פונטינה
פונטינה (באיטלקית: Fontina; בצרפתית: Fontine)[1] היא גבינה מחלב פרה, שמקורה באיטליה. עם הזמן, ייצור הפונטינה התפשט ברחבי העולם, כולל לארצות הברית, דנמרק, שוודיה, קנדה, צרפת וארגנטינה.[2] [3]
תיאור
פונטינה היא גבינה חצי רכה עד קשה במרקמה וטעמה עדין עד בינוני. יש לה תכולת שומן בסביבות 45%. הטעם האופייני של פונטינה הוא עדין אך אגוזי ומלוח באופן מובהק. לפונטינות משוודיה, דנמרק וארצות הברית יש טעם עדין יותר מזו האיטלקית, מרקם רך יותר ויותר חורים מאלה של איטליה.
גבינת פונטינה מיוצרת בואל ד'אוסטה, (עמק אאוסטה) בהרי האלפים מאז המאה ה-12. ניתן לזהות את הפונטינה המיוצרת באיחוד האירופי על ידי חותמת Consorzio (קונסורציום) של מטרהורן כולל המילה "FONTINA".[4] [5]
כמו סוגי גבינה רבים אחרים, לשם "פונטינה" יש נגזרות כמו "פונטינלה", "פונטאל" ו"פונטלה".[6] על אף שהגרסה מעמק אאוסטה היא המקורית והמפורסמת ביותר,[7] ייצור נגזר מתרחש גם באזורים אחרים של איטליה, כמו גם ב: דנמרק, שוודיה, קוויבק, צרפת, ארגנטינה ארצות הברית.[8] הגרסאות השוודיות והדניות נמצאות לעיתים קרובות בחנויות מכולת בארצות הברית וניתן להבחין בהן לעומת הפונטינה של אאוסטה על ידי קליפת השעווה האדומה שלהן (נפוצה גם בפונטינה הארגנטינאית).
פונטינה המיוצרת בעמק אאוסטה חייבת להיות עשויה מחלב לא מפוסטר ממקבץ חליבה אחת, כאשר רק שתי מנות של גבינות מיוצרות ביום.[9]
גבינת פונטינה המקורית מעמק אאוסטה היא חריפה למדי ובעלת טעם עז למדי, למרות זאת גבינות מסומנות פונטינה המיוצרות במדינות אחרות יכולות להיות בטעם עדין יותר. לפונטינה של אאוסטה יש קליפה טבעית עקב ההתישנות, שהיא בדרך כלל שזופה עד כתומה-חומה.[10] [11] פנים הגבינה בצבע שמנת חיוור ומלא חורים המכונים "עיניים". היא ידועה בטעם האדמתי, הפטריותי והעצי שלו, ומשתלבת בצורה יוצאת דופן עם בשרים צלויים ופטרית כמהין.[12] יש לה טעם עשיר וקרמי שנעשה אגוזי יותר עם ההתישנות.[13] פונטינה בוגרת היא גבינה קשה, ונמסה היטב במאכלים.
כינוי מקור מוגן
ניתן לזהות כאמור גבינת פונטינה הנמכרת באיחוד האירופי על ידי חותמת Consorzio (קונסורציום) של המטרהורן כולל המילה המודפסת "FONTINA". לגבינה המיוצרת בעמק אאוסטה יש כינוי מקור מוגן (DOP) עם תקנות לפיהן הגבינה חייבת להיות עשויה מחלב לא מפוסטר מחליבה יחידה, של פרות מגזע Valdostana.
מתכונים
לפונטינה הצעירה מרקם רך יותר ויכולה להתאים לפונדו. המאכל Fonduta alla valdostana (באיטלקית) או Fondue à la valdôtaine[14] (בצרפתית) הוא מאכל מסורתי מפונטינה מוקצפת עם חלב, ביצים וכמהין.
זיווג טוב למאכל הוא היין הפיימונטזי (ממחוז פיימונטה) שמיוצר מענבי היין נביולו (Nebbiolo), מהם עושים את היינות האדומים המפורסמים ברולו, ברברסקו ועוד יינות עם טעמים של דובדבן בר וכמהין.[13]
קישורים חיצוניים
- [https://web.archive.org/web/20150402030537/http://www.consorzioproduttorifontina.it/en/ קואופרטיב המפיקים של חלב ופונטינה (באיטלקית, בצרפתית ובאנגלית)
הערות שוליים
- ^ Dicitonnaire Larousse
- ^ "Fontina". www.belgioioso.com. נבדק ב-2020-12-28.
- ^ Heimowitz, Colette (2012-03-13). The New Atkins for a New You Breakfast and Brunch Dishes (באנגלית). Simon and Schuster. ISBN 978-1-4516-8972-3.
- ^ "Definition of FONTINA". www.merriam-webster.com (באנגלית). נבדק ב-2020-12-28.
- ^ "Fontina | cheese". Encyclopedia Britannica (באנגלית). נבדק ב-2020-12-28.
- ^ Ehlers, Steve; Hurt, Jeanette (1 באפריל 2008). The Complete Idiot's Guide to Cheeses of the World. DK Publishing. p. 66. ISBN 978-1-4406-3618-9.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ Cheese.com
- ^ Heimowitz, Colette (13 במרץ 2012). The New Atkins for a New You Breakfast and Brunch Dishes. Simon and Schuster. p. 180. ISBN 978-1-4516-8972-3.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ Rubino, R.; Sardo, P.; Surrusca, A. (eds.). Italian Cheese: 293 Traditional Types. מסת"ב 88-8499-111-0
- ^ 'The history' (אורכב 25.07.2014 בארכיון Wayback Machine), Cooperativa Produttori Latte e Fontina (2006).
- ^ Fontina on Cheese.com
- ^ "Artisanal Premium Cheese". אורכב מ-המקור ב-2010-08-08. נבדק ב-2010-05-02.
- ^ 13.0 13.1 "Fontina Val d'Aosta". Cheese.com. נבדק ב-11 באפריל 2016.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ See 1 and 2.
גבינות איטלקיות | |
---|---|
|
37455368פונטינה