סופרלנד
מיקום | שגיאת לואה ביחידה יחידה:LocationAndCountry בשורה 164: attempt to index field 'wikibase' (a nil value). |
---|---|
תאריך פתיחה | 1991 |
שטח הפארק | 80 דונם |
מתקנים | 26 |
מפעיל | עיר השעשועים |
http://www.superland.co.il/ |
הסופרלנד הוא פארק שעשועים הנמצא במערב ראשון לציון. הוא משתרע על שטח של 80 דונם ובו רכבת הרים (הקומבה), שלושה מתקני מים (הקונגו מפלי האימה וברבורים), רכבל, קפיצת באנג'י "סקייקוסטר" ועוד.
הסופרלנד נפתח לציבור בשנת 1991 ונמצא בבעלות חברת "עיר השעשועים" של האחים ברוזוביץ', אשר בבעלותה גם הממדיון ולונה פארק תל אביב שבתל אביב.
היסטוריה
הפארק נפתח לציבור ב-1991. ב-1992, בעקבות הגשמים הכבדים בחורף 1991–1992 ועבודות תשתית, נוצר לידו אגם, שקיים עד היום ונקרא "אגמון הסופרלנד".
הפארק נוהל במקור בידי איש העסקים אברהם קקיאשווילי. בעקבות ניהול כושל של הפארק והיווצרות חובות ולאחר התאבדותו של קקיאשווילי עקב כך, רכשה חברת "עיר השעשועים" את הסופרלנד, כיסתה את החובות והוסיפה מתקנים חדשים לפארק. בעבר, הכניסה לפארק הייתה חופשית והתשלום על מתקנים בוצע בנפרד.
מדוחות מבקר המדינה ופסקי דין עולה כי הפארק אושר תחילה כפרויקט חינוכי "נהר הציונות": רכבת הייתה אמורה לעבור בפארק ולעצור בתחנות הקשורות לתולדות הציונות ומדינת ישראל. בין היתר היו שם גם מתקן שעשועים וגלישה במים. עם השנים, ובייחוד עם התפתחות העיר ראשון לציון, נטו הרשויות לאשר בדיעבד את המשך הפעלת האתר במתכונתו הנוכחית.
ב-29 במאי 2013 סירב האתר לפניית בית ספר ערבי לקיים יום כיף כיתתי במקום. לאחר פרסום הדבר בתקשורת וסערה ציבורית בפייסבוק, הודתה הנהלת האתר כי היא מקיימת במקום הפרדה פסולה על בסיס אפליה גזעית, כביכול לפי דרישת הציבור[1]. את החלטת הפארק גינו, בין השאר שר החינוך שי פירון, שר הביטחון, משה יעלון ויו"ר ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת, עמרם מצנע שזימן דיון דחוף בוועדה בנושא[2].
מתקנים
רכבות הרים
- לופ 2000 - הייתה הרכבת ההרים השלישית הגדולה בישראל, נחנכה בשנת 1991 עם פתיחת הסופרלנד. הרכבת מתהפכת (360 מעלות) רק פעם אחת, הנוסעים ברכבת יושבים בתוך קרון. לרכבת היו מספר מקרים שבהם הקרון נתקע ואף מקרה תאונה ביולי 1996, בה נהרגה אישה אשר נכנסה למתחם המתקן[3]. הדגם של רכבת הרים זו הוא ZL42 של פינפארי. ב-2013 הרכבת נסגרה, פורקה והוחלפה במדשאה.
- קומבה - רכבת הרים הגדולה ביותר בישראל. נבנתה בשנת 2001. הקומבה מתהפכת (360 מעלות) חמש פעמים בצורות שונות. הנסיעה בישיבה כשהרגליים חופשיות. הדגם של רכבת הרים זו הוא SLC 689 של חברת vekoma. בעבר היה ניתן לקנות תמונה של האדם על המתקן, כמו ב"סקיי קוסטר".
