סורמלו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סורמלו
סורמלו בשנות ה-70
סורמלו בשנות ה-70

סורמלו או סורמלו הגדול (1898 - 21 באוגוסט 1979) (לעיתים מאוית סוראמלו או סוראמללו) הוא כינויו המפורסם של אברהם סורמלו, שהיה מספר סיפורים פופולרי בנושאי פולקלור ירושלמי. סורמלו סיפר בגוף ראשון על הווי סמטאות ירושלים ואנשיה, ממחנה יהודה ועד רחביה, והיה מוכר בקרב הבוהמה הירושלמית. יוסי בנאי ודן בן אמוץ נהגו לספר את סיפוריו של סורמלו בהופעותיהם בטלוויזיה, ברדיו ובספרים שכתבו.

ביוגרפיה

סורמלו נולד כאברהם ג'נאשווילי (או דג'נאשווילי) בעיירה סוראמי שבגאורגיה, אולם איש לא הכיר אותו בשם זה. כיוון שנולד וגדל בעיירה סוראמי הוא זכה לכינוי סורמלו (בתרגום חופשי מגאורגית 'איש סוראמי') ובשמו זה נודע ברבים.

שנת עלייתו של סורמלו לארץ ישראל אינה ברורה. באחד המקורות מצוין כי עלה ברגל מגאורגיה בגיל 14 (1912). ואילו במקור אחר מצוין כי שנת עלייתו הייתה 1918. מקור נוסף מציין את שנת 1921 כשנת עלייתו. מכל מקום, אין עוררין על כך שהתגורר במשך 4 שנים בשפלה ולאחר מכן עבר להתגורר בנחלת שבעה שבירושלים. בשנת 1932 נולדה בתו הבכורה רבקה (רבקה בבלוקי), מאשתו דבורה (1912-1.4.1969). ילדיו הנוספים: יוסף סורמלו (1933–1976) ומאיר סורמלו (נולד ב-1941). היה בין נהגיה הראשונים של ירושלים. עבד כנהג אמבולנס להובלת מתים וכנהג מונית.

במהלך חייו פתח מועדונים שהמפורסם בהם הוא "המרתף של סורמלו" שבכיכר ציון. לקוחות המועדון, אנשי הבוהמה הירושלמית, נהנו מסיפוריו של סורמלו והוא התפרסם ברחבי העיר. ב-1969 פתח את מסעדת עלי-בבא במוסררה יחד עם שותפו הערבי אבו עאבד. על הסיסמה המיועדת למסעדה אמר:

המקום הזה נועד עבור החיים בשביל לאכול, ולא עבור אלה האוכלים בשביל לחיות. מן האחרונים לא תהיה פרנסה.

השתתף, יחד עם יעקב דוד אברמסקי בתוכניות של "ירושלים של מטה" שהוקלטו במרתפי סורמלו ו"עירי שלי" ששודרו בסוף שנות ה-60 ובתחילת שנות ה-70 של המאה ה-20[2].

סורמלו הוא ההשראה לדמותו של סוראמלו הגדול (שייקה אופיר) בסרט "השכונה שלנו" בבימויו של אורי זוהר[3].

מאימרות סורמלו

  • סורמלו לא הרוויח הרבה, כנראה, מקשריו עם בן אמוץ, ולכן תיאר אותו כקמצן נורא. עד כדי כך הגיעה קמצנותו של בן אמוץ, סיפר סורמלו, שלימד את ילדיו כתב ברייל כדי לחסוך בחשמל[4].
  • כשהיה הברמן שואל אותו: "מה תשתה אברם? וודקה, עראק, קוניאק, בירה?" היה סורמלו משיב לו: "הסדר לא חשוב"[5].
  • "הייתי פעמיים בחיפה. בשתי הפעמים היה סגור".

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ במקור לקוח מהמחזה הקמצן של מולייר
  2. ^ בחייהם ובמותם (רדיו), רשת ב', דבר, 1 בפברואר 1980
  3. ^ תמר אבידר, שיא ישראלי: סרט ב-24 ימים, מעריב, 6 בנובמבר 1968
    הבמה, השכונה שלנו, קומדיה, בימוי: אורי זהר, שחקנים: שייקה אופיר, ישראל פוליאקוב, שייקה לוי ,גברי בנאי
  4. ^ דני רובינשטיין, ירושלמי נכנס למסעדה בהודו ומזמין כוס תה, הארץ, 24.6.2007
  5. ^ יוסי בנאי, "מסיפורי אברם סוראמלו"
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25656020סורמלו