פסגת ארצות הברית – קוריאה הצפונית בסינגפור (2018)
פסגת ארצות הברית-קוריאה הצפונית היא פסגה שהתקיימה בין מנהיגי ארצות הברית וקוריאה הצפונית ב-12 ביוני 2018 במלון "קפלה" באי סנטוסה (אנ') בסינגפור. זו הייתה הפגישה הראשונה בין נשיא ארצות הברית מכהן לבין המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, על רקע שיפור שחל ביחסי ארצות הברית-קוריאה הצפונית. לאחר הפסגה הצהיר קים ג'ונג-און כי ארצו תפעל לפירוק מלא של חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני.
רקע
קוריאה מחולקת מאז 1945. מלחמת קוריאה בשנים 1950–1953 הסתיימה בהסכם שביתת הנשק אך לא בהסדר שלום. מאז נמשך הסכסוך, כשחיילים אמריקאים נותרו בדרום. מאז שנות ה-90, גברה הדאגה הבינלאומית לגבי תוכנית הגרעין של קוריאה הצפונית. הנשיא ג'ורג' ווקר בוש התייחס לקוריאה הצפונית כאל "ציר הרשע" במהלך נאום מצב האומה משנת 2002. אולם לקראת סוף כהונתו סיפקה קוריאה הצפונית מידע מרצון על תוכנית הגרעין שלה בתמורה לסיוע והסרת סנקציות והיא הוסרה לאחר זמן קצר מרשימת המדינות המממנות טרור. למרות זאת, פקחי גרעין לא הורשו לבקר במתקני הגרעין בקוריאה הצפונית לקראת סוף 2008. לממשל הנשיא ברק אובמה הייתה מדיניות של "סבלנות אסטרטגית" כלפי המשא ומתן עם הצפון. קוריאה הצפונית עשתה ניסויים גרעיניים נוספים בשנים הבאות. ההפגזה של יאו-פיונג 2010 (אנ') העלתה במידה ניכרת את המתיחות בין צפון קוריאה לדרום קוריאה. ההסלמה של תוכנית הגרעין של צפון קוריאה אירעה במיוחד תחת שלטונו של קים ג'ונג-און, שהפך למנהיגה בדצמבר 2011, לאחר מות אביו, קים ג'ונג-איל.
במשך כהונתו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה נקטה ארצות הברית מדיניות פייסנית כלפי צפון קוריאה בניסיון לשכנע את הצפון קוריאנים לפתוח בדיאלוג באמצעות מתן סיוע, אולם קים ג'ונג און דחה גישה זו והמשיך לפתח כלי נשק בליסטיים וכלי נשק גרעיניים ביתר שאת. עם היבחרו של דונלד טראמפ לנשיאות בשנת 2016 הוא הכריז על שינוי המדיניות כלפי צפון קוריאה מן המסד ועד הטפחות. הנשיא דונלד טראמפ נקט כלפי קוריאה הצפונית עמדה חמורה ונוקשה יותר מאשר הנשיא אובמה כאשר האמריקאים הובילו סנקציות בינלאומיות נרחבות שטרם נראו כמותן, כאשר גם באו"ם בעקבות המאמצים האמריקאים הוטלו סנקציות נוקשות כלפי צפון קוריאה. בה בעת, טראמפ הביע פתיחות לדיאלוג עם קים ג'ונג-און.
ב-11 באפריל 2017 איימה קוריאה הצפונית כי הגעת ספינות חיל הים האמריקני לאזורה מצדיקה התקפה בנשק גרעיני. איום זה הגיע בהמשך לחימוש מתמשך של קוריאה הדרומית על ידי צבא ארצות הברית. בתגובה לאיום צייץ טראמפ בחשבון הטוויטר שלו כי "קוריאה הצפונית מחפשת צרות. אם סין לא רוצה לעזור, נפתור את הבעיה בלעדיה".[1] למחרת בבוקר צייץ שוב כי שוחח בטלפון עם נשיא סין שי ג'ינפינג והגיע איתו להסכמים בנושא קוריאה הצפונית.
ב-7 באוגוסט 2017, לאחר שנחשף כי המודיעין האמריקני חיבר דו"ח הקובע כי קוריאה הצפונית הצליחה להרכיב ראש נפץ גרעיני על טיל בליסטי המסוגל להגיע לשטחה של ארצות הברית, הצהיר טראמפ כי הוא ממליץ לצפון קוריאה לא לאיים יותר על ארצות הברית, משום שהיא "תפגוש אש וזעם כפי שהעולם לא ראה מעודו". יומיים לאחר מכן, הזהיר טראמפ פעם נוספת כי "אולי לא הייתי תקיף מספיק: קוריאה הצפונית עלולה להיות בצרות כמו שעמים מעטים היו אי פעם. הפתרון הצבאי חמוש ומוכן אם היא לא תנהג בחכמה".
