קטמין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קטמין
המבנה המולקולרי של הקטמין.
המבנה המולקולרי של הקטמין.
הדמיה בתלת-ממד
הדמיה בתלת-ממד.
שם IUPAC
(RS)-2-(2-Chlorophenyl)-2-(methylamino)cyclohexanone
שמות מסחריים בישראל
קלורקטם, קטאלר, קטמידור
נתונים כימיים
כתיב כימי C13H16NClO 
מסה מולרית 237.725 גרם למול
בטיחות
מעמד חוקי בארצות הברית מוגדר כ-Schedule III. בישראל ניתן כתרופת מרשם ונכלל בפקודת הסמים המסוכנים מאז 30 בינואר 2018.

קֶטמיןאנגלית: Ketamine) הוא סם הרדמה סינתטי. מאפייניו כסם הגורם לדיסוציאטיביות הפכו אותו לפופולרי בקרב ציבור צרכני הסמים הפסיכדליים. הסם מגיע למשתמשים לרוב ממרפאות וטרינריות המשתמשות בו כסם הרדמה או אלחוש. בישראל הסם נכלל בפקודת הסמים המסוכנים[1], אף שהוא נכלל ברשימת החומרים הפסיכוטרופיים שבצו הרוקחים[2]. כמו כן, אננטיומר S(+) של הקטמין אושר על ידי משרד הבריאות כתרופה לדיכאון עמיד (treatment resistant depression) ומשווקת בישראל תחת השם Spravato.

היסטוריה

הקטמין סונתז לראשונה בשנת 1962 במעבדות של יצרנית התרופות Parke-Davis, במסגרת ניסיון למצוא סם הרדמה חלופי לפאנציקלידין (PCP; "אבקת מלאכים"). במהלך מלחמת וייטנאם נוסה הסם על חיילים אמריקאים, אך לרוב נמנעו הצוותים הרפואיים מלעשות בו שימוש מכיוון שגרם לתחושה לא נעימה של חוויה חוץ-גופית אצל המטופלים. עם זאת, אותן תופעות לוואי "לא נעימות" הובילו לשימושים הפסיכדליים שנעשו בחומר בניסויים פסיכאטריים וכסם הזיות. בשנת 1999 הוסיף המנהל האמריקני לאכיפת חוקי הסמים (DEA) את החומר לרשימת החומרים שבפיקוח (מקביל לפקודת הסמים המסוכנים בישראל) בדרגת החומרה השלישית. כמו כן, הקטמין מוגדר כסם מסוכן בחקיקה באירלנד, באוסטרליה, בארצות הברית, בבלגיה, ביוון, בלוקסמבורג ובצרפת.

אופן הפעולה

קטמין פועל כאנטגוניסט של הקולטנים מסוג NMDA של הנוירוטרנסמיטרים המעוררים גלוטמט ואספרטט. קולטנים אלה מרוכזים בצפיפות בקליפת המוח ובהיפוקמפוס, והם ממלאים תפקיד מרכזי בפעולת הזיכרון ובתפקודים קוגניטיביים אחרים. תכונותיו של הקטמין כסם מרדים והזייתי נובעת מכך שלשני הסטריאואיזומרים שלו יש השפעות שונות על גוף האדם[דרושה הבהרה].

שימוש רפואי

בקבוקון 1000 מ"ג / 10 מ"ל של קטמין

כסם הרדמה

מאחר שהקטמין מדכא את הנשימה הרבה פחות מסמי הרדמה אחרים, הוא סם הרדמה מועדף במקרים שבהם ההיסטוריה הרפואית של החולה אינה ידועה (כגון במקרי תאונות דרכים). באופן דומה נעשה שימוש בקטמין כסם מאלחש בפדיאטריה ובניתוחים פשוטים יחסית. במינונים נמוכים (0.1–0.5 מ"ג/ק"ג/שעה) ניתן להשתמש בחומר כמאלחש, בייחוד בכאבים הקשורים בתנועה ובמחלות עצבים. במינונים נמוכים אלו, תופעות הלוואי הפסיכאטריות פחותות, וניתן להתגבר עליהן בעזרת בנזודיאזפינים, כך שבשימוש בקטמין כסם מאלחש יש צורך בתוספים דמויי אופיום (חומרים אופיאטים).

כיום חוקרים את התועלת שניתן להפיק מקטמין בטיפול בכאב עבור אלכוהוליסטים ומכורים להרואין.[דרוש מקור]

כתרופה פסיכיאטרית

מחקרים מהשנים האחרונות מעידים על יעילותו של הסם להתמודדות מהירה עם מחשבות אובדניות, דיכאון והפרעה טורדנית-כפייתית[דרוש מקור]. קטמין במינון נמוך (הרבה מתחת למינון שמקובל לפנאי או להרדמה), שניטל באמצעות עירוי או תרסיס, נחשבת לתרופה אנטי דיכאונית מבטיחה, כנראה החדשנית ביותר מזה דורות. מספר מחקרים[דרוש מקור] שפורסמו ב-2018 מלמדים כי ההשפעה נוגדת הדיכאון של קטמין מיידית (שעות לעומת ימים או שבועות בתרופות SSRI). עם זאת, השפעתה אינה נמשכת לאורך זמן ויש להמשיך בתחזוקה ובטיפול. פורסמו מספר מחקרים[דרוש מקור] המראים כי קטמין עשויה להפחית מחשבות אובדניות כבר לאחר מתן מנת עירוי אחת[3].

האננטיומר S של קטמין אושר במרץ 2019 על ידי ה-FDA[4] כטיפול בדיכאון קליני, באמצעות שימוש בתרסיס לאף (תחת השם Spravato), משווק על ידי חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון), זאת למרות ביקורות מקצועיות מתרבות לגבי חוסר הוודאות, ולמרות סימני השאלה שעדיין קיימים ונבחנים: האם שימוש חוזר בקטמין בטוח ויעיל לאורך זמן, מה המחירים של תופעות הלוואי והאם הוא מונע הישנות של הסימפטומים הדיכאוניים.

בישראל אישר משרד הבריאות את השימוש בתרופה Spravato למקרים של דיכאון בתחילת 2020, ואף נתן הנחיה לקופות החולים לזרז את התחלת השימוש בו. יישום ההנחיה מתעכב מפני שיש צורך בהשגחה צמודה על המטופלים בשעה שלאחר לקיחת הסם. השירות החל להינתן בבתי החולים הפסיכיאטריים.

כמו כן, נעלתה השאלה בקרב מומחים האם ג'ונסון אנד ג'ונסון זכאית לקבל זכויות של תרופה מוגנת בפטנט על התרסיס Spravato מכיוון ש- ketamine-(S) הוא אננטיומר של תרופה גנרית שפג עליה הפטנט. תהליך סינון האננטיומר מתוך תערובת רצמית לא בהכרח מהווה סיבה מוצדקת להכרה כתרופה חדשה מוגנת בפטנט.[5] למרות חילוקי הדעות, אישר לבסוף ה-FDA את Spravato כתרופה חדשה ומוגנת בפטנט.[4]

שימוש וטרינרי

קטמין וטרינרי להזרקה, בריכוז של 10% (10 מיליגרם למיליליטר.)

ברפואה וטרינרית משתמשים בקטמין באופן נרחב כחומר מרדים וכחומר משכך כאבים לבעלי חיים קטנים (כלבים, חתולים), ובעיקר כחומר טשטוש וכמשכך כאבים לסוסים. עם זאת השפעתו מועטה על בהמות ממשפחת הפריים.

שימוש לצורכי פנאי

כאשר משתמשים בקטמין כסם הוא ידוע בשמות רבים, בהם: Special K,‏ Vitamin K,‏ Kit Kat, Toshiba Bomba,‏ Kelly's day,‏ Green,‏ Blind squid,‏ Cat valium,‏ Purple,‏ Special la coke,‏ Super acid,‏ Super C,‏ K, סוסים, במפים, בומבה, מפתחות, דיו דיו, קיי הודי, קיי גרמני, קיי הולנדי, ירי לטווח קצר ועוד.

אפקט השימוש בקטמין דומה לזה של פאנציקלידין ודקסטרומטורפן, וכיתר סמי ההרדמה הדיסוציאטיביים – במינונים נמוכים ובינוניים מופיעות תופעות הזייתיות בעיקר ככל שישנה ירידה בכמות הגירוי החושי. המשתמש נכנס למצב דיסוציאטיבי, כלומר חווה ניתוק מתחושת המציאות ומתחושת ה"עצמי" (מצב הקרוי K-Hole). בכמויות גדולות ובמיוחד בהזרקה לווריד ניתן להגיע למצב של חוסר מודעות לגבי הזהות האינדיבידואלית, ואיבוד תפיסת המציאות. ההזיות מדווחות כעמוקות וקשות לתיאור, ומלוות לעיתים בזעם ובתחושה מופרזת של חוסן פיזי רב. משתמשים רבים מספרים על שיחות שניהלו עם אלוקים במהלך השימוש.

חלק מהמשתמשים לא יזכרו את אשר עבר עליהם באותו האופן שבו שוכחים חלומות. עם זאת, ה"התעוררות" היא איטית והדרגתית; בשלבים ראשונים עלול המשתמש לשכוח את שמו או לא להבין את השליטה בגופו, כך שעם הזיכרון מגיעה גם המודעות. ההשפעות ההזייתיות מסתיימות לרוב תוך שעה. עם זאת, הפגיעה בחשיבה שקולה ובקואורדינציה נמשכות בין 18 ל-24 שעות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קטמין בוויקישיתוף

הערות שוליים


הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

קטמין37125008Q243547