אנדרטת אדמס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מבנה ריקה. אנדרטת אדמסאנגלית: Adams Memorial) היא מצבה הנמצאת בחלקה E בבית הקברות Rock Creek (מילולית: "מפרץ הסלע") בעיר וושינגטון בארצות הברית. חלקה המרכזי של המצבה הוא פסל יצוק מברונזה של הפסל האמריקאי ממוצא אירי אוגוסטוס סיינט-גודנס. הפסל מתאר דמות מכוסה בבד, אשר יושבת כשגבה אל קיר גרניט.

היסטוריה

האנדרטה נבנתה בשנת 1891, והקמתה הוזמנה על ידי הנרי אדמס, סופר, עיתונאי והיסטוריון אמריקאי, על מנת להנציח את אשתו, קלובר הופר אדמס.

הנרי אדמס הנחה את סיינט-גודנס להתבסס בעיצוב הפסל על דמויות מן האמנות הדתית הבודהיסטית. הדמות שפיסל סיינט-גודנס אכן מזכירה את דמותו של קוואנון (המוכר גם בשם גואן-יין), הבודהיסטווה של החמלה, אשר מתוארת כדמות ישובה מכוסה בבד. כמו כן, ייתכן כי סיינט-גודנס הושפע מאמנות הקבורה הפריזאית, בעקבות שהותו בצרפת[1].

השם שהוענק לדמות המתוארת בפסל על ידי סיינט-גודנס עצמו הוא ”מיסתורין העולם הבא ושלום האלקים הבלתי-נתפס” ("The Mystery of the Hereafter and The Peace of God that Passeth Understanding"), אך הוא מוכר יותר בקרב הציבור בכינוי "יגון" ("Grief"). אדמס לא היה מרוצה מהכינוי שדבק בפסל, ובשנת 1908 שלח מכתב לבנו של סיינט-גודנס, בו הוא ביקש ממנו שימנע מהציבור להעניק כינויים לפסל. אדמס אף טען כי סיינט-גודנס התכוון שהפסל יהווה שאלה בלתי פתורה, ולכן אין לכנותו בשם ספציפי.

הפסל זכה לפרסום ונודע בחשיבותו בהיסטוריית הפיסול האמריקאית, והפופולריות שלו היוותה מקור השראה למספר העתקים, והמפורסם בהם הוא הפסל "Black Aggie" (מילולית: אגי השחורה), אשר נקנה על ידי הגנרל האנריקאי פליקס אגנוס והוצב על חלקת הקבר שלו במרילנד בשנת 1925[2].

החל מ-16 במרץ 1972 נוספה אנדרטת אדמס למרשם הלאומי של מקומות היסטוריים (National Register of Historic Places).

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנדרטת אדמס בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Field, Cynthia R. (1995). "The Adams Memorial". Smithsonian Preservation Quarterly. The Smithsonian Institution Office of Architectural History and Historic Preservation. Retrieved on 2007-01-17
  2. ^ Mills, Cynthia J. (Summer, 2000). "Casting Shadows: The Adams Memorial and Its Doubles". American Art (Smithsonian American Art Museum) 14 (2): 2–25.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0