- רכבת הרים לילדים - רכבת הרים הראשונה בישראל המתאימה לילדים קטנים. רכבת ההרים מכילה עליה קטנה, ירידה נמוכה וסיבובים על הצד. רכבת ההרים נבנתה על ידי חברת "zamperla" בשנת 2009, עם הפתיחה של "עולם הילד" בפארק.
מתקנים שונים
- גלגל ענק - היה הגלגל הענק הגדול ביותר בישראל (52 מ'), עד שנפתח באפריל 2016, הגלגל הענק החדש בלונה פארק תל אביב. לכל הגילאים, עד גיל 10 בליווי מבוגר. הגלגל נסגר ופורק בשנת 2015 לשם שיפוץ וצביעה מחדש. הגלגל הורכב ונפתח לציבור מחדש בשנת 2016.
- מפלי האימה (Log Flume) - סירות קטנות (שבנויות כבול עץ) אשר יכולות להכיל 4 אנשים שטות בתוך מסילה ויורדות שתי ירידות תלולות, כשהגבוהה מביניהם מגיעה לגובה של 22 מטר. מגיל 6 ומעלה וגובה 110 סנטימטרים, עד גיל 12 בליווי מבוגר.
- קונגו (Rapid River- Intiman) - שיט אבובים במסלול בסגנון אפריקאי. במהלך המסלול ישנם מפלים, מערבולות ומנהרה. המתקן מיועד לילדים מגיל שנתיים ומעלה, ילדים עד גיל 6 בליווי מבוגר.
- ספינת הפיראטים (Inverter Swinging Ship- Huss) - ספינת פיראטים מתהפכת (סיבוב של 360 מעלות). מגיל 12 ומעלה.
- סקיי קוסטר (Sky Coaster) - מתקן (בתשלום נוסף) שבו מעלים שלישיות וזוגות לגובה 50 מטר ולאחר מספר שניות הימני מביניהם מושך בחוט הנמצא בצידו ובשל כך הם משתחררים עד למהירות של 100 קמ"ש ומתנדנדים באוויר במהירות גבוהה מגובה 2 מטר. הכניסה אליו היא בתשלום נוסף, בדומה ל"סינמה לונה" שבלונה פארק. ניתן לקנות תמונה או וידאו של האדם על המתקן, כמו ב"קומבה".
- גראנד קניון (Supernova - Mondial) - מתקן המדמה סירה אינדיאנית עתיקה ששטה בנהר גועש, שני מוטות מבצעים פניות חדות, עליות וירידות לסירה. המתקן מתאים לילדים מגיל 8 ומעלה.
- טיל (Telecombat) - מתקן טיל עם 14 קרוניות בצורת מטוס העולים ויורדים ופועלים[4] תחת משחק מחשב שמאפשר לירות על המטוסים הסמוכים ולהפיל אותם. המתקן מתאים לילדים מגיל 3 ומעלה, ילדים עד גיל 7 בליווי מבוגר.
- מכוניות מתנגשות - מכוניות מתנגשות לגילאי 4 ומעלה, עד גיל 8 בליווי מבוגר.
- מכוניות מיני מתנגשות - מכוניות מתנגשות קטנות לילדים בצורות חיות לגילאי 4–8 ועד גובה 135 סנטימטרים.
- ברבורים באגם - סירות פאדלים בצורת ברבורים השטים באגם המלאכותי של הסופרלנד. המתקן מתאים לילדים עד גיל 12 ובליווי הורים.
- ספלים - קרוסלת ספלים מסתובבים. הקרוסלה מתאימה לילדים עד גיל 12, עד גיל 6 בליווי מבוגר.
- קרוסלה מוזיקלית - קרוסלה בה המושבים בנויים בצורת כלי נגינה. הקרוסלה מתאימה לילדים עד גיל 12, ועד גיל 6 בליווי מבוגר.