בנאומו באו"ם ב-19 בספטמבר 2017, אמר טראמפ כי אם ארצות הברית תצטרך, היא תשמיד כליל את צפון קוריאה. בתגובה, אמר קים ג'ונג-און, כי דברי טראמפ הם הכרזת מלחמה.[2]
צפון קוריאה הודיעה כי היא שוקלת ירי טילים לכיוון גואם. קוריאה הצפונית ביצעה את הניסוי הגרעיני השישי שלה, של פצצת מימן, ב-3 בספטמבר. הניסוי זכה לגינוי בינלאומי, וגרר הטלת סנקציות כלכליות נוספות על קוריאה הצפונית. ב-28 בנובמבר שיגרה קוריאה הצפונית טיל נוסף, אשר לפי האנליסטים היה מסוגל להגיע לכל מקום בארצות הברית. הניסוי הביא את האו"ם להטיל סנקציות נוספות על המדינה. ארצות הברית החזירה את קוריאה הצפונית לרשימת המדינות המסייעות לטרור לאחר תשע שנים.
בתחילת שנת 2018 הציע מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג-און, לשלוח משלחת לאולימפיאדת החורף בדרום קוריאה. בחודש ינואר אירעה התראת שווא על ירי טיל שגרמה לבהלה גדולה בהוואי. בהמשך נפתח מחדש הקו החם של סיאול-פיונגיאנג, לאחר כמעט שנתיים. צפון קוריאה ודרום קוריאה צעדו יחד בטקס פתיחת האולימפיאדה והקימו נבחרת הוקי קרח נשים משותפת. צפון קוריאה שלחה משלחת ספורטאים לאולימפיאדה, בראשותו של קים יו-ג'ונג, אחותו של קים ג'ונג-און.
במרץ 2018 הכריז דובר רשמי מטעם קוריאה הדרומית, במהלך ביקור בבית הלבן, כי קים ג'ונג-און הצהיר לדרום קוריאנים שיפעל לפירוק הנשק הגרעיני, וכי קוריאה הצפונית לא תערוך ניסויים נוספים בטילים גרעיניים או בליסטיים.[3]
ב-27 באפריל 2018 נערכה במסגרת הפסגה הבין-קוריאנית פגישה היסטורית בין קים ג'ונג - און ונשיא קוריאה הדרומית מון ג'יאה-אין. הפגישה נערכה בשטח הגבול שבין שתי המדינות, והשניים אף חצו את הגבול לשני הצדדים. השניים חתמו על הצהרת פנמונג'ום, ובה התחייבות לפרוז חצי האי מנשק גרעיני, הפיכת הגבול ל"אזור שלום", וקידום שיחות עם ארצות הברית וסין, ובכך חל מפנה ביחסי קוריאה הדרומית-קוריאה הצפונית. ב-15 במאי 2018 הקפיאה קוריאה הצפונית את שיחותיה עם קוריאה הדרומית בשל התרגיל הצבאי המתכונן של ארצות הברית עם קוריאה הדרומית. תשעה ימים לאחר מכן, פרסם הנשיא טראמפ הצהרה המבטלת את הפסגה, אך השאיר פתח לקיים אותה במועד אחר. למחרת אמר הנשיא טראמפ בעקבות מסר חיובי מקוריאה הצפונית, כי ישנה עוד אפשרות לקיים את הפסגה כמתוכנן בסינגפור ב-12 ביוני. ב-1 ביוני הודיע טראמפ כי הפסגה אכן תתקיים כמתוכנן ב-12 ביוני, לאחר שפגש את קים ז'ונג צ'ול בבית הלבן. ב-6 ביוני 2018 הוכרז כי סינגפור מתכוננת לפסגה.
