עוף בחמאה
עוף בחמאה, הידוע באופן מסורתי בשם מורג מקהאני (Murgh Makhani) (בהינדי: मुर्ग़ मक्खनी), הוא מאכל הודי שמקורו בדלהי. זהו סוג של מאכל קארי העשוי מעוף עם רוטב עגבניות וחמאה מתובלים (מקהאן). הרוטב שלו ידוע במרקם העשיר שלו. הוא דומה לעוף טיקה מסאלה, שמשתמש גם כן ברסק עגבניות.[1]
היסטוריה
הקארי פותח במסעדת מוטי מאהל בשכונת Daryaganj שבדלהי העתיקה בשנות ה-50, (לאחר חלוקת הודו[2]) על ידי נשי העסקים/טבחים קונדן לאל ג'אגי וקונדאן לאל ג'ויראל,[3] ששניהם היו פליטים פנג'אבים מפשוואר.[4][5] הקארי נעשה "במקרה" על ידי ערבוב שאריות עוף טנדורי ברוטב עגבניות, עשיר בחמאה.[6] בשנת 1974 פורסם מתכון ל-Murgh makhanii (עוף טנדורי מבושל ברוטב חמאה ועגבניות)."
בשנת 1975, הביטוי האנגלי "Butter chicken" קארי הופיע לראשונה בדפוס, כמומחיות של הבית במסעדה ההודית גיילורד במנהטן.[7] בטורונטו ובאיים הקריביים ניתן למצוא אותו כמילוי בפיצה, פוטין, בתוך מעטפות לחם כמילוי, רוטי או לחמניות,[8] בעוד שבאוסטרליה ובניו זילנד אוכלים אותו גם כמילוי פאי.[9][10][11] הקארי הזה נפוץ בהודו, פקיסטן ומדינות רבות אחרות בהן יש פזורה הודית בדרום אסיה.[12][13][8][14][15] בשל הפופולריות שלו מחוץ להודו, לפעמים מאמינים בטעות שהוא ממוצא מערבי.[16]
הכנה
העוף מושרה במשך מספר שעות בתערובת של מיץ לימון, דאהי (יוגורט), צ'ילי אדום קשמירי, מלח, גאראם מסאלה, משחת זנגביל ומשחת שום.
העוף הכבוש מבושל בטנדור (תנור חימר מסורתי), אך ניתן לצלות על גריל, לצלות בתנור או לטגן במחבת. הוא מוגש ברוטב קארי עדין הכולל חמאה. הרוטב הוא רוטב על בסיס עגבניות, שום וג'ינג'ר שמתבשל עד לקבלת מרקם חלק וחלק גדול מהמים מתאדים. ישנן וריאציות רבות על הרכבו ותיבולו של הרוטב, המנופה כך שיהיה חלק קטיפתי. התבלינים עשויים לכלול הל, כמון, ציפורן, קינמון, כוסברה, פלפל שחור, גראם מסאלה וגרגרנית יוונית (בפנג'אבי/הינדי: kasuri methi). ניתן להשתמש במשחת קשיו כחומר מסמיך ולבסוף מקשטים את המנה בכוסברה.
ראו גם
לקריאה נוספת
- מנות קארי קלאב טנדורי וטיקה, פיאטקוס, לונדון -מסת"ב 0-7499-1283-9 (1993)
- קארי קלאב 100 מתכוני טנדורי מועדפים, פיאטקוס, לונדון -מסת"ב 0-7499-1491-2 &מסת"ב 0-7499-1741-5 (1995)
- הודו: אוכל ובישול, ניו הולנד, לונדון -מסת"ב 978-1-84537-619-2 (2007)
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Irwin, Heather (בספטמבר 2019). "A Butter Chicken Vs. Tikka Masala Showdown at Cumin in Santa Rosa". Sonoma Magazine. SMI Media. ארכיון מ-12 באפריל 2021. נבדק ב-11 באפריל 2021.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "Butter chicken: A brief history". 11 באפריל 2019. ארכיון מ-14 בפברואר 2021. נבדק ב-7 בפברואר 2021.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "Kundan Lal Gujral: Father of butter chicken". India Today (באנגלית). ארכיון מ-7 באוקטובר 2021. נבדק ב-7 באוקטובר 2021.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "'Vadiya Khao': Refugees taught Delhi how to eat out in style". Hindustan Times. 14 באוגוסט 2017. ארכיון מ-15 ביולי 2019. נבדק ב-10 בפברואר 2018.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ "ICC 2017 by IFCA – Showcasing the culinary spirit of IndiaKundan". Hospitality Biz India. 11 באוקטובר 2017. ארכיון מ-2 בדצמבר 2020. נבדק ב-10 בפברואר 2018.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "What If Kundan Lal Hadn't Hit Upon Butter Chicken?". Outlook India. 14 באוגוסט 2004. ארכיון מ-2 בדצמבר 2020. נבדק ב-16 ביולי 2018.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Shelhart, John D.; Cobleigh, Ira U.; Bacon, Norman (1975). "Manhattan Menus".
- ^ 8.0 8.1 Liu, Karon (13 באוגוסט 2019). "How butter chicken roti became a Toronto classic". The Toronto Star. ארכיון מ-8 בנובמבר 2020. נבדק ב-4 בינואר 2020.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Saurine, Angela (26 במאי 2015). "The best pies in Sydney and regional NSW revealed". The Daily Telegraph. ארכיון מ-12 בנובמבר 2017. נבדק ב-6 באפריל 2019.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Broadfield, Rob (18 בנובמבר 2017). "Rob Broadfield: Taste testing Mrs Mac's new Perth Stadium range of pies". The West Australian. ארכיון מ-9 בנובמבר 2020. נבדק ב-27 ביולי 2018.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ "New vegan pie awards and the changing taste of a Kiwi classic". New Zealand Herald. 28 בספטמבר 2018. ארכיון מ-25 באוגוסט 2019. נבדק ב-25 בנובמבר 2019.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Celjo, Farah; Hegarty, Siobhan (22 באוגוסט 2018). "India's most popular curry: Butter chicken". SBS. ארכיון מ-6 בפברואר 2023. נבדק ב-15 באפריל 2019.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "How Did Butter Chicken Become Synonymous With Delhi?". HuffPost India. 30 במאי 2017. ארכיון מ-15 באפריל 2019. נבדק ב-15 באפריל 2019.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Wilson, Laurie (11 באוגוסט 2018). "What Is the Difference Between Authentic and American Indian Food?". Chowhound. ארכיון מ-30 באוקטובר 2020. נבדק ב-4 בינואר 2020.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Anand, Anjum (21 באפריל 2010). "Sweet and murky: the British curry". The Guardian. ארכיון מ-11 בנובמבר 2020. נבדק ב-4 בינואר 2020.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Reinfrank, Alkira (26 במאי 2020). "What is butter chicken? Isn't it curry?". South China Morning Post. ארכיון מ-21 במרץ 2023. נבדק ב-24 במאי 2023.
{{cite web}}
: (עזרה)
37795746עוף בחמאה