קזואר מצוי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןקזואר מצוי
קזואר מצוי
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
על־סדרה: עופות קדומים חסרי שיניים
משפחה: קזואריים
סוג: קזואר
מין: קזואר מצוי
שם מדעי
Casuarius casuarius
לינאוס, 1758
תחום תפוצה

קזואר מצוי (שם מדעי: Casuarius casuarius) הוא מין של קזואר, המצוי באינדונזיה, גינאה החדשה וצפון־מזרח אוסטרליה.

מאפיינים

הקזואר המצוי הוא העוף האסיאתי הגדול ביותר והעוף האוסטרלי השני בגודלו (לאחר האמו). בית הגידול המועדף עליו הוא יער גשם טרופי, ולכן קשה לצפות בו בטבע; למרות זאת, קזוארים לעיתים מתקרבים לישובי אדם על מנת לחפש מזון. בטנו וגבו של הקזואר שחורים, ויש פס אדום בין הבטן לצוואר. מצווארו משתלשל דלדול אדום, צווארו וראשו כחולים, מקורו שחור, ומעליו יש קסדה חומה גדולה שמסייעת לקזואר לפלס את דרכו ביער. גבו ובטנו של הקזואר שחורים, צווארו כחול ועורפו אדום. הזכר והנקבה דומים, אם כי הנקבה גדולה מעט מהזכר, קסדתה גדולה יותר וצבעיה עזים יותר. צווארם וראשם של קזוארים צעירים דהויים יותר, ופלומתם של גוזלי קזואר מפוספסת בשחור ובצהוב.

אורכו כמטר וחצי עד שני מטרים. הקזוארים טריטוריאליים; ואם פולש נכנס לטריטוריה של קזואר, הקזואר ינסה להפחידו על ידי סימור נוצותיו, הגבהת גופו ושריקה. אם הפולש לא בורח, הקזואר עשוי לתקוף אותו בעזרת טפריו וקסדתו, אם כי הוא בדרך כלל הולך משם.

הקזואר המצוי ניזון בעיקר מפירות שנפלו לקרקע או רעילים לבעלי חיים אחרים, אך גם מפטריות, חלזונות, חרקים ובעלי חוליות קטנים.

הקזוארים בדרך כלל חיים כבודדים, מלבד בעונת הרבייה, שמתרחשת בסוף החורף או האביב. הזכר בונה קן על הקרקע מחומרים צמחיים, שעוביו כ־5 עד 10 ס"מ ורוחבו כ־100 ס"מ; עבה מספיק על מנת לנקז את הלחות מהביצים. הנקבה מטילה 3–4 ביצים ירוקות, והזכר דוגר עליהן ומגדל את הגוזלים לבדו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קזואר מצוי בוויקישיתוף
ראש וקסדה
ביצת קזואר מצוי

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
קזואר מצוי23782536