פורטל:מלחמת חרבות ברזל/פיתוחים טכנולוגיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בארי

בארי הוא רכב שטח ממוגן המבוסס על ה-Flyer 72 (אנ') של ג'נרל דיינמיקס. הרכב נכנס לשירות בצה"ל בסוף 2023 ותחילת 2024 ונקרא על שם קיבוץ בארי. ה"בארי" שוקל כ-5 טונות, מגיע למהירות מרבית של 130 קמ"ש וניתן להתאימו למשימות שונות. ב"בארי" הנהג יושב באמצע ומשני צידו יושבים חיילים עם מקלעים, ועל גג הרכב יש אפשרות להתקנת מקלע כבד ממוגן. ניתן לשלוט בכל גלגל לחוד כדי להשיג עבירות שטח מקסימלית.

לערך המלא >>


מגן אור

מגן אור, שנודעה בתחילת פיתוחה בשם קרן ברזל (זהו גם שמה הבינלאומי כיום - Iron Beam), היא מערכת הגנה אקטיבית מבוססת נשק לייזר להגנה מפני רקטות, טילים ופצצות מרגמה בטווחים קצרים ומפני כלי טיס לרבות גלשני-אוויר, כלי טיס בלתי מאוישים ורחפנים. המערכת מפותחת על ידי רפאל - מערכות לחימה מתקדמות, בשיתוף אלביט מערכות ונחשבת כפורצת דרך וראשונה מסוגה בעולם.

במהלך מלחמת חרבות ברזל, במשרד הביטחון והתעשיות הביטחוניות התכוונו לנסות מרכיבים מסוימים במערכת היירוט. המערכת באותה העת לא היתה יכולה לפעול באופן מבצעי. היה מדובר בניסוי כלים "רטוב" לפני הפיכת המערכת למבצעית.

על פי דיווח של יואב זיתון, משרד הביטחון אישר למפא"ת להכניס לניסוי מבצעי את המערכת במלחמת חרבות ברזל והמערכת תיפרס בדרום, על פי הדיווח המערכת אמורה להיות מבצעית בעוד שנתיים ולכן לא יסתמכו עליה באף תכנית.

לערך המלא >>


נגמ"ש איתן

איתן הוא נגמ"ש אופני שפותח במנהלת המרכבה והרק"ם (מנת"ק) במשרד הביטחון ועתיד להיקלט בצבא הגנה לישראל ולהחליף את כל הנגמ"שים, למעט הנמ"ר. האיתן, שממנו הוזמנו מאות על ידי צה"ל, יהיה לנגמ"ש האופני הראשון בשירות צה"ל מאז שנות ה-60 של המאה ה-20 שאינו נשק שלל.

באוקטובר 2023 ה"איתן" הופעל מבצעית לראשונה במסגרת הלחימה במלחמת חרבות ברזל.

לערך המלא >>


חץ 3

חץ 3 הוא טיל נגד טילים אקסו-אטמוספירי - מיועד ליירט טילים בליסטיים בחלל והרחק מגבולות ישראל, כחלק ממערכת הנשק חץ. היכולת ליירט מחוץ לאטמוספירה מקטינה את הסכנה שראש הקרב, חומרי לחימה כימיים או ביולוגיים או שרידי הטיל, יתפזרו מעל שטח ישראל. מערכת 'חץ 3' היא הנדבך העליון במערך ההגנה הרב-שכבתית של ישראל כך שבהינתן תרחיש של כישלון יירוט על ידה יתאפשרו ניסיונות יירוט נוספים על ידי הנדבכים התחתונים של המערכת. על פי הערכת יושב ראש סוכנות החלל הישראלית, יצחק בן ישראל, חץ 3 מסוגל ליירט גם לוויינים, יכולת השמורה לקומץ מדינות בעולם. בניסוי שנערך ב-2019 הוכח כי המערכת מסוגלת ליירט בחלל החיצון טילים בליסטיים בעלי ראש קרב גרעיני מתפצל - טרם ראש הקרב התפצל.

ה"חץ 3" רשם יירוט בכורה מבצעי ראשון ב-9 בנובמבר 2023 במהלך מלחמת חרבות ברזל, כאשר המערכת יירטה טיל בליסטי ששיגרו החות'ים מתימן לעבר אילת.

לערך המלא >>