ההכרזה וההכנות לפסגה
במרץ 2018 אישר טראמפ כי נתן את הסכמתו להצעה להיפגש עם קים ג'ונג-און. במאי 2018 הודיע נשיא ארצות הברית טראמפ כי נענה להצעה להיפגש עם קים ג'ונג-און בסינגפור ב-12 ביוני, בניסיון להגיע להסכם לפירוז חצי האי קוריאה מנשק גרעיני. לקראת הפסגה המתוכננת, ב-9 במאי, שוחררו מכלאם שלושה שבויים אמריקאים שהוחזקו בקוריאה הצפונית לאחר פגישה נוספת בין קים ג'ונג-און לבין מזכיר המדינה של ארצות הברית מייק פומפאו.[4] אולם ב-24 במאי בעקבות החרפת הרטוריקה של קוריאה הצפונית והקשחת עמדתם לאחר ביקור של קים ג'ונג-און בסין, הודיע הנשיא טראמפ על ביטול הפסגה המתוכננת עם קים ג'ונג-און. ב-1 ביוני, לאחר פגישתו עם קים יונג צ'ול (אנ') בבית הלבן וקבלת מכתב שנשלח בידיו על ידי קים, הודיע טראמפ כי ייפגש עם קים בתאריך שנקבע.[5]
ב-9 ביוני, סמוך לפני המראתו מפסגת ה-G7 בקנדה לסינגפור, אמר הנשיא טראמפ, כי נעשתה עבודת הכנה טובה בסינגפור עם צוותים של קוריאה הצפונית, וכי הפסגה תהיה הזדמנות חד פעמית לקוריאה הצפונית, והוא מקווה שהיא תסתיים בהסכמה חיובית על פירוז הגרעין בקוריאה.[6]
הפסגה
ביום 12 ביוני 2018 בשעה 9:00 בבוקר נפגשו טראמפ וקים במלון "קפלה" באי סנטוסה (אנ') בסינגפור. לאחר לחיצת ידיים מול התקשורת הם נכנסו לשיחה אישית בלווי מתורגמנים, בה שוחחו במשך כ-45 דקות. לאחר מכן עברו לחדר אחר בו הצטרפו לפגישה צוותי עבודה משתי המדינות. בתום המפגש שארך שלוש וחצי שעות אמר הנשיא טראמפ "הייתה פגישה פנטסטית", "עשינו התקדמות גדולה".[7] טראמפ וקים סעדו יחד וסיירו במדשאות המלון, וכעבור שעה חתמו בטקס פומבי על מסמך הסכמות בכתב.
מסמך ההבנות
המסמך כלל ארבעה סעיפים מרכזיים:[8]
- ארצות הברית והרפובליקה הדמוקרטית העממית של קוריאה מתחייבות לכונן יחסים חדשים ביניהן בהתאם לרצונם של העמים בשתי המדינות בשלום ובשגשוג.
- ארצות הברית והרפובליקה הדמוקרטית העממית של קוריאה ישקיעו מאמצים משותפים בכינון משטר שלום יציב ובר-קיימא בחצי האי הקוריאני.
- הרפובליקה הדמוקרטית העממית של קוריאה מאשררת את הצהרת פנמונג'ום מ-27 באפריל 2018, ומתחייבת לפעולה למען פירוק מלא של חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני.
- ארצות הברית והרפובליקה הדמוקרטית העממית של קוריאה מתחייבות לפעול להשבת שרידיהם של אסירי מלחמה ונעדרי מלחמה, בכלל זה החזרה מיידית של מי ששרידיהם כבר זוהו לארצם.
תגובות בעולם
- ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו אמר: "אני מברך את נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על הפסגה ההיסטורית בסינגפור. זהו צעד חשוב במאמץ לפרק את חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני".
- ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו הודיע על תמיכתו בפסגה: "אנו תומכים במאמצים המתמשכים של הנשיא בצפון קוריאה ומצפים לראות את פרטי ההסכם".
- ראש ממשלת סינגפור, לי הסיין לונג בירך את שני המנהיגים במכתבים נפרדים שנשלחו אליהם על התוצאה המוצלחת של הפסגה וייחל להצלחת שתי המדינות ביישום ההסכם שנחתם.
- נשיא קוריאה הדרומית, מון ג'יאה-אין אמר: "אני, יחד עם כל בני עמי, מקווה שתהיה פסגה מוצלחת שתפתח עידן חדש של פירוז מוחלט מנשק גרעיני, שלום ויחסים חדשים בין קוריאה הדרומית, קוריאה הצפונית וארצות הברית".
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ פיונגיאנג על הגעת ספינות הטילים האמריקניות: "מצדיקה נשק גרעיני", באתר וואלה!, 11 באפריל 2017
- ^ סוכנויות הידיעות, קים ג'ונג און בהצהרה חריגה: "דברי טראמפ - הכרזת מלחמה", באתר וואלה!, 22 בספטמבר 2017
- ^ North Korea nuclear talks: Donald Trump and Kim Jong-Un to meet, www.9news.com.au
- ^ רויטרס, שוחררו שלושת האמריקנים שהיו כלואים בצפון קוריאה, באתר ynet, 9 במאי 2018
- ^ טראמפ הודיע: אפגש עם קים ג'ונג און ב-12 ביוני בסינגפור כמתוכנן, באתר וואלה!, 1 ביוני 2018
- ^ רויטרס, טראמפ המריא לסינגפור: "הפסגה עם קים היא הזדמנות חד פעמית בשבילו", באתר וואלה!, 9 ביוני 2018
- ^ אורלי אזולאי, שליחת ynet ו"ידיעות אחרונות" לסינגפור, טראמפ וקים בדרך לחתימה: "היה טוב יותר משמישהו יכול היה לצפות", באתר ynet, 12 ביוני 2018
- ^ יחסים חדשים למען שני העמים, באתר ynet
32767143פסגת ארצות הברית – קוריאה הצפונית בסינגפור (2018)