יגל הרוש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

יגל הרוש (נולד ב-28 באוקטובר 1984 בדימונה[1]) הוא מוזיקאי ישראלי.

ביוגרפיה

גדל בדימונה בבית דתי. כשגדל עזב את הדת, וב-2005 למד לתואר ראשון בפילוסופיה באוניברסיטת בן-גוריון. במהלך לימודיו באוניברסיטה חבר לקבוצת מוזיקאים והם החלו לעסוק במוזיקה. יום אחד הגיעה לקבוצה הצעה מארגון "הלל ישראל"[2] להצטרף לפרויקט בו מוזיקאים מבצעים מחדש פיוטים וניגונים ישנים. הרוש וחבריו קיבלו מימון וציוד והתחילו לעבוד על הפיוט "ידידי השכחת" של רבי יהודה הלוי שעל שמו נקרא הפרויקט. על השתתפותו בפרויקט זה סיפר: "בזמן שהחברים התלבטו האם מתאימה גיטרה בס או לא, אני נשאבתי למילים. מבין חברי הקבוצה הייתי היחיד שהמילים היו מחוברות לו עם לחן, ועם סיטואציה חיה. זכרתי את סבי עליו השלום שר את הפיוט בבית הכנסת ובערבי שבת בביתו ופתאום זה הכה בי – אני שכחתי. שכחתי את ניגוני בית אמי ואבי. שכחתי את החי"ת והעי"ן, שכחתי איך להתפלל, שכחתי איך למלל את התאווה הבלתי פוסקת שלי לקרבת אלקים שכבר לא ידעתי מה היא". כחלק מאיסוף החומרים לפרויקט הפיוטים, ובהמלצתו של חבר, החל הרוש לפקוד את בית הכנסת בדימונה כדי ללקט שם פיוטים משירת הבקשות. וכך, במהלך לימודיו (בשנת 2007) הקים - ומאז הוא מוביל - את פרויקט "קדמה"[3].

התחתן לאחר שסיים בהצטיינות את לימודי התואר הראשון בפילוסופיה והחל ללמוד נגינה על קמנצ'ה אצל פרץ אליהו ומארק אליהו. מנגן גם על נאי, עוד, סאז, קלרינט וגיטרה.

בוגר מגמת ביצוע של המחלקה למוזיקה מזרחית באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים. זוכה מלגה על שם המלחין דאוד אל-כוויתי למבצעים. למד מוזיקה ערבית אצל פרופסור תייסיר אליאס, מוזיקה טורקית סופית אצל פרופסור וולטר פלדמן, מוזיקה פרסית ואזרית אצל פרופסור פרץ אליהו ואצל בנו - מארק אליהו. ניגן בתזמורת הערבית-יהודית[4].

מנחה סדנאות מקאם ומנהל מוזיקלית, לצד משה שלו, את "קדם" - קבוצת לימוד ויצירה של מוזיקאים המתכנסת על עתיקות עיר דוד ויוצרת מוזיקה מקורית היונקת מהחלל ומספר תהילים[5].. לימד בעבר מוזיקה ופיוט בישיבת כינור דוד[6].

ניגן לצד אהוד בנאי[7], ברי סחרוף[8] דוד דאור[9], מורין נהדר[10], ארז לב ארי[11], הרב דוד מנחם[12], עמיחי בן דרור[13] והרב זיו רווה[14]. ניגן בקמנצ'ה, סאז, נאי ועוד בשיר "ניגון בעוד" באלבום "ריבוי העדין" של משה אוחיון[15]. ניגן באלבום "ציפורי שיר" של צורית יעיר[16].

ב-2015 כתב ועיצב את פסקול סרט הסטודנטים "בינתיים מזל" שביימה מזל בן ישי[17].

ב-2015 הקים את אנסמבל "שיר ידידות" העוסק בשירת הבקשות של יהדות מרוקו. ב-2016 הוציא האנסמבל את האלבום "אעירה שחר". האלבום נוצר לאחר מחקר מעמיק והתנסות בלתי אמצעית בשירת הבקשות: במשך 6 שנים ביקר הרוש בבתי כנסת בהם קמים בלילה לשורר משירת הבקשות ממסורת מרוקו (העיקריים בהם הם בתי הכנסת בדימונה, ובראשם הפייטן רבי אברהם סויסה), ראיין פייטנים וחוקרים אודות מסורת זו, שורשיה וכיווני השפעתה והשווה בין לחנים ואופני ביצוע. בדיסק שרים גם דוד דאור וישי ריבו, וארז לב ארי השתתף בנגינה בחלק מהשירים.

נשוי ואב לשלושה, מתגורר בקריית יובל בירושלים.

דיסקוגרפיה

אעירה שחר
יצא לאור סוגה
22 בפברואר 2016 שירת הבקשות
שירים

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אלישיב רייכנר, משחקי חברה: מי יילחם באי שוויון?, באתר nrg
  2. ^ הלל ישראל באוניברסיטת בן-גוריון בנגב
  3. ^ דף הפייסבוק של פרויקט קדמה. וראו גם את הכתבה של נח אבגר הלוי, פרויקט קדמה – זמרת נוגדת כבידה, 20 במאי 2013
  4. ^ ראו למשל את הסרטון יגל הרוש: קמנצ'ה קלמן מוסקל: נאי, סרטון באתר יוטיוב
  5. ^ קדם - מקום ליצירה בעיר דוד באתר עיר דוד
  6. ^ צוות המוזיקה בישיבת בני עקיבא כינור דוד
  7. ^ ראו למשל אהוד בנאי שר את 'לולי תורתך', סרטון באתר יוטיוב
  8. ^ ראו למשל פרויקט קדמה, ברי סחרוף, שי צברי, יאיר דלאל ואסף פדיה - "ייעלה יעלה", סרטון באתר יוטיוב
  9. ^ ראו למשל ynet, דוד ד'אור: "הקול שלי הוא מתנה", באתר ynet, 23 באוגוסט 2013
  10. ^ ראו למשל מורין נהדר - ישנה בחיק ילדות, סרטון באתר יוטיוב
  11. ^ אנסמבל שיר ידידות מארח את ארז לב ארי
  12. ^ ראו למשל יגל הרוש ואנסמבל "שיר ידידות" מארחים את הרב דוד מנחם בפסטיבל רוח נגבית
  13. ^ מופע הלבנה באתר של עמיחי בן דרור
  14. ^ גן רווה - פרויקט מוזיקלי של זיו רווה
  15. ^ האלבום ריבוי העדין באתר "פטיפון"
  16. ^ ציפורי שיר באתר של צורית יעיר
  17. ^ הסרט בינתיים מזל באתר מעלה - בית הספר לטלוויזיה לקולנוע ולאמנויות
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24115505יגל הרוש