קפונאטה
קפונאטה (באיטלקית: Caponata; בסיציליאנית: Capunata) היא מאכל סיציליאני המורכב מחצילים מטוגנים פרוסים או קצוצים וירקות אחרים, מתובל בשמן זית, ברוטב עגבניות, סלרי, זיתים וצלפים, ברוטב אגרודולצ'ה (רוטב חמוץ-מתוק).[1]
מאפיינים
גרסאות שונות עשויות להכיל גזר, פלפל, תפוחי אדמה, צנוברים וצימוקים.[2] גרסת פלרמו מוסיפה תמנון, והמתכון האריסטוקרטי כולל לובסטר ודג-חרב מעוטר באספרגוס בר, ביצי טונה (בוטרגה) מיובשות מגורדות ושרימפס. אלו הם חריגים מהכלל הכללי של תבשיל ירקות מבושל חמוץ מתוק או סלט.
כיום, הקפונטה משמשת בדרך כלל כתוספת למנות דגים ולעיתים כמתאבן, אך מאז המאה ה-18 היא משמשת גם כמנה עיקרית. מאכל נפוליטני דומה נקרא צ'אמבוטה (Ciambotta). המנה פופולרית גם במטבח התוניסאי.
אמיטולוגיה
האטימולוגיה של השם אינה ידועה באופן מהימן. יש הטוענים שהוא נובע מהשפה הקטלאנית, אחרים שמקורו ב-Caupone, הטברנות של המלחים.[3] המנות המתוארות על ידי רייט מרמזות שבעבר המאכל הסיציליאני היה דומה לקפונאטה של הרפובליקה של ג'נובה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- המתכון המסורתי של קפונטה חצילים סיציליאני (אורכב 14.02.2019 בארכיון Wayback Machine)
הערות שוליים
- ^ Gangi, Roberta (2006). "Caponata". Best of Sicily Magazine. נבדק ב-2008-05-26.
- ^ Shulman, Martha Rose. "Caponata Recipe". NYT Cooking (באנגלית). נבדק ב-2020-07-03.
- ^ Wright, Clifford A. (2008). "A History of the Sicilian Caponata". אורכב מ-המקור ב-2008-06-04. נבדק ב-2008-05-26.
37698190קפונאטה