קליבר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

המונח קליבר מציין את הקוטר הפנימי של צינור או הקוטר החיצוני של תיל, מוט וגופים גליליים אחרים. המילה נגזרה מהמילה הערבית "קאליב" - תבנית.

המונח נפוץ בעיקר בהקשר של כלי ירייה, אך נעשה בו שימוש גם בתחומים אחרים.

כלי ירייה

בכלי ירייה, הקליבר הוא הקוטר הפנימי של הקנה. בקנה מחורק נמדד הקוטר בנקודה הרחבה ביותר. הקליבר של כלי ירייה מתוצרת בריטניה וארצות הברית מצוין באינצ'ים, ובמרבית המדינות האחרות - במילימטרים.

מדידת אורך קנה בקליבר

הקליבר משמש גם כיחידת מידה לאורך קנים (בעיקר בתותחים). במקרים אלו, יחולק אורך הקנה בקוטרו. למשל, קנה שאורכו 800 אינץ' וקוטרו 16 אינץ', יסומן כקליבר 50/ "16, קרי קוטר "16 ואורך "800 = 50 * "16. לעיתים מצוין האורך באמצעות האות "L": למשל, תותח 75mm/L48 הוא תותח בקוטר 75 מילימטר ובאורך 3,600 מילימטר.

בנוגע לנשק קל, המונח "קליבר" מתייחס גם לסוג הכדור, Cartridge, ולא רק לקוטר הרובה. כך למשל כדור 7.62 מ"מ נאט"ו וכדור 0.30 קרבין שניהם בקוטר 7.62 מילימטרים (0.300 אינץ') אך מדובר בתחמושת שונה, ולכן הם דורשים קנה ומכלולים שונים.

שיטת הסימון

ישנן שלוש שיטות לסימון קליברים של כלי ירייה. השתיים הנפוצות מבניהן הן:

השיטה האירופאית - ציון הקליבר במילימטרים: בשיטה האירופאית יצוין ראשית קוטר הקנה (ולא הקליע, כפי שמקובל לחשוב; רובה M16 מוגדר כ-5.56 מ"מ אבל זהו קוטר הקנה, בעוד קוטרו של הקליע הוא 5.70 מ"מ, והוא נדחס אל הקנה מעצמת הדחף שיוצרים הגזים תוצרי שריפת חומר הנפץ). אחריו יופיע אורך התרמיל. למשל: 5.56x45 מ"מ נאט"ו. כלומר - קנה בקוטר 5.56 מ"מ, ותרמיל באורך 45 מ"מ.

השיטה האמריקאית - ציון הקליבר באינץ'. בשיטה האמריקאית כלל לא יצוין התרמיל, וקוטר הקנה יוצג באינץ', למשל: 0.338", כלומר - קנה בקוטר 0.338 אינץ' (8.6 מילימטרים).

כך ניתן, למשל, להתקל בשני הסימונים .308" ו-7.62x51 מ"מ נאט"ו, כאשר בעצם מדובר באותו כדור (גרסה אזרחית וגרסה צבאית).

כמו כן קיימת שיטה שלישית, בריטית.

מדידת הקליבר של רובה Shotgun

רובה Shotgun (נקרא בעברית פעמים רבות גם "רובה ציד") הוא רובה חלק-קדח היורה תחמושת שונה מרובים מחורקי-קדח. את קוטר הקנה (gauge) מודדים ביחידת ה-gauge. יחידה זו מודדת את קוטר הקדח (החלק הפנימי של הקנה) לפי המשקל של כדור עופרת שקוטרו כקוטר הקנה. משקלו של כדור עופרת של 2 gauge חצי פאונד, ואילו משקלו של כדור של 10 gauge הוא עשירית פאונד, וקטן יותר. רובה שהקליבר שלו הוא 2 gauge הוא כזה שכדור עופרת שקוטרה כקוטר קנהו הוא חצי פאונד, ואילו רובה שהקליבר שלו הוא 10 gauge הוא כזה שכדור עופרת שקוטרה כקוטר קנהו הוא עשירית פאונד. לכן, הרובה בקליבר 2 gauge בעל קנה עבה ורחב יותר מאשר רובה בקליבר 10 gauge. ההמרה מ-gauge למילימטרים היא מהצורה כאשר c הוא קבוע מספרי שכולל יחידות, הוא קוטר הרובה במילימטרים ו-n הוא מספר ה-gauge. בדרך כלל, ככל שהקליבר גדול יותר, עוצמת הירייה גדולה יותר.

קליברים נפוצים

שימושים אחרים

  • באדריכלות - משמש המונח קליבר לציון קוטרם של עמודים.
  • בימאות - הקליבר של שרשרת הוא הקוטר של המתכת ממנה כופפו החוליות.
  • בחקלאות - ישנם מספר מוצרים שקוטרם מצוין בקליבר כגון זיתים, אפונה וביצים.
  • מכשיר למדידת קוטר ומרחק המכונה בעברית קליבר (תרגום רשמי: מד זחיח), שיבוש של המונח האנגלי Calipers.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36880851קליבר