צמיד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף צמידים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צמיד ממצרים העתיקה
צמיד בחוף השנהב

צמיד הוא תכשיט בצורת רצועה שקושרים סביב פרק כף היד. חומרים נפוצים שמהם מכינים צמידים כוללים מתכת, עור, בד, חומרים פלסטיים. לעיתים יש על צמידים תכשיטים, אבנים טובות, קישוטים מעץ, ו/או קישוטים מעצם. צמידים משמשים גם למטרות זיהוי רפואיות. דוגמאות לזיהוי רפואי כוללות צמידים לזיהוי חולים עם אלרגיה ותגי זיהוי לחולים (בייחוד זקנים).

היסטוריה ומשמעות תרבותית

צמיד עור עם ניטים ממתכת. צמידים מסוג זה הם אביזר אופנה טיפוסי בסגנונות הפאנק (Punk), מטאל גותי והבי מטאל.

הצמידים הראשונים נוצרו במצרים העתיקה, לפחות מאז שנת 5000 לפני הספירה. בהתחלה נוצרו הצמידים מחומרים כמו עצמות, אבנים ועצים לצרכים דתיים. לפי נשיונל ג'יאוגרפיק, צמיד חרפושית הוא אחד מהסמלים המוכרים ביותר של מצרים העתיקה. החרפושית ייצגה לידה מחדש והתחדשות. חרפושיות מגולפות היו נענדות כתכשיטים והוכנסו לתוך תחבושות הפשתן של המומיות. המיתוס המצרי סיפר על חרפושית אלוקית בשם Khepri שדוחפת את השמש על פני השמים, כשם שחיפושית זבל מגלגלת את כדור הזבל שלה.

בבולגריה קיימת מסורת בשם "Martenitsa". שלעיתים, כחלק מהמסורת, יש לכרוך חוט אדום על גבי חוט לבן סביב פרק כף היד כדי לרצות את "באבא מרתה" על מנת שהאביב יגיע מוקדם יותר.

ביוון, בדומה לבולגריה, ישנה מסורת דומה של אריגת צמיד מחוט אדום ולבן ביום הראשון של חודש מרץ ולבישתו עד סוף הקיץ. המסורת נקראת "Martis" ונועדה להגן על עורו של הלובש מפני השמש היוונית החזקה.

בחלקים מסוימים בהודו, מספר וסוג הצמידים שאישה עונדת מציין את מצבה המשפחתי.

באמריקה הלטינית, צמידי "Azabache" נענדים כדי להתגונן מפני עין הרע או בשפתם "מל דה האוחו" ("Mal de ojo"). לתינוקות שזה עתה נולדו עונדים צמידי azabache מתוך אמונה שהדבר יגן עליהם מפני עין הרע.

בישראל יש שקושרים סביב פרק כף ידם חוט אדום מקבר רחל כסגולה למזל.

בסלנג האמריקאי צמידים הם כינוי לאזיקים.

סוגים של צמידים

צמידי ספורט

צמיד ליבסטרונג
ערך מורחב – צמיד Livestrong

השימוש בסיליקון צבעוני כחומר לייצור צמידי ספורט נהיה פופולרי בזכות נייק ולאנס ארמסטרונג ששיווקו את צמיד Livestrong ממאי 2003. הצלחתם הובילה לכך שצמידי סיליקון הפכו לדרך מקובלת וידועה לשיווק והקמת קרנות ומסעות צדקה. ניתן לדמות את השימוש בסרטי מודעות למטרות דומות.

צמידי "Charm"

צמיד Charm מזהב

צמיד Charm הוא צמיד המכיל תליונים המסמלים דברים חשובים בחייו של העונד, למשל: סמל מגלגל המזלות, אבן הולדת ועיטור הקשור לתחביב או מקצוע. צמידים אלה עשויים ממתכות זולות או יקרות, והתליונים עשויים מחומרים שונים.

צמידי "Bangles"

צמידים שהם במצב קשיח ואינם גמישים מכונים Bangles או צמידי Bangles. בדרך כלל הם עשויים מעץ, מתכת או פלסטיק. צמידים אלו יכולים להיות חלקים, מחוספסים או משובצים באבנים. בהודו, צמידי "Bangles" שעשויים מזכוכית נפוצים. צמידים אלו עשויים מזכוכית רגילה ונענדים בקבוצות, כך שתנועת היד גורמת להם להשמיע קול חינני שאינו נשמע כמו צלצול של פעמוני רוח. בהודו מקובל גם שילדים צעירים יענדו צמידי זהב דקים על הידיים והקרסוליים.

צמיד סרגל

צמיד סרגל
ערך מורחב – צמיד סרגל

צמיד סרגל הוא צמיד אשר הורכב ממספר שכבות של רצועות מתכת גמישות אשר נאטמו בתוך כיסויי בד צבעוניים. הצמיד מסוגל להתיישר, ובכך נוצר מתח בתוך רצועות המתכת הקפיציות. כאשר מצמידים את הצמיד המיושר לזרוע הוא גורם לרצועות לקפוץ למצב קשתי ולהתלפף סביב פרק היד.

הצמיד היה פופולרי מאוד בקרב ילדים ובני נוער בסוף שנות השמונים ובשנות התשעים המוקדמות, והיה ניתן להשגה במספר רב של דגמים וצבעים. לאחר שנפוצה שמועה שצמידי סרגל עלולים לגרום לפציעה ודימום ירדה הפופולריות שלהם. בישראל הצמיד זכה לעדנה מסוימת במהלך תחילת שנות ה-2000‏.

באנגלית נקרא צמיד זה "צמיד Slap" ‏(Slap באנגלית פירושו סטירה). שם זה ניתן לאור מאפיינו העיקרי של צמיד ש"סוטר" על היד כאשר הוא נכרך סביבה.

צמיד חרוזים

צמיד חרוזים הוא צמיד שלאורך כל או רוב היקפו יש חרוזים. בדרך כלל בחרוזים יש חור במרכזם והם מחוברים יחד על ידי חוט או רצועה אלסטית דרך החורים.

צמיד "Link"

צמיד Link הוא צמיד שעשוי מחיבור או קישור של רכיבים שונים או דומים, לעיתים יחד עם תכשיטים. צמיד מסוג זה ניתן להכין ממגוון רחב של חומרים כולל מתכות ואבני חן.

צמידי רפואה אלטרנטיבית

צמיד רפואה אלטרנטיבית הוא צמיד שמייחסים לו כוחות סגוליים. ישנם סוגים רבים של צמידים מסוג זה כמו צמידי קארמה, צמידי "Ionized" וצמידים מגנטיים. צמידי קארמה מורכבים מחרוזי עץ ולעיתים גם קמעות, ותפקידם להביא מזל טוב או קארמה טובה לעונדים אותם.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25189939צמיד