קרטופלקלסה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קרטופלקלסה
Kartoffelklöße

קַרְטוֹפֶלְקְלֶסֶהגרמנית: Kartoffelklöße או Kartoffelklösse או Erdäpfelknödel)[1] הם סוג של כיסוני תפוחי אדמה.[2][3]

מאפיינים

הכיסונים מכילים לעיתים קרובות מילוי קרוטונים, בשר חזיר או כרוב כבוש.[2][4]

הכיסונים מוכרים ברחבי גרמניה, שווייץ ואוסטריה אך נפוצות בעיקר בבוואריה, תורינגיה וריילנד.[4] בבוואריה כופתאות דומות נקראות reiberknödel (מהמילה "לגרר"), בשוואביה שמם gleeß ו-gneedl, בפרנקוניה gniedla או klueß ובאוסטריה erdäpfelknödel.[3] המנה מוכרת גם במדינות אחרות בצפון ובמזרח אירופה בשמות שונים.[5]

היסטוריה

על פי רישום המזון המסורתי של משרד החקלאות, האזורים והתיירות הפדרלי של אוסטריה, כופתאות תפוחי אדמה ידועות באוסטריה רק כמה מאות שנים, בניגוד לסוגים אחרים של כופתאות שמקורן לפחות ב-2500 לפני הספירה וככל הנראה לתוך התקופה הנאוליתית של האזור.[6] תפוחי אדמה מקורם בדרום אמריקה והוכנסו לאירופה במהלך ההחלפה הקולומביאנית (ההחלפה הקולומביאנית הייתה העברה נרחבת של צמחים, בעלי חיים, מתכות יקרות, סחורות, תרביות, אוכלוסיות אנושיות, טכנולוגיות, מחלות ורעיונות בין העולם החדש (יבשת אמריקה) בחצי הכדור המערבי. לבין העולם הישן (אפרו-אירואסיה) בחצי הכדור המזרחי, בסוף המאה ה-15 ואחריה).

הכנה והגשה

קרטופלקלסה עם אווז צלוי, זיווג גרמני מסורתי לחג המולד[7]

תפוחי אדמה עמילניים או "קמחיים" מקולפים, מבושלים, נמעכים, מעורבבים עם קמח, ביצים ותבלינים, לשם אותם לבצק ויוצרים לכיסונים.[2][1] הכיסונים ממולאים לרוב במילוי קרוטונים, בשר חזיר או כרוב כבוש.[2][4]

הכיסונים מבושלים; מתכונים מסוימים דורשים לתת להם להתקרר ואז לטגן.[2] הם מוגשים חמים כתוספת, לעיתים קרובות עם צלי, רולדה, נזיד או חמין, עם או בלי רוטב.[1][4][7] שאריות כיסונים לפעמים נפרסים ומטוגנים בחמאה או בשומן בייקון.[7] בשלנים ביתיים רבים משתמשים בכיסונים אינסטנט ארוזים.[7]

מנות דומות

מנות דומות נוספות הן כופתאות תורינגיות (העשויות מתערובת של תפוחי אדמה גולמיים ומבושלים) וכיסוני פוגטלנד (אנ') (עשויות מתערובת של תפוחי אדמה לא מבושלים ופודינג סולת).[3]

כופתאות תפוחי אדמה מעורבות בקמח ידועות גם במטבח הסקנדינבי. השמות כוללים ראספבול, kumle, kompe, פאלט או קרופקאקה, פיטפאלט ועוד.[5]

המנה האיטלקית ניוקי היא גרסה נוספת של כופתאות על בסיס קמח ותפוחי אדמה.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרטופלקלסה בוויקישיתוף
  • "Entry No. 184 in the Register of Traditional Foodstuffs of the Austrian Federal Ministry of Agriculture, Regions and Tourism".
  • Sheraton, Mimi (1965). The German cookbook; a complete guide to mastering authentic German cooking. New York: Random House. ISBN 0-394-40138-7. OCLC 1425128.

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 Rattray, Diana (16 באפריל 2022). "These Scrumptious Potato Dumplings Are a German Tradition". The Spruce Eats (באנגלית). נבדק ב-2022-12-25. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 2.3 2.4 Turner, Julia (2022-12-21). "It isn't a holiday without my mother's family potato balls. If only she agreed". Los Angeles Times (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2022-12-25.
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 Herrmann, F. Jürgen (1999), Lehrbuch für Köche, Hamburg: Handwerk und Technik, pp. 61–62, ISBN 3582400557
  4. ^ 4.0 4.1 4.2 4.3 "Kartoffelklöße | Traditional Dumplings From Germany | TasteAtlas". www.tasteatlas.com. נבדק ב-2022-12-26.
  5. ^ 5.0 5.1 Notaker, Henry (2009). Food culture in Scandinavia. Westport, Conn.: Greenwood Press. ISBN 978-0-313-34923-2. OCLC 428734650.
  6. ^ "Knödel allgemein". Knödel allgemein (בגרמנית). נבדק ב-2023-01-09.
  7. ^ 7.0 7.1 7.2 7.3 Lodder, Karen (2021). Easy German cookbook : 80 classic recipes made simple. Marija Vidal, Rockridge Press. Emeryville, California. p. 37. ISBN 978-1-63807-005-4. OCLC 1290316804.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0