סולם אולפורט
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
סולם אולפורט הוא מדד לביטוי של דעות קדומות בחברה אנושית, שקבע הפסיכולוג האמריקאי גורדון אולפורט, בספרו "טבעה של דעה קדומה" משנת 1954[1][2].
בסולם מתוארים חמישה שלבים:
- גינוי לשוני (Antilocution): חברי קבוצת הרוב מתבדחים בחופשיות על חברי קבוצת המיעוט. הדיבור הוא במונחים של סטריאוטיפים ודימויים שליליים. גם אם לא נעלבים בשלב זה, הדרך נפתחת לפגיעות רציניות יותר.
- הימנעות: כשמתחזקת הדעה הקדומה, מנסים חברי קבוצת הרוב להימנע ממגע עם חברי הקבוצה הדחויה, גם אם עליהם לקחת בחשבון שבכך תיגרם להם אי נוחות ניכרת.
- אפליה: מצב שבו הדעה הקדומה באה לידי ביטוי פעיל, כאשר קבוצת הרוב מנסה לפגוע במיעוט הלכה למעשה; הם מעוניינים לשלול או להרחיק את חברי הקבוצה הדחויה מעבודות מסוימות, מאזורי מגורים מסוימים, מזכויות פוליטיות, הזדמנויות חינוכיות ופעילויות פנאי ומוסדות חברתיים אחרים. הפרדה גזעית היא צורה ממוסדת של אפליה גזעית.
- אלימות פיזית: כאשר הרגשנות מתגברת, מובילה הדעה הקדומה אצל חברי קבוצת הרוב לפרצי אלימות ופשעי שנאה; כגון חילול אבני מצבות בבתי קברות יהודיים, לינץ' נגד שחורים, משיחה בזפת ובנוצות באמריקה של נאמנים למלך האנגלי במהלך המאה ה-18 ושל מורמונים במאה ה-19.
- השמדה: הדרגה הגבוהה ביותר של אלימות הנובעת מדעה קדומה, באה לידי ביטוי כאשר קבוצת הרוב מבקשת להשמיד או לסלק את המיעוט. דוגמאות היסטוריות: תוכנית הפתרון הסופי של הנאצים להשמדת העם היהודי, רצח העם ברואנדה, והטיהור האתני בבוסניה והרצגובינה.
ראו גם
לקריאה נוספת
- Gordon W. Allport, The Nature of Prejudice, Perseus Books, 1979, מסת"ב 0201001799
הערות שוליים
- ^ Allport,Gordon (1954). The Nature of Prejudice. Addison-Wesley. ISBN 0-201-00179-9.
- ^ Watson, Peter (2007). Psychology and Race. Transaction Publishers. pp. 45–46. ISBN 0-202-30929-0.
19640583סולם אולפורט