יצחק בן ישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יצחק בן ישראל
לידה 26 ביולי 1949 (גיל: 75)
תל אביב, ישראלישראל ישראל
השתייכות צבא הגנה לישראל
דרגה אלוף (אוויר) אלוף
תפקידים בשירות
  • ראש ענף חקר ביצועים בחיל האוויר
  • ראש מחלקת מחקר בלהק המודיעין
  • ראש מחלקת מחקר במטכ"ל
  • ראש מפא"ת במשרד הביטחון
עיטורים
פרס ביטחון ישראל  פרס ביטחון ישראל (2)
תפקידים אזרחיים

יצחק אריה בן ישראל (נולד בתל אביב, 26 ביולי 1949) היה אלוף בצה"ל וכיהן בכנסת השבע עשרה כחבר כנסת מטעם מפלגת קדימה. נכון ל-2016, הוא פרופסור מן המניין באוניברסיטת תל אביב, ראש סדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה וביטחון וראש מרכז הסייבר באוניברסיטת תל אביב ויושב ראש סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה.

ביוגרפיה

בן ישראל נולד בתל אביב ב־1949. אביו חיים בן-ישראל (גולדברג) היה לוחם הלח"י וסגן אלוף בחיל האוויר הישראלי[1] ואמו שרה לבית בביוף גם היא הייתה חברה בלח"י.[2] בשנת 1967 סיים את לימודיו בגימנסיה הרצליה והתגייס לעתודה האקדמית, במסגרתה השלים תואר ראשון במתמטיקה ופיזיקה. במקביל לשירותו הצבאי למד באוניברסיטת תל אביב, בשנת 1985 קיבל תואר שני בפילוסופיה, על עבודה שכותרתה "ה'אנליטי' והפילוסופיה האנליטית" בהנחיית גרשון ויילר, וב-1988 קיבל תואר דוקטור בפילוסופיה, על עבודה שכותרתה "הסינתטי אפריורי ביישומו - פתרון לבעיית נתוני החוש".

עד לשנת 2002 שירת בצה"ל, בעיקר בחיל האוויר. במהלך שירותו בחיל מילא בן-ישראל תפקידים במערך המבצעים, המודיעין והפיתוח. הוא היה חבר בצוות בראשות אביאם סלע שזכה בפרס חיל האוויר על הצלחת פיתוח מערכת ממוכנת לשליטה ובקרה "פריסקופ".[3] בהמשך היה ראש ענף חקר ביצועים (חק"ב) בחיל האוויר, והיה שותף בתכנון מבצע אופרה להשמדת הכור הגרעיני בעיראק.[4] תפקידו האחרון בחיל היה ראש מחלקת המחקר בלהק המודיעין (למד"ן). ב־1992 מונה לראש מחלקת מחקר ופיתוח במטכ"ל, וב־1998 הוכרה תרומתו לבניית שדרתו הטכנולוגית של צה"ל, כאשר הועלה לדרגת אלוף ומונה לראש המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית (מפא"ת) במשרד הביטחון. פעמיים הוענק לו פרס ביטחון ישראל, ב־1972 (פיתוח שיטת הפצצה קלע למטוסי הפנטום) וב־2001 (בעבור פרויקט המהווה ביטוי לתפיסה חדשנית של שדה הקרב העתידי).

עם פרישתו מצה"ל הצטרף לסגל ההוראה באוניברסיטת תל אביב וכיום מכהן כראש התוכנית ללימודי ביטחון בבית-הספר לממשל. במקביל הצטרף לוועדות שונות במוסדות אקדמיים נוספים, בהם הטכניון, ובגופים לאומיים שונים. היה חבר בוועדת המחקר והפיתוח של חברת טבע תעשיות פרמצבטיות, חבר בדירקטוריון החברה לישראל הקים חברת ייעוץ ביטחוני בשם Ray-Top.

בן-ישראל הוא יושב ראש סוכנות החלל הישראלית משנת 2005, וכיהן כיושב ראש המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח בין השנים 2010-2017, שני גופים השייכים למשרד המדע והטכנולוגיה. במאי 2011 מונה על ידי רה"מ נתניהו לראש המיזם הקיברנטי והקים את מטה הסייבר הלאומי במשרד ראש הממשלה. מכהן גם כחבר בחבר הנאמנים של אוניברסיטת אריאל,[5] ובדירקטוריון מכון פישר למחקר אסטרטגי וחלל.

בבחירות לכנסת השבע עשרה היה מועמד במקום ה־31 ברשימת קדימה ולא נבחר לכנסת. עם היבחרו של שמעון פרס לתפקיד הנשיא התשיעי של מדינת ישראל, ב־13 ביוני 2007, החליפו בן ישראל בתפקידו כחבר הכנסת, לאחר שקודם לכן פרש מתפקידו כחבר כנסת הפרופסור אוריאל רייכמן. בן ישראל הושבע לכנסת ב־25 ביוני 2007.

בבחירות המקדימות לרשימת קדימה לקראת הבחירות לכנסת ה-18 נבחר בן ישראל במקום ה-31, ובעקבות התוצאה המאכזבת החליט לפרוש מן החיים הפוליטיים, תוך שהוא מותח ביקורת חריפה על המערכת הפוליטית ועל התקשורת.[4]

בשנת 2012 נבחר כחבר לכל החיים לאקדמיה הבינלאומית של מדעני החלל (IAF) וכחבר במועצה הלאומית למחקר, חדשנות ויזמות (RIEC) בסינגפור.

בן ישראל מרצה באוניברסיטת תל אביב, מאי 2017

בספטמבר 2017 הוארכה כהונתו של בן ישראל כיו"ר סוכנות החלל הישראלית.[6]

בן ישראל מתגורר ברמת השרון, נשוי ואב לשלושה.

גישתו בתחום המודיעין

בן ישראל פרס את שיטתו בתחום המודיעין בספרים דיאלוגים על מדע ומודיעין, והפילוסופיה של המודיעין. תוך השענות על הגותו של קרל פופר טוען בן ישראל כי המודיעין, כמו המדע, אינו יכול להגיע לעולם לאמת אובייקטיבית וחלוטה. על כן, יש לדבוק בגישת האלימינציה לפיה כל האפשרויות מוצגות, וחלקן נשללות, עד אשר נותרות אלו שלא ניתן להפריכן. גישה זו לא הגיעה מעולם ליישום נרחב בעבודת המודיעין, ואף ספגה ביקורת בשל אי הישימות שלה ועל כך שהיא איננה פותרת את בעיות היסוד של המודיעין.[7]

פרסים בהם זכה

  • פרס ביטחון ישראל לשנת 1972 על פיתוח מערכת הפצצה למטוס הפנטום
  • פרס חיל האוויר לשנת 1976 על מערכת שליטה ובקרה ממוחשבת
  • פרס ראש אגף המודיעין לחשיבה יוצרת לשנת 1984
  • פרס ביטחון ישראל לשנת 2001 עבור פרויקט המהווה ביטוי לתפיסה חדשנית של שדה הקרב העתידי
  • אות הצטיינות מטעם משרד הביטחון הסינגפורי על תרומותו לפיתוח הקשר הביטחוני בין ישראל לסינגפור

מספריו

קישורים חיצוניים

ממאמריו והרצאותיו:

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
יצחק בן ישראל23233444