פורטל:וושינגטון די. סי.

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רענון הפורטל כיצד אוכל לעזור?    

וושינגטון די. סי.אנגלית: .Washington, D.C) היא עיר הבירה של ארצות הברית. העיר הוקמה ב-16 ביולי 1790, כעירייה נפרדת בתוך מחוז קולומביה (District of Columbia). חקיקת הקונגרס ב-1871 יצרה ממשל יחיד לטריטוריה הפדרלית כולה, ובפועל איחדה את העיר עם המחוז לישות פדרלית אחת. וושינגטון די. סי. נקראת על שמו של נשיאה הראשון של ארצות הברית, ג'ורג' וושינגטון וצמד האותיות די.סי מיצגות את המחוז השיפוטי בו היא נמצאת (District of Columbia). העיר ממוקמת על גדתו הצפונית של נהר הפוטומק, היא גובלת במדינת וירג'יניה בדרום-מערב, ובמדינת מרילנד מצדדיה האחרים. וושינגטון די. סי. מארחת כ-172 שגרירויות זרות, בהן שגרירות ישראל בארצות הברית, וכמו כן גם את הבנק העולמי, קרן המטבע הבינלאומית, מטה ה-FBI, מטה המשמר הלאומי, ומטה נאס"א.


בניין הקפיטול

תושבי וושינגטון די. סי. מצביעים בבחירות לנשיאות ארצות הברית אך אין להם זכות הצבעה לקונגרס ארצות הברית. תושבי העיר שולחים נציגים שאינם בעלי זכות הצבעה לקונגרס, המשתתפים בוועדות ובדיונים אך אינם יכולים להצביע. אין לעיר וושינגטון ייצוג בסנאט האמריקאי. בכך למעשה מופלים תושבי וושינגטון לרעה על פני שאר תושבי ארצות הברית, ולמעשה גם משאר תושבי ערי הבירה בעולם.

מפה גרמנית של מחוז קולומביה משנת 1888

ב-16 ביולי 1790 נחתם החוק הקובע את מיקום העיר על גדת נהר הפוטומק. השטח נתרם לממשל הפדרלי על ידי מדינות וירג'יניה ומרילנד. בשטח זה היו כבר קיימות שתי ערים על שתי גדות הנהר - ג'ורג'טאון ואלכסנדריה. ב-27 בפברואר 1801 נקבע שהעיר תהיה תחת פיקוחו ושליטתו של הקונגרס של ארצות הברית.

ב-9 ביולי 1846 הוחזר השטח שהיה מדרום לנהר הפוטומק (כ-100 קמ"ר) למדינת וירג'יניה, כולל העיר אלכסנדריה, וכיום הינו חלק ממחוז ארלינגטון.

ב-24 באוגוסט 1814 כבשו כוחות הצבא הבריטי את העיר וושינגטון במתקפה שביצעו כחלק ממלחמת 1812 ושרפו אותה.

רק התיקון ה-23 לחוקת ארצות הברית שאושר ב-29 במרץ 1961 התיר לתושבי העיר להצביע בבחירות לנשיאות ארצות הברית.

ב-11 בספטמבר 2001 תקף ארגון אל-קאעידה את העיר, ומטוס חטוף פגע בפנטגון, בניין משרד ההגנה האמריקאי. במתקפה זו נהרגו 125 מעובדי הפנטגון ו-64 נוסעי המטוס.

הקתדרלה הלאומית של וושינגטון
תמונה אווירית של וושינגטון. בתמונה ניתן לראות את הקפיטול, את המול ואת אנדרטת וושינגטון
בניין הקפיטול

אתרים בעלי חשיבות:

אנדרטאות

גני החוקה, אי תאודור רוזוולט, אנדרטת אדמס, אנדרטת רוברט א. טאפט, אנדרטת הטיטניק, אנדרטת השלום, אנדרטת קרבנות הקומוניזם, אנדרטת אוסקר שטראוס, אנדרטת ג'ון אריקסון, אנדרטת ג'ורג' מייסון, אנדרטת ג'יימס א. גרפילד, אנדרטת ג'פרסון, אנדרטת הזיכרון של מחוז קולומביה, אנדרטת הצי - צי הסוחר, אנדרטת וייטנאם, אנדרטת וושינגטון, אנדרטת לינקולן, אנדרטת מלחמת העולם השנייה, אנדרטת מלחמת קוריאה, אנדרטת פרנקלין דלנו רוזוולט, אנדרטת כוחות השיטור הלאומית, אנדרטת מלחמת וייטנאם, אנדרטת מלחמת קוריאה, אנדרטת אלברט איינשטיין, אנדרטת יוליסס ס. גרנט, אנדרטת לינדון ביינס ג'ונסון, אנדרטת צי ארצות הברית, אנדרטת הלוחמים השחורים במלחמת האזרחים, אנדרטת הפטריוטיות היפנית-אמריקאית במלחמת העולם השנייה, אנדרטת נשות וייטנאם, אנדרטת חיל המשלוח האמריקני

מוזיאונים


פארקים

בניין הקפיטול
מפת קומפלקס הקפיטול

בנייני משרדים
בנייני משרדים של בית הנבחרים

בנייני משרדים של הסנאט


פארקים

המוזיאון של ארצות הברית לזכר השואהאנגלית: United States Holocaust Memorial Museum) הוא מוזיאון לאומי הממוקם בקרבת המול בעיר וושינגטון בארצות הברית. במוזיאון מתבצעת פעילות תיעוד, לימוד ופירוש ההיסטוריה של השואה והוא משמש כמפעל הנצחה למיליוני יהודים ובני עמים אחרים שנספו בשואה.

המוזיאון נבנה בעקבות חוק שעבר בקונגרס פה אחד בשנת 1980. הוא נפתח לציבור באפריל 1993.

תערוכה קבועה במוזיאון היא היסטוריה כרונולוגית של השואה. היא מתחילה ב-1933, עם עליית היטלר לשלטון ומסתיימת בשחרור מחנות הריכוז והקמת מדינת ישראל. התערוכה מתפרשת על פני שלוש קומות וסוקרת שנים שונות. הקומה הרביעית (תחילת התערוכה) סוקרת את השנים 1940-1933 ומתמקדת בהרחקת היהודים מהחברה וברצף האירועים שהוביל למלחמת העולם השנייה עד לפלישת גרמניה לפולין. הקומה השלישית סוקרת את השנים 1940 עד 1945 ומתמקדת במחנות הריכוז, במרכזי ההשמדה ובגטאות. הקומה השנייה מתמקדת בהתנגדות לנאצים, בהצלה, בשחרור ובשנים שלאחר המלחמה. בסוף התערוכה מוצג סרט מחזורי המציג עדות של ניצולי השואה.


מבט מאנדרטת לינקולן לעבר אנדרטת וושינגטון. הקהל מאזין לנאומו של מרטין לותר קינג: "יש לי חלום" במהלך "המצעד לוושינגטון למען תעסוקה ושוויון", 28 באוגוסט 1963

רוצים לעזור? הנה כמה משימות שבהן אתם יכולים לתרום: