה על אוטוביוגרפיה נשית", תערוכת וידאו קבוצתית, המדרשה לאמנות.
"חופשה" ,מרכז תרבות, ראשון לציון.
"אמנות בלי הפסקה", סדנאות האמנים, תל אביב.
"רגשות מעורבים", מיצב וידאו, תערוכת בוגרים "מאי" של התואר השני, בצלאל.
"Open Studio", עבודת פיסול ווידאו, הגלריה לאמנות, "בצלאל".

הערות שוליים

  1. ^ קורות חיים של קרן גלר, באתר המכללה האקדמית בית ברל
  2. ^ 2.0 2.1 נבחרו אמני המחזור השמיני של ארטפורט תל-אביב, באתר ערב רב Erev Rav
  3. ^ ARToday, פורסמו שמות אמני המחזור השמיני של ארטפורט תל-אביב, באתר ARToday, ‏2021-04-05
  4. ^ "להפריע את מנוחתם של הדגים המתים". הארץ. נבדק ב-2022-06-22.
  5. ^ ענת ברזילי, הפרה המשוגעת: תערוכה על בעלי חיים ומחלות נפש, באתר כלכליסט - www.calcalist.co.il, ‏2016-12-19
  6. ^ ARToday, התערוכה הזוגית של קרן גלר ורון וינטר ״מחיצה״ מתייחסת לשיטת הענישה ההיסטורית ״מחיצה על ידי פיל". גלריה חנינא תל אביב. הפתיחה ביום שישי ה 20/12 בשעה 11:00, באתר ARToday, ‏2019-12-17
  7. ^ קרן גלר מציגה: תפסו צבע, באתר ynet, ‏2009-03-05
  8. ^ קרן גלר מצלמת עבודות וידאו שבהן מצולמים צלמי סטילס שמצלמים חתונות ובתים, באתר מגזין פורטפוליו, ‏2019-03-13
  9. ^ קרן גלר
  10. ^ "להפריע את מנוחתם של הדגים המתים". הארץ. נבדק ב-2022-08-06.
  11. ^ מפלצות מצויות, באתר ערב רב Erev Rav
  12. ^ felix007, פרסונה פיקטה, קרן גלר – מוזאון פתח תקווה, באתר www.petachtikvamuseum.com
  13. ^ yuval saar, קרן גלר מצלמת עבודות וידאו שבהן מצולמים צלמי סטילס שמצלמים חתונות ובתים, באתר מגזין פורטפוליו, ‏2019-03-13
  14. ^ תסמונת האיבר הזר, באתר ערב רב Erev Rav
  15. ^ "התערוכה "אופוס 24": הכי רחוק מ"בית ספר למוזיקה"". הארץ. נבדק ב-2022-08-06.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0