קן נמלים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קן נמלים הוא המקום המשמש למגוריהם של מושבות נמלים. לרוב הקן הוא תת-קרקעי, והוא נחפר על ידי הנמלים, אולם ישנן צורות רבות אחרות, ושיטות רבות אחרות להקמת הקן.

הקן משמש לאכלוס הנמלים, אגירת המזון שלהן, והגנה על המלכה, הוולדות, והביצים של הנמלים. ישנם מינים, כמו הבנאית הישראלית, שנודדים מהקן במשך השנה, וישנם מינים כמו נמלת הקציר החולית שנשארים בקן אחד במשך שנים רבות.

הקן מוקם לרוב לאחר מעוף שבו מלכה מוצאת כוך להטיל בו את ביציה, הנמלים הבוקעות מהביצים מתחילות לטפל במלכה ולהקים את הקן. אוכלוסיית המושבה תהיה מורכבת רק מצאצאיה של המלכה זו. לאחר מות המלכה (או מות כל המלכות, במינים שבהם יש ריבוי מלכות בקן) תדעך לאט לאט אוכלוסיית הקן, עד שהוא יישאר נטוש. ההמשכיות נוצרת באמצעות מלכות נוספות שהמלכה מולידה, שעורכות מעוף משלהן ומקימות קנים חדשים.

קן הנמלים מוגדר כסופר-אורגניזם, שהוא אורגניזם המורכב מאורגניזמים אחרים.

סוגי קנים שונים

יציקת גבס של קן נמלים תת-קרקעי. ניתן לראות את המחילות המסועפות ואת העומק הרב.

קנים תת-קרקעיים

מרבית מיני הנמלים מקימים את הקן שלהם מתחת לאדמה. הקן, הנחפר על ידי הנמלים, הוא סדרת מחילות מסועפות, המתחברות ל"חדרים" תת-קרקעיים.

אצל נמלים הנשארות שנים רבות בקן, הקנים עשויים להגיע לגודל ועומק עצומים (לעיתים עד עומק של שלושה מטרים). לרוב קנים אלה הם מורכבים מאוד, ומלאים במחילות וחדרים, בעלי תפקידים מוגדרים. למשל: נמלת הקציר השחורה אוגרת את הזרעים שהיא מקלפת במחילות נפרדות, על פי סוג הזרעים.

נמלים הנודדות מהקן לעיתים קרובות מקימות לרוב קנים קטנים יותר ומורכבים פחות, מכיוון שאין להן זמן או צורך להרחיב את הקן בשביל כמה חודשים.

לעיתים לקן יש פתח אחד, ולעיתים יש לו כמה פתחים. הפתחים נראים לרוב כחורים מוקפים חול, ולרוב ניתן לראות נמלים יוצאות ונכנסות אליהם.

תלוליות

נמלים מסוגים רבים מקימות תלוליות של אדמה, וחיות בהן. (ראו למעלה בתמונה) לעיתים הקן יהיה גם בתוך תלולית, וגם באדמה שמתחתיה. לרוב, התלולית נבנית על ידי הנמלים באמצעות הדבקת הגרגרים זה לזה באמצעות ריר, אם כי שיטת הבנייה תלויה מאד בסוג הקרקע שעלייה מוקמת התלולית.

הקמת התלולית קשה יותר מאשר חפירה בקרקע, אבל יש לה יתרונות רבים. העיקרי שבהם הוא שלעיתים קרובות התלולית מאפשרת ספיגה יותר טובה של חום השמש, מה שמקל על המושבה לעבור את החורף. מסיבה זו, התלוליות מוקמות לרוב על ידי נמלים החיות באזורים קרים יותר.

קן של נמלי אש העשוי מעלה מקופל. הנמלים מדביקות את העלה בעזרת קורים.

קנים בחומר טבעי

נמלים רבות מקימות את הקנים שלהם בתוך חומר טבעי, כמו בתוך גזעי עצים או פירות רקובים. נמלים קטנות יותר מקימות קנים בחללים צרים מתחת לאבנים.

לעיתים הקן מוקם בתוך חלל קיים, ולעיתים נעשית איזו שהיא פעולה על מנת ליצור את החלל, כגון כרייה בעץ, בדומה לטרמיטים, או "חפירה" בתוך הפרי שיישמש כקן.

מינים מסוימים, כמו אורגת האשלים, משתמשים בטוויה ואריגה של חוטים, על מנת להקים את הקן שלהם.

קני נמלים במשכנות האדם

נמלים מסוגים רבים מקימות קנים במושבות האדם, וכך מצטרפות לרשימת המזיקים. לרוב מדובר על נמלים קטנות כמו המורית או האצנית, המקימים קנים בחללים צרים, כמו הרווחים בין האריחים, או מאחורי ארונות.

מינים מסוימים של הקמפונית, החיים בתוך עץ, מקימים לעיתים קנים בתוך רהיטים, וכך הופכים למטרד גדול עוד יותר.

הימצאותן של נמלים בתוך מקום מגורים אינה תמיד מעידה על קיומו של קן. לעיתים קרובות הקן נמצא מחוץ לבית, והנמלים רק נכנסות לבית על מנת למצוא מזון.

קנים מלאכותיים

ערך מורחב – נמלול (נמלים)

לעיתים מקימים בני האדם קן נמלים מלאכותי, המכונה "נַמלוּל" (בלועזית: פורמיקריום). קנים אלה משמשים גם מירמקולוגים למחקר, וגם אנשים הרוצים לגדל נמלים להנאתם. הנמלול מורכב לרוב מחלק פנימי המדמה את הקן עצמו, וחלק חיצוני המדמה את בית הגידול של הנמלים.

גידול נמלים בנמלול הוא מסובך מאוד, ודורש הדמיה תנאי הסביבה של הנמלים, ויצירת תנאים כמו לחות, טמפרטורה ומזון מספקים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22371383קן נמלים