סיוואס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף סיווס)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סיווס
Sivas
המסגד הגדול בסיווס
המסגד הגדול בסיווס
המסגד הגדול בסיווס
מדינה טורקיהטורקיה טורקיה
מחוז מחוז מזרח אנטוליה
ראש העיר סמי איידן (מפלגת הצדק והפיתוח)
גובה 1,285 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 296,402 (2007)
אזור זמן UTC +2
http://www.sivas.bel.tr

סיווס (טורקית Sivas, יוונית Σεβάστεια) היא עיר בצפון מרכזה של טורקיה ומשמשת כבירתה של נפת סיווס. העיר שוכנת בעמק הנהר קיזילאירמאק, לא הרחק ממקורותיו, ברום של 1,285 מטר ומשמשת מרכז מסחרי, תעשייתי וחקלאי לאזורה. בשנת 2005 מנתה אוכלוסיית העיר 306,473 תושבים.

השם

לפי מספר דעות השם "סוּבַסַה" שנזכר לראשונה בכתבי החתים התייחס לעיר השוכנת סמוך למקורותיו של נהר קיזילאירמאק, והוא המקור לשמה של העיר. לדעת אחרים מקורו של השם הוא ב"סבסטי" (Σεβαστή) היוונית, אשר התפתח לאחר הכיבוש הרומי ל"סבסטה" (Sebaste). שלוש אגדות מציעות שלוש אפשרויות נוספות למקור השם - לפי הראשונה בא זה משמו של נהר סמוך בשם "נהר סיפאס" (Sipas suyu); לפי האחרת השם בא מעם עתיק בשם סיבסיפ (Sibasip); ולפי השלישית שמה של העיר בא לה מהצירוף "סה באסט" בפרסית שמשמעותו "שלוש טחנות". העיר נודעה בשמות נוספים במשך השנים, וביניהם טלאברה, מגלופוליס, קראנה ודייפוליס.

היסטוריה

לסיווס היסטוריה עשירה והיא החליפה שליטים לעיתים מזומנות בשל מיקומה. בתל טופראקטפה (Topraktepe) הסמוך לעיר, התגלו עדויות ליישוב חתי, אך מעט מאד ידוע על העיר עובר לכיבושה בידי הרומאים במאה ה-1 לפנה"ס. העיר הייתה לבירת הפרובינקיה של ארמניה הקטנה (Armenia Minor) במאה ה-3. בעיר שהייתה מרכז נוצרי במאה ה-4, שכן ביתם של בלסיוס ה"קדוש" ופטרוס ה"קדוש" מסבסטיה ששימשו בה כבישופים. העיר נודעה גם כמקום הוצאתם להורג של ארבעים הקדושים מסבסטיה, ארבעים חיילים רומים שמסרו נפשם בשל אמונתם הנוצרית בשנת 320.

ב-1021 ויתר מלך ארמניה על העיר וסביבותיה ומסרם לקיסר האימפריה הביזנטית בסיליוס השני בולגרוקטונוס, אולם השלטון הביזנטי נמשך זמן קצר בלבד, ולאחר קרב מנזיקרט ב-1071 השתלטו הסלג'וקים על העיר.

העיר צברה חשיבות לאחר שב-1174 נכבשה בידי סולטאן רום קיליצ' ארסלן השני (II. Kılıç Arslan), ושימשה כבירה משנית של המדינה לצד קוניה. קרב קסדה (Kösedağ Savaşı) בין סולטנות רום לבין המונגולים התקיים ב-26 ביוני 1243 מזרחית לעיר, וסימן את קיצה של רום. הסולטנות נחלה מפלה מוחצת ובעקבותיה כבשו המונגולים את סיווס והתקדמו לתוככי אסיה הקטנה.

סולטאן העות'מאני באיזיט הראשון, כבש את סיווס ב-1398 אך זו ניטלה ממנו על ידי טימור לנג לאחר קרב אנקרה. העות'מאנים שבו וביססו את שלטונם בעיר ב-1408 והחזיקו בה מאז.

אולם הישיבות של ועידת סיווס

לפי הסכם סייקס-פיקו שנחתם בין צרפת לבריטניה ב-1916 נועדה סיווס לצרפתים עם סיומה של מלחמת העולם הראשונה, אך הם לא הצליחו לממש את תביעתם לעיר ולא כבשוה. העיר נבחרה על ידי מוסטפא כמאל לקיומה של ועידת סיווס אשר התכנסה בה ב-4 בספטמבר 1919 ונמשכה עד 11 בספטמבר 1919. בוועידה סיווס התכנסו לראשונה תחת קורת גג אחת פעילי התנועה הלאומית הטורקית מכל רחבי אסיה הקטנה.

העיר נודעה עוד בשל הצתת מלון מדימאק ב-2 ביולי 1993 בידי אספסוף מוסלמי, דבר שהביא למותם של 37 איש. המהומות התרחשו בעת פסטיבל תרבות שהתקיים בעיר בו נכח והשתתף אזיז נסין (Aziz Nesin), אשר תרגם לטורקית את הספר "פסוקי השטן" מאת סלמאן רושדי.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סיווס בוויקישיתוף