פרנץ גאשפאר
פרנץ גאשפאר (בהונגרית: Gáspár Ferenc; שימלאו סילבאניי, 9 ביוני 1861 – בודפשט, 12 ביולי 1923) היה דוקטור לרפואה יהודי-הונגרי נוסע במסעות ברחבי העולם.
ביוגרפיה
הוא נולד במשפחה יהודית בצפון טרנסילבניה (אז ממלכת הונגריה). ילדותו לא הייתה קלה שכן איבד את אמו בגיל צעיר. אחרי שנות התיכון שלו בבית הספר התיכון האוניטארי בקולוז'וואר למד רפואה באוניברסיטת וינה, שם קיבל תואר דוקטור לרפואה. בשנת 1886 התגייס ושירת בצי של האימפריה האוסטרו-הונגרית. במהלך כמעט שני עשורים של עבודתו כרופא ימי עבד כרופא פריגטות במשך שבע שנים ולאחר מכן סייר בכל חמשת יבשות העולם בשרותו בספינות צי סוחר במספר אוניות ומספר פעמים. הוא הגיע גם לאיי הים התיכון, האוקיינוס ההודי, האוקיינוס האטלנטי והאוקיינוס השקט, שאליהם מגיעים לעיתים רחוקות.[1]
את רוב מסעותיו עשה בסוף המאה ה-19 על ספינות מפרש (וקיטור) מלחמתיות. הוא פרסם את מסעותיו הגדולים ואת הערותיו עליהם ביצירות שנכתבו בצבעים מעוטרים ועזים. אלה היו ספרי קריאה פופולריים מאוד של זמנם הן בשל התיאור היפה והמעניין שלהם והן בשל התוכן המדעי שסופר בצורה פופולרית מובנת לכל. הוא מסר דיווח מעורר השתאות על המהגרים שהמתינו להפלגה בנמל המבורג באותנטיות של עד ראייה. הוא תיאר בפירוט את איי הים התיכון, את האיים הקנריים, ואת מרחבים הקריביים. הוא הפליג במעלה נהר האמזונס למנאוס, הציג את הג'ונגלים סביב מדינת פארה בצפון ברזיל בכוח תיאורי רב. מעניין מאוד תיאורו את מאבק גאות הים מול מי נהר האמזונס והפורורוקה (גלים שמגיעים עד 4 מטרים גובה). מדיווחיו ניתן ללמוד על ערי דרום אמריקה בסוף המאה ה-19 (ריו דה ז'ניירו, פרנמבוקו, סנטוס, מונטווידאו, בואנוס איירס), על הפמפס של אורוגוואי ושל ארגנטינה, איי פוקלנד, מצר מגלן, ארץ האש ומדבר אטקמה בצ'ילה. הוא פרסם תיאורים מעניינים של אפריקה, כמו גם על מדינות אקזוטיות רבות באסיה באותה תקופה (הודו, ציילון (היום שמה סרי לנקה) בורמה (היום שמה מיאנמר), סיאם (היום שמה תאילנד), הודו-סין, הארכיפלג המלאי (מלזיה). הוא סייר בארכיפלג היפני של סמואה והגיע להוואי, ולאיי שלמה .
עבודותיו הן יצירות מצטיינות בהפצת ידע מדעי, ובמקביל מסמכים חשובים על החיים הימיים של המאה ה-19 ומצב הבריאות בעולם. בשל מקצועו הקדיש תשומת לב מיוחדת לשכיחות, לגורמים ולניסיון הטיפולי של מחלות טרופיות שונות. עבודתו מצטרפת לאחרות של בני דורו כמו ארמין ואמברי - שכתב את ההקדמה ליצירתו של גאשפאר "מסביב לכדור הארץ". הופעותיו החיות בתיאטרון אורניה, מאוירות בדימויים מוקרנים, הציגו את העולם בפני קהל מאזינים רב.
בסיום הפלגותיו והשתקעותו, הוא התיישב בבודפשט. בשנת 1907 היה קצין הרפואה של משרד ביטוח העבודה הממלכתי במשרד המסחר ההונגרי, ולאחר מכן הנציב הממשלתי של בית החולים המסחרי פרנץ יוזף. הוא התאבד ב-12 ביולי 1923.[2]
עבודותיו העיקריות
- ארבעים אלף מייל עם מפרש וקיטור (סגד, 1892)
- שבע שנים בים (בודפשט, 1903)
- תקופת האבירות של חיל הים (1905)
- מסביב לכדור הארץ (6 כרכים, בודפשט, 1906–1908)
- דרכו של האדם הלבן (כרך 2, בודפשט, 1912)
- על ימים ועל איים (1913)
קישורים חיצוניים
- "פרנץ גאשפאר" (בהונגרית). magyarvagyok.com.
- ד"ר פרנץ גאשפאר. "רופא בים" (בהונגרית). Ponticulus Hungaricus.
- Szállási Árpád dr. "פרנץ גאשפאר - רופא אוניה, סופר" (בהונגרית). ekor-lap.hu.
- ביוגרפיה של פרנץ גאשפאר ב-Arcanum
- ספרו מסביב לכדור הארץ בהוצאת זינגר וולפנר
- פרנץ גאשפאר, הרופא יורד הים
- ד"ר פרנץ גאשפאר: ארבעים אלף מייל בהוצאת זינגר וולפנר
הערות שוליים
- ^ "Gáspár Ferenc – A világutazó orvos emlékezete". Új Szó. 2005-10-14. אורכב מ-המקור ב-2015-04-29.
- ^ Kubassek János: Gáspár Ferenc. (Földrajzi Közlemények, 1988. 1-2.)
34080319פרנץ גאשפאר