קמנצ'ה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קמנצ'ה

קמנצ'ה (Kamānche וגם Kamancha; בפרסית: کمانچه), הוא כלי קשת פרסי בעל ארבעה מיתרים ולעיתים חמישה. נמצא בשימוש בעיקר במוזיקה האתנית.

הנגינה בקמנצ'ה נעשית באמצעות קשת רופפת אשר ניתן לשחק עם רמת המתח שלה במהלך הנגינה. בחלקו התחתון של הכלי יש יתד אותה משעין הנגן על ברכו בזמן נגינה בישיבה, או על הרצפה בזמן נגינה בעמידה, ולכן לפעמים הקמנצ'ה מכונה "כינור ממוסמר". קיימים הבדלים קטנים במבנה הקמנצ'ה במדינות השונות, אך בכל הכלים תיבת התהודה של הקמנצ'ה עגולה ומגולפת בדלעת, בעץ תות או בעץ אגוז, על תיבת התהודה מודבקת יריעה העשויה עור של כבש או של יען ודג ולגוף הכלי מחובר צוואר ארוך עליו מורכבים המיתרים. הקמנצ'ה הוא כלי מפואר, לעיתים רחוקות ניתן למצוא אותו משובץ באבנים צבעוניות ובעל ידיות כוונון מגולפות עשויות שנהב אך בדרך כלל מעץ.

קמנצ'ה היא גלגול קדמוני של הכינור המערבי, ורבים סוברים שהמצאת הכינור נבעה מהשפעותיהם של הקמנצ'ה והלירה – כלי קשת קדום מתקופת ימי הביניים.

בשנת 1896 הצייר W. M. Thomson תיעד נגן קמנצ'ה בירושלים העתיקה, מה שמעיד שהכלי היה קיים במזרח התיכון כבר אז. נגני קמנצ'ה מוכרים בישראל הם אברהם צייטלין מארק אליהו ויגל הרוש.


קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קמנצ'ה בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא מוזיקה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22464780קמנצ'ה