- קרוסלת שרשראות - קרוסלה המסתובבת בזווית כאשר המושבים תלויים מלמעלה. במהלך הנסיעה החלק העליון של הקרוסלה נוטה הצידה ומסתובב באלכסון. בקרוסלה 32 כיסאות אישיים, ו-16 כיסאות בכל מעגל הקרוסלה מתאימה לילדים לילדים מגיל 7 ומעלה ללא ליווי מבוגר. הקרוסלה נסגרה ופורקה בשנת 2017.
- סמבה בלון - מתקן בו הנוסעים יושבים בקרונות עגולים בצורת כדור פורח. בדומה לקרוסלת שרשראות, גם כאן החלק העליון של הקרוסלה נוטה הצידה במהלך הנסיעה ומסתובב באלכסון. המתקן מתאים לילדים מגיל שנתיים, מגובה 90 סנטימטרים בליווי מבוגר ומעל 90 סנטימטרים ללא ליווי מבוגר. הקרוסלה נפתחה בשנת 2009 בפתיחה של עולם הילד.
- המגדלור - מתקן נפילה חופשית המתאים גם לילדים קטנים. במתקן 12 מושבים, 6 מכל צד. המתקן קרוי המגדלור בשל היותו דומה למגדלור אמיתי. המתקן מתאים לילדים גובה 90 סנטימטרים ועד 1.05 מ' חובה בליווי מבוגר. ילדים מעל 1.05 מ' ללא ליווי מבוגר. המתקן נפתח בשנת 2009 בפתיחה של עולם הילד.
- רוקינג טאג - מתקן הדומה בצורתו לספינה. הספינה מסתובבת למעלה ולמטה. במתקן שישה מושבים ובכל מושב 4 נוסעים. המתקן מתאים לילדים מגובה 90 סנטימטרים ועד 1.05 מ' בליווי מבוגר. ילדים מעל 1.05 מ' ללא ליווי מבוגר. המתקן נפתח בשנת 2009 בפתיחה של עולם הילד.
- רכבל - מסלול הרכבל מתחיל מקצה הפארק עד קצהו השני. הקרוניות צבועות ומצוירות באופן שונה. ברכבל 24 קרוניות. בכל קרון 4 מקומות ישיבה. בטיחות מרבית: בדלת הקרונית שתי נעילות ואי אפשר לפתוח אותה מבפנים. מתאים לגילאי 2–10 בליווי מבוגר; מגיל 10 - ללא ליווי. בשנת 2021 הרכבל נסגר ולא פועל יותר
- טייפון 360 ,מתקן חדש שנבנה בשנת 2022 שמסתובב 360 מעלות ומתהפך בדומה ל"דה קינג" שבלונה פארק תל אביב ,הטייפון 360 הוא גם המתקן הגדול מסוגו בישראל.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של סופרלנד
- נעה ווסרמן-עמיר, חמאם תורכי הופך לתחנת דלק, באתר גלובס, 17 באפריל 2000
- משה ליכטמן, דו"ח הסופרלנד על הקרח, באתר גלובס, 16 בדצמבר 2001
- מורן זליקוביץ', ה"לונה פארק" נכנע: יכניס ילדים נכים, באתר ynet, 22 ביוני 2005
הערות שוליים
- ^ הסופרלנד מתנצל: פעלנו על פי בקשות בתי ספר, באתר ynet, 30 במאי 2013
- ^ ישראל כהן, בגלל טענות לגזענות נגד ערבים: קריאה לחרם על 'סופרלנד', באתר כיכר השבת, 30 במאי 2013
- ^ ענת שיחור-אהרונסון, רשלנות ההרוגה גרמה למותה, באתר nrg, 28 בספטמבר 2005
- ^ על אי הטיפול באגם זה יצאו בקריאות שונות בעיקר על כך שהוא מהווה מפגע, ור' למשל עצומה בעניין זיהום האגם בראשון לציון
34395759סופרלנד